Πυρά Ζεχόφερ σε Μέρκελ λόγω του Προσφυγικού

16 Μαϊος 2016 10:40

Ολο και λιγότερο... αδελφική γίνεται η σχέση ανάμεσα στα «αδελφά» κόμματα CDU και CSU στη Γερμανία, που «αιμορραγούν» προς το ξενοφοβικό AfD, με φόντο την προσφυγική πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο εκνευρισμός στο συντηρητικό στρατόπεδο για τα δημοσκοπικά ποσοστά, ενάμιση χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, δεν κρύβεται, καθώς σήμερα μοιάζει αδύνατον να επαναληφθεί η σαρωτική νίκη με 41,5% το 2013, οπότε βγαίνουν τα... μαχαίρια.

Στο στόχαστρο του Χορστ Ζεχόφερ, του επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, είναι η ίδια η καγκελάριος και η προσφυγική της πολιτική, την οποία θεωρεί ως το κομβικό σημείο για την άνοδο των ακροδεξιών. Την κριτική αυτή επανέλαβε σε χθεσινή του συνέντευξη στην κυριακάτικη «Welt».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Ζεχόφερ καταγγέλλει τη συμφωνία που σφυρηλάτησε επί της ουσίας η Μέρκελ με την Τουρκία, κρίνοντας ότι επιτρέπει στην Αγκυρα να κρατά όμηρο ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων, που συνεργάζονται από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θυμίζει σε αρκετούς βουλευτές την -προσωρινή- ρήξη που είχε επέλθει το 1976. Τότε είχε αναλάβει την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών ο μέντορας της Μέρκελ, Χέλμουτ Κολ, ο οποίος θεωρούνταν υπερβολικά εκσυγχρονιστής και μετριοπαθής για τον ιστορικό ηγέτη των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Φραντς Γιόζεφ Στράους.

Αν και ουδείς πιστεύει ότι ο Ζεχόφερ θα υλοποιήσει τις απειλές του για ξεχωριστό προεκλογικό αγώνα σε εθνικό επίπεδο, το κλίμα που καλλιεργείται στους κόλπους των συντηρητικών είναι τοξικό.

Μεγάλο «αγκάθι» για τους Χριστιανοκοινωνιστές είναι ότι η περίφημη ρήση του Στράους πως «δεξιότερα από το CSU υπάρχει μόνο ο τοίχος» δεν ισχύει πια: έχει μπει...σφήνα το AfD. Οπότε ο Ζεχόφερ αναζητά τον υπαίτιο αυτής της κατάστασης, φυσικά μακριά από τον ίδιο και το κόμμα του.

Η προσφυγή
Εχει προειδοποιήσει πολλάκις την καγκελάριο για το Προσφυγικό, ακόμη και με προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο -την οποία βέβαια κρατάει ακόμη στο συρτάρι- και επιτίθεται σε κάθε ευκαιρία, όπως και με τη χθεσινή του συνέντευξη.

Μία από τις αιτίες είναι και η κακή χημεία μεταξύ των δύο ηγετών. Πρόσφατα, σε εκπομπή του κρατικού καναλιού ARD, ο Ζεχόφερ ξεναγούσε τον πρόεδρο των σιδηροδρόμων στο υπόγειό του, όπου διατηρεί μια μακέτα με τρένα. Κάποια στιγμή έδειξε μια φιγούρα playmobil με κόκκινο μπλέιζερ και καρέ μαλλιά, που παραπέμπει στην καγκελάριο και είπε γελώντας: «Οταν τα πράγματα είναι χαλαρά, αυτή είναι η διευθύντρια. Στους δύσκολους καιρούς παρακολουθεί τα τεκταινόμενα πίσω από το τζάμι».

Οι πιο ψύχραιμες φωνές, πάντως, εκτιμούν ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και θα αποφευχθεί το «διαζύγιο» ενώπιον ενός προεκλογικού αγώνα που πρέπει να διεξαγάγουν τα δύο κόμματα μαζί, όπως πάντα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos