Πυρά Σάντσες σε Ραχόι: Δεν είσαι έντιμος-Επρεπε ήδη να έχεις παραιτηθεί

15 Δεκεμβρίου 2015 14:35

Σε σφοδρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε το ντιμπέιτ που έγινε χθες το βράδυ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Ισπανία, όταν ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσες κατηγόρησε τον νυν πρωθυπουργό και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι ότι δεν είναι "έντιμος" και του είπε ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο διαφθοράς στην παράταξή του.

Με στόχο να πείσουν και να προσελκύσουν όσον το δυνατό περισσότερους από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, το ποσοστό των οποίων καταγράφεται σε ιστορικά υψηλά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο Σοσιαλιστής ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πέδρο Σάντσεθ διασταύρωσαν τα ξίφη του το βράδυ της Δευτέρας, με την αντιπολίτευση να τους κατηγορεί για απόπειρα αναβίωσης του δικομματισμού.

 

"Αν συνεχίσετε να είσαστε πρωθυπουργός, το κόστος για τη δημοκρατία μας (...) θα είναι τεράστιο, επειδή ο πρωθυπουργός, κ. Ραχόι, πρέπει να είναι ένας έντιμος άνθρωπος και εσείς δεν είσαστε", δήλωσε ο Σάντσες κατά την τηλεμαχία την οποία παρακολουθούσαν εκατομμύρια άνθρωποι.

"Είσαστε νέος. Θα χάσετε τις εκλογές", απάντησε ο 60χρονος Ραχόι στον 43χρονο αντίπαλό του. "Θα συνέλθετε από μια εκλογική ήττα, αλλά αυτό από το οποίο δεν θα μπορέσετε να συνέλθετε είναι αυτές οι ποταπές, κακές και αξιοκαταφρόνητες δηλώσεις που κάνατε εδώ σήμερα".

"Είμαι ένας έντιμος πολιτικός, τουλάχιστον όσο έντιμος είσαστε και σεις", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η τηλεμαχία «ξέφυγε» όταν ο Σάντσες αναφέρθηκε στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε το 2013 όταν ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος κατέθεσε σε δικαστή ότι είχε συγκεντρώσει δωρεές ύψους εκατομμυρίων σε ρευστό από μεγιστάνες του κατασκευαστικού τομέα και τις είχε διανείμει σε υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Ραχόι. Ο ίδιος αρνείται ότι αυτός ή το κόμμα του είχαν δεχθεί παράνομες αμοιβές.

Θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, είπε επίσης ο Σάντσες στον πολιτικό του αντίπαλο.

"Κανένας δεν με έχει κατηγορήσει ποτέ ότι σφετερίστηκα ο,τιδήποτε", απάντησε οργισμένος ο πρωθυπουργός. "Δεν αφιερώθηκα στην πολιτική για τα χρήματα κ. Σάντσες", συμπλήρωσε ο Ραχόι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2011.

Αμφότεροι απέφυγαν να αναφερθούν ιδιαίτερα στο ακανθώδες θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας: μόνον ο Σάντσες δήλωσε πως επιθυμεί μία Ισπανία ''ενωμένη, διαφορετική και σε αγαστή συνύπαρξη'' και κατηγόρησε τον Ραχόι για αβουλία στο θέμα, με τον αντίπαλό του να χαρακτηρίζει ''σλόγκαν'' τις υποσχέσεις για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις των Σοσιαλιστών.

Η χθεσινοβραδινή τηλεμαχία είναι η μόνη στην οποία δέχθηκε να μετάσχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε απορρίψει μια συνάντηση με τους ηγέτες των δύο νέων ισπανικών κομμάτων Ciudadanos και Podemos.

"Μια πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει να το ξαναδεί αυτό ποτέ", δήλωσε μετά το ντιμπέιτ ο ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικρίνοντας τις "προσβολές" που εκτόξευσαν ο ένας στον άλλο, οι εκπρόσωποι της "παλαιάς πολιτικής".

Έδωσαν "την αίσθηση ότι γινόταν μια πάλη μέσα στη λάσπη", δήλωσε παράλληλα ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο ηγέτης των Ciudadanos, σημειώνοντας ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους δυο μετά τις εκλογές αν χρειαστούν τις ψήφους του κόμματός του για να κυβερνήσουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι συγκεντρώνει ένα 25% στην πρόθεση ψήφου, αλλά δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το προβάδισμά του ανέρχεται σε περίπου 5% έναντι των Σοσιαλιστών που απειλούνται από τους Ciudadanos (Πολίτες) ή το Podemos. Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει πολύ υψηλό, πάνω από το 20% και το πιο πιθανό αποτέλεσμα δείχνει να είναι ένας συνασπισμός ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos