Η εκεχειρία κρίνει την ακεραιότητα της Συρίας

26 Φεβρουαρίου 2016 09:16

Σε μερικές ώρες ξεκινά η κρισιμότερη περίοδος για το μέλλον της Συρίας. Καθώς τα μεσάνυχτα τίθεται σε ισχύ η εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι δύο δυνάμεις προειδοποιούν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη ειρήνης και μια πολιτική μετάβαση, ενώ γίνεται λόγος ακόμα και για πιθανή «διάσπαση» της χώρας.

Για πρώτη φορά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για κίνδυνο διαμελισμού της Συρίας, αν η εκεχειρία αποτύχει και δεν υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση μέσα στους επόμενους μήνες και κατέστησε σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο. «Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη και η Ρωσία θα πρέπει να καθίσει και να εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Κέρι στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας επισημαίνοντας ότι «μπορεί να είναι πολύ αργά για να κρατήσουμε τη Συρία ακέραιη εάν καθυστερήσουμε κι άλλο». Παρόλο που δεν είπε ότι θεωρεί ως λύση στη συριακή κρίση τη διάσπαση της χώρας και δεν προσδιόρισε τις λεπτομέρειες του «Plan B» (για παράδειγμα, αυξημένη στρατιωτική εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο), επέμεινε ότι θα ήταν λάθος να υποτεθεί ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν θα ενέκρινε περαιτέρω δράση.

 

Το γεγονός ότι όλες οι ελπίδες για την εκτόνωση της συριακής κρίσης έχουν εναποτεθεί στην εκεχειρία και στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν σε μερικές ημέρες στη Γενεύη κατέδειξε και η στάση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός «Plan B». Χθες η Ρωσία κατήγγειλε την κατάρτιση εναλλακτικού σχεδίου από τις ΗΠΑ και την πρόθεσή τους να επιρρίψουν στη Μόσχα τις ευθύνες για ενδεχόμενη αποτυχία του «Plan A».

Ο πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, Κονσταντίν Κοσάτσεφ, τόνισε ότι οι συζητήσεις για ένα «Plan B» για τη Συρία είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση και ότι θυμίζει «την κατάσταση με τις συμφωνίες του Μινσκ, όταν η ευθύνη για την εφαρμογή τους επερρίφθη αποκλειστικά στη Ρωσία, παρόλο που η Ουκρανία δεν συμμορφώθηκε». Επίσης η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η διαδικασία εκεχειρίας συνεχίζεται, παρά την προσπάθεια «ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων» να τη «σαμποτάρουν».

Μέσα στις κρίσιμες αυτές ώρες η Αγκυρα εξακολουθεί να τορπιλίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διεμήνυσε ότι «η εκεχειρία αυτή αφορά μόνο τη Συρία» και «δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Τουρκία», η οποία θα κάνει «αυτό που πρέπει» αν απειληθεί η ασφάλειά της.

Ο Νταβούτογλου
Σε συνέντευξη Τύπου στο Ικόνιο ο Νταβούτογλου κάλεσε την κουρδική πολιτοφυλακή να απόσχει από τυχόν επίθεση εναντίον της Τουρκίας, ενώ ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «το να μη θεωρούνται οι οργανώσεις αυτές (YPG) τρομοκρατικές είναι τουλάχιστον αφέλεια». Υπενθυμίζεται ότι από τη συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών, στην οποία κατέληξαν τηλεφωνικά ο Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαιρούνται το Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο Αλ Νούσρα και άλλες οργανώσεις που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos