«Ο Καναδάς έδιωξε τους συντηρητικούς και ξαναβρήκε τον εαυτό του»

20 Οκτωβρίου 2015 13:45

"Ο Καναδάς ξαναβρήκε λίγο τον εαυτό του", δίνοντας τέλος στη σχεδόν δεκαετή παραμονή των συντηρητικών στην εξουσία, δήλωσε ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, μετά την σαρωτική νίκη των Φιλελευθέρων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

"Θα είμαι ο πρωθυπουργός όλων των Καναδών", πρόσθεσε χαμογελαστός ενώπιον του πλήθους των υποστηρικτών του που τον επευφημούσε σε μεγάλο ξενοδοχείο του Μόντρεαλ από όπου εκφώνησε ομιλία.

 

Η ευρεία αυτή νίκη εξασφαλίζει στους φιλελεύθερους ευρεία πλειοψηφία 184 εδρών, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, στις 338 της Βουλής των Κοινοτήτων στην Οτάβα. Η πλειοψηφία αυτή θα επιτρέψει στον Τριντό να υλοποιήσει το προεκλογικό του πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να ξαναβάλει τον Καναδά στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα.

Για το περιβάλλον και την υποδοχή των Σύρων προσφύγων, ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια ευαισθησία όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές, δεσμεύτηκε να δείξει μεγαλύτερη προθυμία και γενναιοδωρία από τους προκατόχους του.

"Η πολιτική δεν χρειάζεται να είναι αρνητική ή να στηρίζεται στις προσωπικές επιθέσεις για να έχει επιτυχία", πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, σε έναν υπαινιγμό του για τις επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει εναντίον του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι συντηρητικοί της απερχόμενης κυβέρνησης του Στίβεν Χάρπερ.

"Νικήσαμε τον φόβο με την ελπίδα, τον κυνισμό με τη δουλειά. Νικήσαμε την πολιτική της διαίρεσης, την αρνητική πολιτική, με ένα όραμα που συσπειρώνει όλους τους κατοίκους της χώρας", σημείωσε ο 43χρονος Τριντό, προσθέτοντας ότι "πήρε σαφή εντολή για μια κυβέρνηση που θα εργαστεί σκληρά για σας", η οποία "θα βοηθήσει τις πιο φτωχές οικογένειες να περάσουν τελικά στη μεσαία τάξη".

Παρουσιάζοντας εαυτόν ως "έναν πρωθυπουργό που καταλαβαίνει ότι το άνοιγμα και η διαφάνεια αποτελούν τις καλύτερες και τις πιο μελετημένες αποφάσεις", δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις επαρχίες που συνιστούν την καναδική συνομοσπονδία και να είναι "πρωθυπουργός όλων των Καναδών".

"Απόψε ο Καναδάς ξαναβρήκε λίγο τον εαυτό του, απόψε το Κεμπέκ έκανε μια πραγματική επάνοδο στην κυβέρνηση του Καναδά", σημείωσε ο δεινός αυτός πολέμιος της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ.

"Απορρίψαμε την ιδέα ότι οι συμπολίτες μας θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και ότι το καλύτερο είναι απαραίτητα αδύνατο! Φίλοι μου, αυτό είναι ο Καναδάς. Στον Καναδά το καλύτερο είναι πάντα δυνατό!", είπε, εξαίροντας το καναδικό όνειρο κατά την ολοκλήρωση της μακράς ομιλίας του.

Ο 43χρονος Τριντό θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, τερματίζοντας την σχεδόν δεκαετή παραμονή των συντηρητικών του Στίβεν Χάρπερ στην εξουσία.

Για τους συντηρητικούς, πρόκειται για μια προσωπική ήττα του απερχόμενου πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος επανεξελέγη στο Κάλγκαρι, την εκλογική του περιφέρεια, αλλά παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του.

Το Συντηρητικό Κόμμα, αν και διατήρησε τα προπύργιά του στον δυτικό Καναδά, εξασφάλισε μόνον 99 έδρες, οι οποίες το φέρνουν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, οι σοσιαλδημοκράτες του NPD του Τόμας Μάλκερ, το οποίο είχε κάνει την έκπληξη το 2011 εξασφαλίζοντας 103 έδρες, θα αποτελέσει την τρίτη πολιτική δύναμη στην καναδική Βουλή των Κοινοτήτων, μετά τους συντηρητικούς του Χάρπερ, εξασφαλίζοντας 44 έδρες, σύμφωνα και πάλι με τα μερικά αποτελέσματα.

Αυτό που διαφάνηκε στις εκλογές αυτές ήταν μια επιθυμία για πραγματική αλλαγή, η οποία μεταφράστηκε και σε άνοδο της συμμετοχής στην ψηφοφορία. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε ελαφρά το 68% έναντι του 61% που ήταν πριν από 4 χρόνια.

Με την συντριπτική αυτή νίκη, στα 43 του, ο Τζάστιν, γιος του πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Έλιοτ Τριντό, επέτρεψε στους φιλελεύθερους να επιστρέψουν στην εξουσία στον Καναδά, τον οποίο είχαν κυβερνήσει κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ου αιώνα.

Κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, πριν από 78 ημέρες, ο Τριντό βρισκόταν στην τρίτη θέση μετά τους συντηρητικούς του Χάρπερ και τους σοσιαλδημοκράτες του NPD του Τόμας Μάλκερ και τίποτε δεν άφηνε να διαφανεί η συντριπτική αυτή νίκη του.

Ο Τριντό, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του κόμματός του πριν από μόλις δύο χρόνια, αύξησε σιγά σιγά την δημοτικότητά του με ένα προεκλογικό πρόγραμμα που απευθυνόταν στη μεσαία τάξη, με τη δέσμευση για μείωση της φορολογίας και αύξηση του φορολογικού βάρους για τους πιο πλούσιους.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο του προεκλογικού του προγράμματος αφορούσε την κρίση με τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Οι φιλελεύθεροι του Τριντό πρότειναν γι'αυτό μια άμεση υποδοχή 25.000 Σύρων πριν από το τέλος του έτους.

Τέλος σε διπλωματικό επίπεδο, ο μελλοντικός πρωθυπουργός του Καναδά δεσμεύτηκε επίσης να αναστείλει τη συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας στους βοβμαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους και να περιορίσει την καναδική συμμετοχή στον συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ στην εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos