Στην εκλογική μάχη και το ιρλανδικό PODEMOS

25 Φεβρουαρίου 2016 10:24

Στις κάλπες προσέρχονται την Παρασκευή οι Ιρλανδοί -στις πρώτες μεταμνημονιακές εκλογές στη χώρα- για να αναδείξουν τη νέα τους κυβέρνηση.

Αν και η Ιρλανδία είναι η πρωταθλήτρια της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχει συσσωρευμένη κοινωνική δυσφορία εξαιτίας της σκληρής λιτότητας η οποία ξέσπασε με την ιδιωτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης και την εισαγωγή, ως συνέπειά της, τελών που επιβάρυναν κάθε νοικοκυριό έως 500 ευρώ ετησίως.

 

Σύντομα οι διαδηλώσεις κατά της ιδιωτικοποίησης γενικεύτηκαν σε κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας που διοργάνωνε ο συνασπισμός κοινωνικών οργανώσεων, συνδικάτων και κομμάτων της Αριστεράς Right2Water. Απ' αυτό ξεπήδησε το κίνημα Right2Change, οι... Αγανακτισμένοι της Ιρλανδίας, και το οποίο φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κόμμα όπως το Podemos. Η διογκούμενη δυσαρέσκεια έχει τον αντίκτυπό της και στον κυβερνητικό συνασπισμό, που αποτελείται από το δεξιό Φίνε Γκέιλ και το Εργατικό Κόμμα που συγκεντρώνει από 33% ως 37% στις δημοσκοπήσεις, από 41% που ήταν πριν από την προκήρυξη των εκλογών στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ χρειάζονται 45% για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Τρίτη δύναμη το Σιν Φέιν με ποσοστό στο 15%.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos