Ιστορική επίσκεψη του Ομπάμα στην Κούβα

20 Μαρτίου 2016 16:20

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται σήμερα να γυρίσει μια σελίδα της Ιστορίας με την επίσκεψή του στην Κούβα, ένα από τα τελευταία προπύργια του κομμουνισμού με το οποίο σκοπεύει να βάλει ένα τέλος σε πάνω από πέντε δεκαετίες εχθρότητας.


Όταν φθάσει σήμερα γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας, ο Ομπάμα θα γίνει ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μάλια και Σάσα, ο Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του αυτή έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αργεντινή, θέλει επίσης να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στη λατινική Αμερική - μια εικόνα που έχει αμαυρωθεί από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σ' αυτό που θεωρούσαν αυλή τους.

Από την άποψη αυτή, ο παλιός κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μιας νέας σχέσης με την υποήπειρο και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, όποιος κι αν θα είναι ο διάδοχός του το 2017.

Ιστορική επίσκεψη του Ομπάμα στην Κούβα

Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να κηρύξει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για να ανοίξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Έγινε έτσι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κουβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

Όταν συμβαίνει το αδύνατο
Η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σ' ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει επίσης διαφωνούντες και έχει προειδοποιήσει ότι θα μιλήσει «άμεσα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν 10 χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, τον Φιντέλ.

Την παραμονή της άφιξής του, πολλοί διαφωνούντες κάλεσαν τον αμερικανό πρόεδρο να προωθήσει «μια ριζοσπαστική αλλαγή» ώστε να «σταματήσει η καταπίεση και η προσφυγή στη σωματική βία» εναντίον της αντιπολίτευσης, η οποία είναι παράνομη στο νησί.

Στην Αβάνα, πολλοί Κουβανοί, οι οποίοι έζησαν το 1961 την αποτυχημένη απόβαση στον κόλπο των Χοίρων και το 1962 την κρίση των πυραύλων, δυσκολεύονται ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι το αδύνατο θα συμβεί.

«Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ στην Κούβα (...) που θα γίνει πιθανόν δεκτός με χαμόγελα, με χειροκροτήματα και με μουσικά συγκροτήματα! Ούτε στα όνειρα ούτε στους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα βλέπαμε όσο ζούμε κάτι τέτοιο», λέει ο διάσημος συγγραφέας Λεονάρντο Παδούρα, 60 ετών, στο ενημερωτικό μπλογκ Cafefuerte.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας κυματίζουν τις τελευταίες ημέρες αμερικανικές σημαίες.

Ένα εστιατόριο της παλιάς πόλης τόλμησε μάλιστα να τυπώσει μια μεγάλη πινακίδα με τον Ραούλ Κάστρο και τον Μπαράκ Ομπάμα δίπλα-δίπλα. «Όσο θυμάμαι, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα δει πορτρέτο αμερικανού προέδρου» σε δημόσιο χώρο, λέει ο ιδιοκτήτης του, ο Μιγκέλ Άνχελ Μοράλες.

Μπέιζμπολ και Ρόλινγκ Στόουνς
Παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει αυτή την επίσκεψη, οι αλλαγές στις οποίες ελπίζει η Ουάσινγκτον μπορεί να αργήσουν να συγκεκριμενοποιηθούν.

Την Πέμπτη, ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε σε ομιλία του πως η Αβάνα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τα θέματα που αφορούν αυστηρά την κυριαρχία της.

«Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως η Κούβα πρέπει να απαρνηθεί έστω και μία από τις αρχές της (...) για να προχωρήσει προς την εξομάλυνση», τόνισε.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αβάνα έστειλε ένα άλλο μήνυμα στους Αμερικανούς: αυτό της αμέριστης αλληλεγγύης της Κούβας προς τον σοσιαλιστή σύμμαχό της, ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να χρησιμοποιήσει την αντιιμπεριαλιστική ρητορική.

Πριν αναχωρήσει από τη χώρα για το Μπουένος Άιρες το απόγευμα της Τρίτης, ο Ομπάμα πρόκειται να παρακολουθήσει ένα ματς μπέιζμπολ ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Κούβας και την αμερικανική ομάδα των Tampa Bay Rays.

Στη συνέχεια οι Ρόλινγκ Στόουνς θα έρθουν το Σάββατο για να επωφεληθούν από τη νέα ατμόσφαιρα την κομμουνιστική χώρα και να δώσουν μια μεγάλη δωρεάν συναυλία.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos