Θερμό επεισόδιο» ρωσικού πολεμικού με τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο

13 Δεκεμβρίου 2015 20:57

Ένα νέο επεισόδιο προστέθηκε σήμερα στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας αυτή τη φορά στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στα ανοικτά της Λήμνου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα έπειτα από ένα συμβάν κατά το οποίο ένα ρωσικό αντιτορπιλικό κατέφερε μόλις να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο.

 

«Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.[13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό. που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά.«Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα», πρόσθεσε.

Η Μόσχα δηλώνει πως το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου χρειάστηκε να πυροβολήσει με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, «προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση».

«Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε το δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο έπειτα από το συμβάν, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Παρασκευή (προχθές) τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με «άκρα αυστηρότητα» σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση από την πλευρά του στη Ρωσία για «ηρεμία» προειδοποίησε, όμως, ότι η υπομονή της Άγκυρας έχει «όρια».

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο, Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές, έπειτα από το συμβάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Του απηύθυνε "αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα" που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης "Ισλαμικό κράτος", υπογραμμίζει το υπουργείο.

Η Ρωσία εξέφρασε κυρίως "τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy", διευκρίνισε.

"Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία",. προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Τσαβούσογλου: Ερευνούμε το περιστατικό
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρίσκεται στη Ρώμη για να παραστεί στις συνομιλίες για την Λιβύη, δήλωσε ότι η Άγκυρα ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο και θα εκδώσει μια ανακοίνωση μόλις συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, κυρίως από τους αλιείς που ενεπλάκησαν σε αυτό.

«Έχουμε ενημερωθεί για την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς... Εμείς θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό αφού μιλήσουμε με τους αλιείς» είπε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertuk.

Ο ίδιος επανέλαβε την θέση της Άγκυρας ότι θέλει να διευθετήσει τις όποιες δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Ρωσία και ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης, ενώ επισήμανε ότι το περιστατικό θα τεθεί στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» τόνισε ο ίδιος, σε δηλώσεις που μετέδωσε το τουρκικό τηλεπτικό δίκτυο TRT Turk.

«Δεν πλησιάσαμε το ρωσικό πλοίο ούτε καταλάβαμε ότι έβαλλαν εναντίον μας» δηλώνει από την πλευρά του στα τουρκικά ΜΜΕ ο καπετάνιος του αλιευτικού.

Απαγόρευσε τις διακοπές στη Ρωσία ο τουρκικός στρατός
Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός στρατός γνωστοποίησε ότι απαγόρευσε στο προσωπικό του να πηγαίνει στη Ρωσία για διακοπές, στο πλαίσιο της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Το γενικό επιτελείο απαγόρευσε τόσο στο προσωπικό του όσο και στους σπουδαστές της στρατιωτικής ακαδημίας να πηγαίνουν στη Ρωσία για διακοπές για "προληπτικούς λόγους", μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos