Στα δύο οι Συντηρητικοί για το Brexit

30 Μαϊος 2016 10:18

Oποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για το Brexit, το σίγουρο είναι ότι η καμπάνια έχει πληγώσει ανεπανόρθωτα το συντηρητικό κόμμα.


Η ρήξη στους κόλπους των Τόρις έχει βαθύνει τόσο πολύ και οι επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον από πρωτοκλασάτα συντηρητικά ονόματα έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον αμφισβητείται από διάφορες φωνές το αν θα καταφέρει να παραμείνει αρχηγός έως το τέλος του έτους.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους ψηφοφόρους μοιρασμένους και με τα δύο στρατόπεδα να επιστρατεύουν κάθε όπλο στην τελική ευθεία για τις κάλπες, η μάχη έχει πάρει άγριες διαστάσεις εντός των Συντηρητικών. «Βαριά» ονόματα των Τόρις που ανήκουν στην καμπάνια του Brexit πλέον δεν διστάζουν να χτυπούν... κάτω από τη ζώνη τον Ντέιβιντ Κάμερον και τους άλλους ηγέτες που συντάσσονται με τους «Μένουμε Ευρώπη».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επικρίσεις της υπουργού Εργασίας. Η Πρίτι Πεϊτέλ κατηγόρησε τους ηγέτες της καμπάνιας παραμονής που έχουν «πολυτελές lifestyle» ότι είναι υπερβολικά πλούσιοι για να ενδιαφερθούν για τις ανησυχίες του βρετανικού λαού σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση. Αν και δεν τους κατονόμασε, επρόκειτο για μια σαφή επίθεση εναντίον του Κάμερον και του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν. «Είναι ντροπή που εκείνοι που ηγούνται της καμπάνιας για την παραμονή στην ΕΕ αποτυγχάνουν να φροντίσουν για όσους δεν χαίρουν των προνομίων τους.

Τα στενά συμφέροντά τους δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τα συμφέροντα του ευρέος κοινού», έγραψε η υπουργός στη «Sunday Telegraph» εξηγώντας: «Αν έχεις προσωπική περιουσία ή αν δουλεύεις στην Goldman Sachs θα είσαι μια χαρά. Αλλά, όταν δέχονται πιέσεις οι δημόσιες υπηρεσίες, οι πιο ευάλωτοι είναι εκείνοι που δεν έχουν την πολυτέλεια του να πληρώνουν για εναλλακτικές υπηρεσίες».
Πρωτοκλασάτα στελέχη των Συντηρητικών και μέλη της κυβέρνησης, όπως η υπ. Εργασίας Πρίτι Πεϊτέλ, ο υπ. Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δεν διστάζουν πλέον να εξαπολύουν προσωπικές επιθέσεις κατά του Ντ. Κάμερον για τη θέση του υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ
Πρωτοκλασάτα στελέχη των Συντηρητικών και μέλη της κυβέρνησης, όπως η υπ. Εργασίας Πρίτι Πεϊτέλ, ο υπ. Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δεν διστάζουν πλέον να

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Κάμερον στους «Sunday Times» ο δημοφιλής πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ, τον κατηγόρησαν για την αποτυχία του στην επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ: «Υπάρχει βασική έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι η μετανάστευση θα μειωνόταν σε δεκάδες χιλιάδες. Αυτή η υπόσχεση δεν είναι εφικτό να τηρηθεί όσο η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ και η αποτυχία τήρησής της έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη του λαού στην πολιτική».

Εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του Ιουνίου να παραμείνουν στην ΕΕ, ο Κάμερον αναμένεται να λάβει άνετα την ψήφο εμπιστοσύνης, όμως αν υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός «ανταρτών» Τόρις, κάτι τέτοιο θα τον αναγκάσει πιθανότατα να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής του από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Δύο εξ αυτών, οι βουλευτές Αντριου Μπράιτζεν και Ναντίν Ντόρις ζήτησαν από τον Κάμερον να παραιτηθεί και εκτίμησαν ότι λόγω του μεγάλου διχασμού των Τόρις το κόμμα θα χρειαστεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα.

Παρόλο που αυτοί αποτελούν μια μικρή μειοψηφία, το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν φωνές εντός του κόμματος ότι οι Τόρις χρειάζονται νέο αρχηγό δείχνει πόσο μεγάλο πλήγμα έχει επιφέρει η καμπάνια για το δημοψήφισμα στην ενότητα του κόμματος και πόσο δύσκολο θα είναι για τον Ντέιβιντ Κάμερον να κολλήσει τα «σπασμένα» μετά την 23η Ιουνίου, ακόμα και αν η Βρετανία παραμείνει στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Κερδίζει έδαφος η παραμονή στην ΕΕ

Παρότι όλα έδειχναν πως οι κάλπες του δημοψηφίσματος για το Brexit θα εξελίσσονταν σε θρίλερ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μπροστά με μεγάλη διαφορά την ψήφο για παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σφυγμομέτρηση του ΟRB δίνει σημαντικό προβάδισμα στο στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ (55%) έναντι εκείνων που επιθυμούν έξοδο από την ΕΕ (42%), μεταξύ των ψηφοφόρων που είναι σίγουροι ότι θα πάνε στις κάλπες (μεταξύ του συνόλου των ερωτηθέντων η ψαλίδα ανοίγει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες).

Αλλάζουν στάση
Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκείνοι που εγκαταλείπουν την καμπάνια του Brexit είναι κυρίως οι άντρες, οι ψηφοφόροι των Τόρις και οι πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών. Συγκεκριμένα, μεταξύ των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος το 57% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν για παραμονή της Βρετανίας, έναντι ενός 40% που υποστηρίζουν έξοδο από την ΕΕ (πριν από δύο μήνες το 60% υποστήριζε το Brexit).

Ερευνα του Ινστιτούτου Ipsos Mori σε περισσότερους από 600 οικονομολόγους έδειξε ότι εννέα στους 10 πιστεύουν πως η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα έβλαπτε τη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους, το 88% των οικονομολόγων θεωρούν ότι το Brexit θα επηρέαζε αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της Γηραιάς Αλβιώνας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πάνω από το 80% εκτιμούν ότι η έξοδος από την ΕΕ θα μειώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ το 61% ότι θα αυξήσει το ποσοστό ανεργίας.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos