Ρωσικό μαχητικό κατέρριψε η Τουρκία - «Νεκρός ο ένας πιλότος»

24 Νοεμβρίου 2015 13:09

Οξύτατο επεισόδιο με απροσδιόριστες συνέπειες σημειώθηκε σήμερα «στον αέρα» της συροτουρκικής μεθωρίου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας όταν τουρκικά F-16 κατέρριψαν αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, με την αιτιολογία ότι είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Διαφορετική εικόνα δίνει η Ρωσία ενώ αγνοείται η τύχη των δύο πιλότων που φαίνεται πως πρόλαβαν να ενεργοποιήσουν τα αλεξίπτωτά τους.

Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό Sukhoi Su-24, το οποίο συνετρίβη στη συρο-τουρκική μεθόριο, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο προτού δύο τουρκικά F-16S λάβουν μέρος στην κατάρριψή του.

 

Παράλληλα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι «ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις», ενώ τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν βίντεο που δείχνει την συντριβή ενός φλεγόμενου αεροσκάφους σε ορεινή περιοχή στη συροτουρκική μεθώριο. Σε αυτό, το αεροσκάφος φαίνεται να γίνεται μια πύρινη «σφαίρα» και να χάνει ύψος με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με μαύρους καπνούς να υψώνονται αμέσως μετά.

Από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.

«Εχουμε αποδείξεις, βρισκόταν σε συριακό εναέριο χώρο»
Το πολεμικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικά F-16 (φωτογραφία) καθώς παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δηλώνει η τουρκική πλευρά.

Εντελώς διαφορετική εικόνα για το συμβάν δίνουν ωστόσο οι Ρώσοι. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαιώνει μεν ότι το αεροσκάφος που κατερρίφθη ανήκει στην ρωσική πολεμική αεροπορία, αρνείται ωστόσο ότι είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν εντός του συριακού εναερίου χώρου, προσθέτοντας ότι πιθανότατα κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους-αέρος.

«Σήμερα, στο συριακό έδαφος, εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος, ένα αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπυοργείου Αμυνας. «Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο. Η τύχη των πιλότων μένει να εξακριβωθεί».

Μάλιστα, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να αποδείξει ότι το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του, μετέδωσε το IFAX.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε την κατάρριψη του μαχητικού της «πολύ σοβαρό γεγονός», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, ενώ επανέλαβε ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος», δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

«Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα», είπε.

«Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ερευνες για τους δύο πιλότους
Συγκεχυμένες εξάλλου είναι οι πληροφορίες και για την τύχη των δύο πιλότων του ρωσικού μαχητικού. Το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή με αλεξίπτωτα, αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη, με ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα να «σκανάρουν» την περιοχή για τον εντοπισμό τους.

Ωστόσο βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο Reuters εμφανίζει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

Την ίδια στιγμή, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN turk, το οποίο νωρίτερα είχε μεταδώσει πως ο ένας από τους πιλότους βρίσκεται στα χέρια τουρκμενικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία, μετέδωσε πριν λίγο ότι ο ένας από τους δύο πιλότους είναι νεκρός, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos