Πυρά Ερντογάν κατά Συνταγματικού Δικαστηρίου

01 Μαρτίου 2016 12:29

«Δεν σέβομαι την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την αποφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων της Cumhuriyet», είπε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας νέα θύελλα αντιδράσεων για την αντισυνταγματική του στάση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ανώτατη δικαστική αρχή της Τουρκίας, που δεν ελέγχεται απόλυτα από τους μηχανισμούς της προεδρίας, είχε διατάξει την προηγούμενη εβδομάδα την αποφυλάκιση του διευθυντή σύνταξης της Cumhuriyet Τσαν Ντουντάρ και του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Αγκυρα Ερντέμ Γκιουλ, ύστερα από τρεις μήνες προφυλάκισης. Οι δύο δημοσιογράφοι κρατούνταν από τον Νοέμβριο μετά τη δημοσίευση αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, το οποίο υποστήριζε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αποπειραθεί να πουλήσει όπλα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν συμφωνώ με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και δεν τη σέβομαι. Η υπόθεση αυτή δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με την ελευθερία του Τύπου ή εκείνη της έκφρασης. Πρόκειται για μία συνηθισμένη υπόθεση κατασκοπείας», είπε ο κ. Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Κυριακή, προτού αναχωρήσει για περιοδεία διάρκειας επτά ημερών σε κράτη της Αφρικής.

Παρά την αποφυλάκισή τους, οι δύο δημοσιογράφοι της Cumhuriyet θα δικαστούν στις 25 Μαρτίου, με την εισαγγελία να αναμένεται να προτείνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Σε χθεσινό της άρθρο, η Cumhuriyet χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν «απειλή για τη δημοκρατία», ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του προέδρου για την αδιαφορία του για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

«Σήμερα, ο πρόεδρος Ερντογάν αποπειράθηκε να δώσει εντολές στη δικαστική εξουσία. Το Σύνταγμα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Πρόκειται για κρούσμα ανεύθυνης παραβίασης του Συντάγματος», είπε ο Οζγκιούρ Οζέλ, ηγετικό στέλεχος του κεμαλικού κόμματος CHP.

Στις κυριακάτικες δηλώσεις του, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στα 15 χρόνια διακυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, οι ελευθερίες των ΜΜΕ έφθασαν σε «ιδανικό σημείο», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται «ως προπέτασμα για επιθέσεις κατά της πατρίδας».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι από τους ελάχιστους θεσμούς που δεν ελέγχονται από τον Ταγίπ Ερντογάν. Εννέα από τους δώδεκα δικαστές του, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αποφυλάκισης των δημοσιογράφων, είχαν διορισθεί επί των ημερών του προκατόχου του Ερντογάν, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει εκδώσει και παλαιότερα αποφάσεις οι οποίες προκάλεσαν την οργή του προέδρου Ερντογάν. Τον Μάιο του 2014, το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση του προέδρου για απαγόρευση της ιστοσελίδας προβολής βίντεο YouTube, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική.

Η φυλάκιση των δημοσιογράφων της Cumhuriyet έχει ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος είχε απειλήσει ονομαστικά τον Ντουντάρ, λέγοντας ότι ο διευθυντής σύνταξης της Cumhuriyet θα «πλήρωνε υψηλό τίμημα» για τη δημοσίευση της αποκάλυψης για εμπόριο όπλων με αποδέκτη το Ισλαμικό Κράτος.

Αντιδράσεις Ε.Ε.

Η δικαστική προσφυγή κατά των δύο δημοσιογράφων έχει οξύνει επίσης τις σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία προειδοποίησε την Τουρκία ότι ο σεβασμός της ελευθερίας του Τύπου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ενωση. Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε χαιρετίσει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντέρικα Μογκερίνι, χαρακτηρίζοντάς την «αναγκαίο βήμα προς την κατεύθυνση της ελευθερίας της έκφρασης». AFP

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos