Ο Γκρούεφσκι πάει για εκλογές αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα

16 Απριλίου 2016 14:16

Προς εκλογές στις 5 Ιουνίου μέσα σε κλίμα αδιαφάνειας, αλληλοσπαραγμού και σοβαρών δημοκρατικών ελλειμμάτων οδεύουν τα Σκόπια, με την αντιπολίτευση να διακηρύσσει πως δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο νέο εκλογικό «φιάσκο», την πολιτική κρίση στη χώρα να βαίνει... επιδεινούμενη ειδικά μετά τις τελευταίες κατάφωρες παρεμβάσεις του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ υπέρ «ημετέρων», και τις διεθνείς εκκρεμότητες να παραμένουν (δυσκολεύοντας έναν «έντιμο συμβιβασμό» σε θέματα όπως το ονοματολογικό).

Νικολά ΓΚρουέφσκι και Γκιόργκι Ιβάνοφ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του δεύτερου το 2014. Τώρα βρίσκονται και οι δύο στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για μεθοδεύσεις εν όψει των εκλογών της 5ης Ιουνίου

ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ Νικολά ΓΚρουέφσκι και Γκιόργκι Ιβάνοφ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του δεύτερου το 2014. Τώρα βρίσκονται και οι δύο στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για μεθοδεύσεις εν όψε

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ διαλύθηκε (την προηγούμενη εβδομάδα), οι σχετικές υπογραφές έπεσαν (μόλις χθες), και η χώρα πηγαίνει πλέον επίσημα σε εκλογές στις 5 Ιουνίου εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας... χωρίς ωστόσο να πληροί καμία από τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που έθεσε ο διεθνής παράγοντας (και αποδέχθηκαν οι Σκοπιανοί) ως απαραίτητες για την έξοδο από την κρίση.

Οι εκλογικοί κατάλογοι παραμένουν διάσπαρτοι από ψηφοφόρους-φαντάσματα (σε μια χώρα με πληθυσμό 2 εκατ. υπάρχουν 1,8 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι), και στο μιντιακό τοπίο εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία πολυφωνία, ενώ παράλληλα το κόμμα (εν προκειμένω το VMRO-DPMNE του εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι) εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει.

Βαθαίνει η κρίση
Υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο που δείχνει βέβαιο είναι η... συνέχιση της βαθιάς πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη γειτονική χώρα ήδη από το 2014.

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις φοβούμενη νέα αδιέξοδα. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς πρόκειται την ερχόμενη Κυριακή να συναντηθεί στο Λουξεμβούργο με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο και θα ενημερώσει επισήμως για τις ελληνικές πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, το εσωτερικό χάος που επικρατεί στην ΠΓΔΜ θα μπορούσε να λειτουργήσει υπονομευτικά προς τις ελληνικές διαθέσεις.

Οι Σκοπιανοί εκτιμούν ότι η βαθιά εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζουν αποτελεί επιχείρημα υπέρ των θέσεών τους (για την ανάγκη ένταξης σε ΕΕ, ΝΑΤΟ), κι όχι εμπόδιο όπως θα περίμενε κανείς. Ως εκ τούτου, όχι μόνο δεν βάζουν νερό στο κρασί τους αλλά αντιθέτως... τροφοδοτούν την εσωτερική αστάθεια, με τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι παράλληλα να ζητάει εκλογές «εδώ και τώρα», βέβαιος ότι θα επικρατήσει εξασφαλίζοντας έτσι τη «δημοκρατική νομιμοποίηση» που τόσο επιθυμεί.

Οι δυτικοί (Αμερικανοί, Γερμανοί, Βρετανοί, Βρυξέλλες) προφανώς και δυσφορούν βλέποντας την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ να διαιωνίζεται και τις πιέσεις τους να πέφτουν στο κενό.

Ταυτόχρονα ωστόσο, επιμένουν να θέλουν να δουν θετικές εξελίξεις το συντομότερο (ει δυνατόν πριν από τις Συνόδους Κορυφής ΝΑΤΟ, ΕΕ το καλοκαίρι), πράγμα που μετακυλίει μέρος των πιέσεων και προς την ελληνική πλευρά.

Ενταξη
Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, που ενδεχομένως να ξεκινήσουν μέσα στο 2016 (όπως θα επιθυμούσαν τα Τίρανα), και το Μαυροβούνιο που «φλερτάρει» πλέον έντονα με το NATO όπως άλλωστε και η Βοσνία, συμπαρασύρουν ως παράλληλες εξελίξεις και την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων δημιουργώντας σχετικές πιέσεις προς όλες τις πλευρές (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης).

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA να υπερασπίζεται τις βιαιότητες των Σκοπιανών στην Ειδομένη, λέγοντας ότι η χώρα του «κάλυψε την ανυπαρξία του ελληνικού κράτους». Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, ο ίδιος πρόεδρος έμελλε να επιβεβαιώσει την ασυδοσία του σκοπιανού κράτους, παρεμβαίνοντας κατά της ανεξαρτησίας της σκοπιανής Δικαιοσύνης, την οποία μάλιστα κατηγόρησε ότι καθοδηγείται από τη διεθνή κοινότητα. Επικαλούμενος το «εθνικό συμφέρον», ο Ιβάνοφ βγήκε την περασμένη Τρίτη και προχώρησε στην αμνήστευση συνολικά 56 πολιτικών, κυβερνητικών στην πλειονότητά τους (μεταξύ αυτών και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι) που ελέγχονται επί του παρόντος για υποθέσεις διαφθοράς από τη νεοσυσταθείσα ειδική Εισαγγελία της χώρας.

Αντιδράσεις
Στο άκουσμα της είδησης ξέσπασαν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις που σημαδεύτηκαν μάλιστα και από επεισόδια με την αστυνομία, οι οποίες συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με τους αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές να ανεμίζουν σε κάποιες περιπτώσεις σημαίες της Αλβανίας καθώς και της... Τουρκίας, δείγμα της εντεινόμενης ρήξης μεταξύ σλαβόφωνων και Αλβανών. Ενδεικτικές του αλληλοσπαραγμού ήταν άλλωστε και οι αντισυγκεντρώσεις που διοργάνωσαν υποστηρικτές της παράταξης του Γκρούεφσκι, οι οποίοι μάλιστα επιτέθηκαν ενάντια στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, εξαπολύοντας κατηγορίες όπως «προδότης» και «μισθοφόρος των ξένων». Βερολίνο, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έσπευσαν να εκφράσουν ανοιχτά τη δυσφορία τους για την απόφαση του Ιβάνοφ να τορπιλίσει το έργο της Δικαιοσύνης, με το σλαβόφωνο κατεστημένο, ωστόσο, της ΠΓΔΜ να μην κάνει ούτε βήμα πίσω.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos