Ψηφίστηκε η άρση ασυλίας των αντιπάλων του Ερντογάν

18 Μαϊος 2016 10:32

Με διαρροές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε χθες υπέρ της επίμαχης συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα άρσης ασυλίας για όλους τους βουλευτές, με 348 ψήφους υπέρ, 155 κατά, 8 αποχές και 25 λευκές ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.


Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διαθέτει 316 βουλευτές. Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, πρέπει να μεσολαβήσουν 48 ώρες από τον πρώτο γύρο στον δεύτερο των συνομιλιών. Αν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο αυτό του κυβερνώντος κόμματος, θα ανασταλεί με προσωρινή ρήτρα η ισχύς του άρθρου 83 του Συντάγματος, το οποίο εγγυάται την ασυλία των βουλευτών.

Ο στόχος
Θεωρητικά η νέα διάταξη αφορά όλους τους εκπροσώπους του έθνους, αλλά στην πραγματικότητα θα αφορά 136 βουλευτές από τέσσερα κόμματα που αντιπολιτεύονται τον πρόεδρο Ερντογάν και κυρίως τους βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Ηδη σήμερα οι 50 από τους 59 βουλευτές του κόμματος απειλούνται με άρση της ασυλίας τους και στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές πολυετούς φυλάκισης με την κατηγορία ότι στηρίζουν την τρομοκρατία του PKK. Μεταξύ αυτών και οι επικεφαλής του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ. Για να εγκριθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων (367), ενώ αν συγκεντρώσει από 330 έως 366 ψήφους, μπορεί να προκηρυχθεί δημοψήφισμα, απόφαση που θα λάβει ο πρόεδρος Ερντογάν.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos