ΗΠΑ: Βαθαίνει το ρήγμα στους Ρεπουμπλικανούς

09 Μαϊος 2016 12:08

Τεκτονικές διαστάσεις τείνει να προσλάβει το ρήγμα που χωρίζει το κομματικό κατεστημένο με την εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών, καθώς σειρά κορυφαίων στελεχών και ιστορικών ηγετών του κόμματος του Αβραάμ Λίνκολν αμφισβητεί ανοιχτά τον καθαρό νικητή των προκριματικών εκλογών για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αμφιλεγόμενος μεγαλοεπιχειρηματίας και τηλεοπτικός παρουσιαστής πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη Πέμπτη με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν και άλλα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της κομματικής ενότητας, κάτι που δεν φαίνεται καθόλου εύκολο να επιτευχθεί.

Ο Πολ Ράιαν, ο οποίος, ως ο πλέον υψηλόβαθμος πολιτειακός αξιωματούχος των Ρεπουμπλικανών, καλείται να προεδρεύσει του κομματικού συνεδρίου του προσεχούς Ιουνίου, όπου αναμένεται να χρισθεί και επισήμως ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι ακόμη έτοιμος» να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ, αν και αναγνώρισε ότι ο τελευταίος «έχει κερδίσει το χρίσμα» χάρη στην ευρεία νίκη του στις προκριματικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα προτιμούσε να αποκατασταθεί η κομματική ενότητα γύρω από την υποψηφιότητά του, αλλά προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της τοποθέτησης του κατεστημένου των Ρεπουμπλικανών. «Εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έρχονται να με ψηφίσουν και οι οποίοι μου χάρισαν σαρωτικές νίκες στις περισσότερες πολιτείες», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας ενώπιον χιλιάδων οπαδών του στην πόλη Γιουτζίν της πολιτείας Ορεγκον.

Στους προβεβλημένους του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τον Τραμπ, παρά τη νίκη του στις εσωκομματικές προκριματικές εκλογές, περιλαμβάνονται οι τρεις Μπους –οι δύο πρώην πρόεδροι της Αμερικής, πατήρ και υιός, και ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ– όπως και ο ισχυρής επιρροής γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Σημαντική μερίδα του κομματικού κατεστημένου συγκρότησε την πρωτοβουλία «Συντηρητικοί εναντίον του Τραμπ», με στόχο την ανάδειξη ενός τρίτου, ανεξάρτητου υποψηφίου, ο οποίος θα αντιταχθεί τόσο στη Χίλαρι Κλίντον –η οποία θεωρείται πρακτικά βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών– όσο και στον λαϊκιστή Τραμπ.

«Αυτή η μάχη δεν αφορά μόνο την καρδιά και την ψυχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αφορά πρωτίστως το μέλλον της χώρας», σημειώνουν στη σχετική έκκληση οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, για να προσθέσουν: «Δεν θα ψηφίσουμε ούτε τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε τη Χίλαρι Κλίντον, αλλά θα ψηφίσουμε»! Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για το ενδεχόμενο να βρεθεί μια αξιόπιστη, τρίτη υποψηφιότητα από τον συντηρητικό χώρο σε αυτό το προχωρημένο στάδιο του προεκλογικού αγώνα. Αλλωστε, μετά την απόσυρση όλων των ανθυποψηφίων του Τραμπ, η επιρροή του στους βουλευτές και τους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών αυξάνεται από μέρα σε μέρα. Στους ισχυρούς υποστηρικτές του περιλαμβάνεται και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, ο οποίος καυτηρίασε τη «διασπαστική» στάση του Πολ Ράιαν.

Σε μια προσπάθεια να διεμβολίσει τη βάση των Δημοκρατικών, ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ τάχθηκε χθες υπέρ της αύξησης της φορολογίας των πλουσίων, όπως και του κατώτερου ημερομισθίου, αν και για το τελευταίο ζήτημα υποστήριξε ότι πρέπει να αποφασίσουν οι πολιτείες και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, το αουτσάιντερ για το προεδρικό χρίσμα, ο Μπέρνι Σάντερς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλάι της Χίλαρι Κλίντον, εάν αυτό του ζητηθεί. Μιλώντας σε εκπομπή του CNN, ο αριστερός γερουσιαστής του Βερμόντ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για το χρίσμα μέχρι τέλους –αν και οι πιθανότητες νίκης του είναι πλέον απειροελάχιστες– και ότι, αν τελικά δεν τα καταφέρει, θα δώσει μάχη στο συνέδριο των Δημοκρατικών για το πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. «Υστερα από αυτά, φυσικά θα δεχθώ να συνομιλήσω με τη Χίλαρι Κλίντον», δήλωσε ο Μπέρνι Σάντερς.

Η τελευταία δημοσκόπηση του CNN εμφανίζει τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται σε πανεθνική κλίμακα του Ντόναλντ Τραμπ με 54% έναντι 41%. Το 65% των Αμερικανών, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, έχει αρνητική γνώμη για τον Τραμπ, ενώ το 55% απορρίπτει την Κλίντον.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos