Πολύπλευρη η συνεργασία της Τουρκίας με το ISIS

23 Φεβρουαρίου 2016 11:06

Νέες αποκαλύψεις έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που ακούγεται μεν ευρέως εδώ και καιρό, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ουσιαστικά ιδρώσει το αυτί κανενός: ότι δηλαδή το τουρκικό καθεστώς παρείχε για μεγάλο χρονικό διάστημα παρασκηνιακή στήριξη τους φονταμενταλιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» επανήλθε χθες στο θέμα με νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, τα οποία αλίευσε μάλιστα μέσα από έρευνες της ίδιας της τουρκικής Δικαιοσύνης. Υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες αποτελούν μέρος δικογραφίας που έχει στην κατοχή του το 3ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο (High Criminal Court) της Αγκυρας εμφανίζουν αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να τα λένε «σε φιλικό κλίμα» με ηγετικά στελέχη του ISIS από την άλλη πλευρά των συνόρων. Οι δύο πλευρές φέρονται να συνεργάζονται εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση του λαθρεμπορίου στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας.

 

Συνομιλίες
Από την πλευρά των τζιχαντιστών, η φωνή που ακούγεται στο τηλέφωνο φέρεται να ανήκει στον Μουσταφά Ντεμίρ, που τυχαίνει να είναι και ο «τοποτηρητής» του ISIS στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία. Ωστόσο, ο Ντεμίρ δεν είναι ένας απλός λαθρέμπορος. Αντιθέτως, φέρεται να εμπλέκεται στη μεταφορά εκρηκτικών από τη Συρία προς την Τουρκία, καθώς και να σχετίζεται (έμμεσα εάν όχι άμεσα) με το τρομοκρατικό χτύπημα που είχε συγκλονίσει την Αγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο προκαλώντας εκατόμβη νεκρών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Οκτωβρίου 2015 βομβιστές είχαν πραγματοποιήσει επίθεση μπροστά από σιδηροδρομικό σταθμό της Αγκυρας όπου πραγματοποιούσαν συγκέντρωση φιλοκουρδικές παρατάξεις, οδηγώντας στον θάνατο 102 ανθρώπους.

Πίσω από εκείνη την επίθεση, για την οποία έχει κατηγορηθεί το ISIS, φέρεται να βρίσκεται ένας τρομοκράτης ονόματι Ιλχάμι Μπαλί, με τον οποίο ωστόσο φέρεται να διατηρεί στενούς δεσμούς και ο Μουσταφά Ντεμίρ, ο ίδιος άνθρωπος δηλαδή που τα έλεγε «φιλικά» με σειρά Τούρκων στρατιωτικών. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει στο δημοσίευμά της η αντιπολιτευόμενη «Cumhuriyet» και αναπαράγουν άλλες τουρκικές εφημερίδες («Zaman»).

Το πρωτοσέλιδο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet που αποκαλύπτει τα νέα στοιχεία

Η «Cumhuriyet» έχει βέβαια ξαναβάλει στο στόχαστρο το καθεστώς Ερντογάν προκαλώντας τη μήνη του σουλτάνου. Διευθυντικά στελέχη της εν λόγω εφημερίδας (οι Τζαν Ντιουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ που βρίσκονται πλέον στη φυλακή αντιμετωπίζοντας την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων και για... απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης) είχαν δώσει πέρυσι στη δημοσιότητα βίντεο (μαγνητοσκοπημένο τον Ιανουάριο του 2014) στο οποίο εμφανίζονται οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MΙT) να μεταφέρουν με φορτηγά όπλα και πυρομαχικά σε ισλαμιστές αντάρτες (ενδεχομένως Τουρκμένους) που μάχονται ενάντια στο καθεστώς Ασαντ στη Συρία.

Σήμερα, το καθεστώς Ερντογάν μπορεί πλέον να διαφημίζει τη δράση του ενάντια στο ISIS, αλλά επί της ουσίας συνεχίζει να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στο μέτωπο της Συρίας. Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά έχει προχωρήσει στη σύλληψη 1.220 υπόπτων για σχέσεις με το ISIS, που επιχείρησαν να εισέλθουν από τη Συρία στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Αγκυρα επιχειρεί να μπει σφήνα υπονομεύοντας τον άξονα ΗΠΑ-Ρωσίας-Κούρδων, συμβάλλοντας έτσι... στην αδυναμία ειρήνευσης στη Συρία.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos