Περιοδεία Κάμερον στην Ευρώπη - ξεκίνησε εκστρατεία πειθούς

06 Φεβρουαρίου 2016 14:14

Σε συνθήκες με χαμηλό... βαρομετρικό, εξαιτίας διαρροών από τις Βρυξέλλες ότι οι προτάσεις του Ντόναλντ Τουσκ δεν τυγχάνουν μεγάλης υποστήριξης από τους υπόλοιπους 27 εταίρους, ξεκίνησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, την εκστρατεία πειθούς, με στόχο να κάμψει τις αντιρρήσεις των ομολόγων του και να δεχτούν το σχέδιο συμφωνίας των αλλαγών στη σχέση Λονδίνου - Βρυξελλών που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


 

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του η Βαρσοβία, καθώς η Πολωνία θεωρείται ενδεχομένως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια του Κάμερον, καθώς ακόμα και η ηπιότερη πρόβλεψη για διαβαθμισμένη πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών στα βρετανικά επιδόματα για εργαζομένους κατά την πρώτη τετραετία εισφορών τους στο σύστημα φαίνεται να μην είναι πλήρως αποδεκτή.

Πάντως, μετά τη συνάντηση του Κάμερον με την Πολωνή ομόλογό του, Μπεάτα Ζίντλο, το κλίμα ήταν θερμότερο καθώς η ευρωσκεπτικιστική Δεξιά της Πολωνίας δήλωσε ικανοποιημένη: «Κερδίσαμε πάρα πολλά και είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο επικεφαλής του κυβερνώντος ευρωσκεπτικιστικού, δεξιού κόμματος της χώρας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Στήριξη
Από την πλευρά της η Ζίντλο δήλωσε ότι η κυβέρνησή της υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του Κάμερον, που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την άρση της γραφειοκρατίας και την απόδοση της πρέπουσας σημασίας στα εθνικά Κοινοβούλια», ωστόσο προσέθεσε πως δεν θέλει οι Πολωνοί πολίτες να πέσουν θύματα διακρίσεων έναντι των Βρετανών πολιτών, όταν πρόκειται για δικαιώματα στην απόκτηση επιδομάτων πρόνοιας. Παρ' όλα αυτά αναγνώρισε την ανάγκη συζήτησης επί του θέματος.

Από την πλευρά του ο Κάμερον δήλωσε πως οι αλλαγές θα βελτίωναν τη θέση της Βρετανίας σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ και ότι αυτό θα ήταν καλό όχι μόνο για τη Βρετανία, αλλά επίσης για την ΕΕ και την Πολωνία. Επόμενος σταθμός του η Δανία, αν και η δυσαρέσκεια, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, προέρχονται από την Ισπανία, που κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν επέδειξε αρκετό σθένος έναντι της απαίτησης του Κάμερον να επιβληθούν περιορισμοί στην καταβολή επιδομάτων στους μετανάστες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ στη Βρετανία.

Το συγκεκριμένο ζήτημα εγείρει επίσης έντονες αντιρρήσεις από μέρους της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και (αρχικά) της Πολωνίας που μιλούν για διάκριση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων υπηκόων τους που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Ενάντιος, εξάλλου, σε οποιαδήποτε «νέα διαπραγμάτευση» στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχει βέτο από χώρες εκτός της Ευρωζώνης» για αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τα κράτη-μέλη της νομισματικής ένωσης.

Γερμανία
Οι προτάσεις που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι «φιλόδοξες», εκτίμησε από τη δική της πλευρά η γερμανική κυβέρνηση, αρνούμενη ωστόσο να σχολιάσει τα ζητήματα στα οποία διαφωνεί. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας χθες στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, επεσήμανε πως αν και η Βρετανία θα πρέπει να «μπορεί να διορθώσει οποιαδήποτε μορφή κατάχρησης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, αυτές οι διορθώσεις δεν πρέπει να γίνονται εις βάρος της ισότητας μεταξύ των πολιτών της ΕΕ».

«Το Ευρωκοινοβούλιο», είπε, «θα υποστηρίξει όλες εκείνες τις προτάσεις που αντιμετωπίζουν δίκαια τα πραγματικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ελευθερία στην κίνηση, εφόσον δεν προκαλούν διακρίσεις και δεν υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές αξίες».

Μεγάλη Bρετανία
Αυξάνεται το προβάδισμα του Brexit

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αφήνει να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας του στην ΕΕ να διεξαχθεί την 23η Ιουνίου, στο εσωτερικό της χώρας αυξάνονται σημαντικά οι φωνές που μιλούν υπέρ του Brexit.

Συγκεκριμένα, κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το στρατόπεδο της εξόδου της Βρετανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την παρουσίαση των προτάσεων του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την παραμονή της χώρας στην Ενωση. Προτάσεις τις οποίες ήδη οι σκληροπυρηνικοί ευρωσκεπτικιστές έχουν απορρίψει ως «μη ουσιώδεις» και «αδύναμες να αποκαταστήσουν τον εθνικό έλεγχο σε θέματα μετανάστευσης».

Σύμφωνα με την έρευνα του YouGov για την εφημερίδα «Times», η οποία πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την παρουσίαση των αλλαγών στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ που σχεδιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, το 45% των Βρετανών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της εξόδου από την Ενωση έναντι του 36% που θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής. Το 19% εμφανίζεται αναποφάσιστο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι», καθώς στην προηγούμενη έρευνα του YouGov το «όχι» συγκέντρωνε το 42% των ψήφων.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos