Η Ευρώπη ψάχνει το μαύρο κουτί της Ισλαμικής τρομοκρατίας

26 Μαρτίου 2016 14:12

Aλάτι στις βαθιές πληγές που έχουν προκαλέσει στην ΕΕ η οικονομική κρίση και τώρα οι μεταναστευτικές ροές ρίχνει το τυφλό δολοφονικό χτύπημα των Βρυξελλών, φέρνοντας την Ευρώπη μπροστά σε μια μεγάλη υπαρξιακή πρόκληση: τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους, την όποια ευημερία των πολιτών, τη συνοχή, την ενιαία αντίδραση στα μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή προβλήματα και κάτι ακόμη: την ασφάλεια.


Βέλγοι τραυματιοφορείς και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αμέσως μετά το μακελειό που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές.

Οι σκηνές πριν από λίγους μήνες στο Παρίσι και την Τρίτη στις Βρυξέλλες απέδειξαν ότι καμία κατάκτηση της Ευρώπης δεν έχει αξία εάν η Ενωση, όπως και κάθε άλλη οργανωμένη οντότητα, δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες για να απολαύσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

Η Γαλλία έχοντας ήδη δοκιμασθεί από τις επιθέσεις των μοναχικών λύκων του ISIS, μέσω του πρωθυπουργού Μ. Βαλς έχει ζητήσει ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ έσπευσε να αναδείξει την ανάγκη η ΕΕ να γίνει και «Ενωση Ασφαλείας», η Α. Μέρκελ επιχειρεί να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη και εύχεται οι γερμανικές αρχές ασφαλείας να φανούν αποτελεσματικότερες από εκείνες της Γαλλίας και του Βελγίου, ενώ η Ελλάδα και η κυβέρνηση απλώς ελπίζουν αυτές οι δραματικές εξελίξεις για την Ευρώπη να μην έχουν ακόμη πιο δραματικές συνέπειες για τη χώρα μας στο Μεταναστευτικό αλλά και στο θέμα της οικονομικής κρίσης.

Το πόσο εύκολα χτυπήθηκαν στόχοι στην καρδιά της Ευρώπης έχει πολλές εξηγήσεις: από τις αδυναμίες ενός γραφειοκρατικού δυσλειτουργικού ομοσπονδιακού κράτους, από την έλλειψη αποτελεσματικής διασύνδεσης των υπηρεσιών ασφαλείας σε επίπεδο πληροφοριών μέχρι την αδιαφορία του Βελγίου στο γκέτο όχι μόνο μουσουλμάνων, αλλά και της εγκληματικής παραβατικότητας στο Μολενμπέκ στο κέντρο των Βρυξελλών. Με αδυναμία αξιοποίησης των πληροφοριών των αρχών ασφαλείας από άλλες χώρες (με πιο τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός ότι ο Αμπντεσλάμ μετά το Bataclan πέρασε ανενόχλητος τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, και όπως τώρα αποκαλύπτεται ο ένας βομβιστής των Βρυξελλών είχε απελαθεί από την Τουρκία), η βελγική αστυνομία με αδυναμία επικοινωνίας ακόμη και εσωτερικά δεν μπόρεσε να αποτρέψει τα χτυπήματα.

Από τους 5.000-6.000 Ευρωπαίους που ταξίδεψαν στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS, περισσότεροι από 553 ήταν Βέλγοι πολίτες, καθιστώντας τη χώρα εκείνη με το υψηλότερο ποσοστό μαχητών στη Συρία σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της. Σύμφωνα με το Foreign Affairs, 100 Βέλγοι έχουν επιστρέψει από τη Συρία και σχεδόν 2.000 από όλη την Ευρώπη, ενώ το Associated Press αποκάλυψε ότι σύμφωνα με στοιχεία των αρχών ασφαλείας τουλάχιστον 400 εκπαιδευμένοι μαχητές έχουν σταλεί στην Ευρώπη.

Δεύτερης γενιάς
Οι νεαροί δεύτερης γενιάς, βορειοαφρικανικής καταγωγής, Βέλγοι πολίτες που αιματοκύλισαν την Ευρώπη είναι παιδιά οικογενειών που ενσωματώθηκαν στις δυτικές κοινωνίες, αλλά πλέον είναι πολύ πιο ευάλωτοι στα μηνύματα του τζιχαντισμού, τα οποία ταξιδεύουν πλέον με ταχύτητα δευτερολέπτων μέσω του Διαδικτύου. Η μεγαλύτερη νίκη του ISIS δεν είναι τα εδάφη στη Συρία ή στο Ιράκ, αλλά ότι μπόρεσε να γοητεύσει και να προσελκύσει νέα παιδιά μεγαλωμένα όχι μόνο σε φτωχογειτονιές και μουσουλμανικά γκέτο σε Μολενμπέκ, Λα Κουρνέβ, Tower Hamlets, αλλά και σε μεσοαστικές συνοικίες των Βρυξελλών, του Παρισιού, του Λονδίνου...

Από την πρώτη στιγμή πριν από τρία χρόνια, όταν άρχισε να παρατηρείται μια παράξενη μετακίνηση νέων από ευρωπαϊκές χώρες προς τη Συρία μέσω της Τουρκίας, που στήριξε στην πρώτη τουλάχιστον φάση το ISIS, πέρασε αρκετός καιρός για να αντιληφθούν τον κίνδυνο που αντιπροσώπευαν όλα αυτά τα νεαρά παιδιά όταν θα επέστρεφαν στις πατρίδες τους.

Το διαπίστωσαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες. Η στοχοποίηση της Ευρώπης δεν είναι τυχαία, ούτε εξηγείται μόνο με την ύπαρξη των μεγάλων μουσουλμανικών κοινοτήτων σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Γαλλία ή η Ολλανδία. Το ISIS στρατιωτικά χάνει τις μάχες στη Συρία, συνεπώς θέλει να μεταφέρει τον πόλεμο στα «εχθρικά» εδάφη, που είναι γνώριμα, αλλά κρύβουν για τον τζιχαντισμό ακόμη μία «απειλή»: η Ευρώπη δεν συμβολίζει μόνο τις Σταυροφορίες, αλλά προσφέρει ένα μοντέλο ελευθερίας, ανεκτικότητας, σεβασμού στο διαφορετικό. Αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός των φανατικών, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν διαβλέπουν τον κίνδυνο ενσωμάτωσης και ομαλής συμβίωσης και των μουσουλμανικών κοινοτήτων αλλά και των χιλιάδων προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στην Ευρώπη.

Η αγωνία της Ευρώπης είναι να μην υποκύψει στην τρομοκρατική απειλή, ούτε στις ακροδεξιές και ξενοφοβικές φωνές, αλλά να δώσει απαντήσεις για την ασφάλεια που είναι το υπέρτατο αγαθό, χωρίς να υπάρξει περιστολή των ελευθεριών.

Από αύριο γίνεται ακόμη ένας αγώνας δρόμου για να εκπληρωθούν όλοι οι όροι που έχουν τεθεί εν όψει των ελέγχων της Κομισιόν για τη Σένγκεν, η οποία όμως, όπως όλα δείχνουν, θα ανασταλεί εντός του Απριλίου, καθώς ήδη ατύπως έχουν επανέλθει οι εσωτερικοί έλεγχοι στα περισσότερα εσωτερικά σύνορα.

Το Διαδίκτυο
Οι υπουργοί Εσωτερικών δρομολόγησαν τη στενή συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των δικτύων που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές, αλλά και την υιοθέτηση νομοθεσίας για την Ανταλλαγή Πληροφοριών Επιβατών (Passenger Name Record-PNR). Την Πέμπτη συνέρχεται εκτάκτως η επιτροπή AVSEC που έχει ως αντικείμενο την αεροπορική ασφάλεια και θα εξετάσει τα μέτρα ασφαλείας για περισσότερα από 800 αεροδρόμια στην Ευρώπη. Η επιτροπή αυτή συγκροτείται από τις Αρχές Ασφαλείας των Αεροπορικών Μεταφορών, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας Αεροπλοΐας και την Κομισιόν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις που θα προκαλούσαν μεγαλύτερο πανικό και αίσθημα ανασφάλειας, χωρίς να μπορούν συγχρόνως να προσφέρουν πλήρη και απόλυτη ασφάλεια.

Το «μοντέλο Μόσχας» για τους ελέγχους στα αεροδρόμια προβλέπει ότι οι επιβάτες πριν περάσουν τις πόρτες των χώρων υποδοχής των αεροδρομίων θα περνούν από σωματικό έλεγχο και οι αποσκευές τους από έλεγχο ακτίνων, κάτι όμως που δεν αποτρέπει πλήρως το ενδεχόμενο επίθεσης (έστω και πριν από το σημείο ελέγχων), ενώ η άλλη επιλογή του «μοντέλου Ισραήλ» θεωρείται υπερβολική? η αποτελεσματικότητά του οφείλεται κυρίως στο ασφυκτικό πλαίσιο αστυνόμευσης που έχει επιβληθεί γενικώς στο Ισραήλ, που εμποδίζει την πρόσβαση των επίδοξων τρομοκρατών σε εκρηκτικά. Ομως αυτό που απασχολεί περισσότερο τους υπευθύνους ασφαλείας των μεταφορών δεν είναι τόσο τα αεροδρόμια όσο τα Μετρό και οι σιδηρόδρομοι. Η ασφάλεια τους θα εξεταστεί στις 11 Απριλίου στην Επιτροπή LandSec, που είναι αντίστοιχη της Avsec. Για την Αθήνα η αγωνία δεν είναι τόσο για τον φόβο χτυπήματος επί ελληνικού εδάφους, καθώς, χωρίς να αποκλείεται υπό ορισμένες συνθήκες, το ενδεχόμενο είναι απομακρυσμένο. Ομως το χτύπημα στις Βρυξέλλες θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο Μεταναστευτικό, επηρεάζοντας και τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που ήδη καρκινοβατεί, όσο και στο γενικότερο κλίμα στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου ήδη άρχισαν να ακούγονται φωνές όπως εκείνη της Πολωνής πρωθυπουργού που συνδέει ευθέως την ισλαμική τρομοκρατία με την απόρριψη των υποχρεώσεων της χώρας της για υποδοχή προσφύγων. Η νοητή σύνδεση των τζιχαντιστών με τους μετανάστες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί όχι μόνο στοχοποιεί ανθρώπους που μπορεί και οι ίδιοι να είναι θύματα του ISIS, κυρίως όμως γιατί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία και έτσι χιλιάδες απελπισμένοι και οργισμένοι άνθρωποι να μένουν στο ελληνικό έδαφος και να δημιουργείται έτσι ένα «εύφορο» έδαφος για τη ριζοσπαστικοποίηση ανθρώπων φιλήσυχων μέχρι τώρα.

Εφεδρεία... οι πρόσφυγες
Η διασύνδεση και η ταύτιση του τζιχάντ με τους πρόσφυγες είναι επιδίωξη του Iσλαμικού Κράτους με στόχο να προκαλέσει τα ξενοφοβικά αισθήματα της Ευρώπης και έτσι οι πρόσφυγες να περιθωριοποιηθούν, να μην ενταχθούν στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν και να αποτελούν τις εφεδρείες του τζιχάντ στην Ευρώπη.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos