Παραμένουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και μετά το 2016

16 Οκτωβρίου 2015 11:54

Παρατείνεται ακόμη περισσότερο «ο πιο μακρύς πόλεμος της Αμερικής», στο Αφγανιστάν, που ξεκίνησε το 2011 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες. Υστερα από σειρά θεαματικών επιθέσεων των Ταλιμπάν, που γιγάντωσαν τις αμφιβολίες για τις δυνατότητες των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ασφαλείας, ο Μπαράκ Ομπάμα υποχρεώθηκε χθες να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων που θα μείνουν στο Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης προεδρικής θητείας του, αναιρώντας έτσι μία από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις.

Στο χθεσινό διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι 9.800 στρατιώτες των ΗΠΑ θα μείνουν στο Αφγανιστάν τον επόμενο χρόνο και περί τους 5.500 θα είναι ακόμη εκεί όταν θα ορκίζεται ο διάδοχός του, στις αρχές του 2017. Τα αμερικανικά στρατεύματα θα διαμοιραστούν σε τέσσερις βάσεις: Μπαγκράμ, Κανταχάρ, Τζαλαλαμπάντ και στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Τα αρχικά σχέδια ήταν να μείνουν μόνο 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, εν είδει μεγάλης υπηρεσίας ασφαλείας, στο συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας, στην Καμπούλ. Δικαιολογώντας την αλλαγή πολιτικής, παραδέχθηκε ότι οι Ταλιμπάν πραγματοποίησαν σειρά παράτολμων επιθέσεων, που καταδεικνύουν ότι οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, αν και έχουν πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο, δεν είναι ακόμη σε θέση να αναλάβουν εξ ολοκλήρου το φορτίο της διασφάλισης της τάξης. Επέμεινε, ωστόσο, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα επανέλθουν στο πεδίο της μάχης, απ' όπου αποσύρθηκαν στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, και ότι ο ρόλος τους θα περιοριστεί στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, στην παροχή συμβουλών και στη συνδρομή τους στο πεδίο των πληροφοριών και της αντιτρομοκρατικής δράσης.

 

Τον σκεπτικισμό της για την αποτελεσματικότητα της νέας αμερικανικής στρατηγικής εξέφρασε η Ρωσία, με ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ηγέτης του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για την κατάσταση στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν, ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Γιούρι Μπορίσοφ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει εκ νέου η χώρα του τη φύλαξή τους.

Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία του Τατζικιστάν, με προσωπικό που φτάνει τους 6.000 άνδρες.

Τέλος, ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ δήλωσε χθες ότι η χώρα του υποστηρίζει τη διεξαγωγή έρευνας από διεθνή οργανισμό για το πολύνεκρο επεισόδιο της 3ης Οκτωβρίου στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, όταν αμερικανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν νοσοκομείο της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 μέλη του προσωπικού του και 10 ασθενείς.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos