Η Κομισιόν τρίζει τα δόντια στους Πολωνούς εθνικιστές

03 Ιουνίου 2016 09:04

Εν μέσω μια πολιτικά φορτισμένης συγκυρίας, με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και την απειλή ενός Brexit, οι Βρυξέλλες κλιμακώνουν τη διαμάχη τους με την εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, αφήνοντας σκοπίμως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.


Ο Πολωνός ΥΠΕΞ Βίτολντ Βατσικόφσκι αντιμετωπίζει «το έγγραφο αυτό ως μια άποψη, μια πρόταση, που δεν μας υποχρεώνει σε τίποτε» προσθέτοντας ότι μέσα σε μερικές ημέρες θα έχει την ευκαιρία να το διαβάσει, ίσως όταν θα έχει «μια στιγμή ελεύθερη»
Η απάντηση Ο Πολωνός ΥΠΕΞ Βίτολντ Βατσικόφσκι αντιμετωπίζει «το έγγραφο αυτό ως μια άποψη, μια πρόταση, που δεν μας υποχρεώνει σε τίποτε» προσθέτοντας ότι μέσα σε μερικές ημέρες θα έχει την ευκαιρία

Για την Κομισιόν, τον θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών, είναι ζήτημα τιμής να υπερασπιστεί τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το σκεπτικό πίσω από την απόφαση της Επιτροπής να απευθύνει στη Βαρσοβία «μια γνωμοδότηση για το κράτος δικαίου» της Πολωνίας, κρίνοντας ότι η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη «στραγγαλίζει» το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές βήμα από πλευράς ΕΕ, με την ελπίδα, προφανώς, ότι η Βαρσοβία θα ανακρούσει πρύμναν και θα αποσύρει την επίμαχη μεταρρύθμιση. Η αντίδραση, ωστόσο, της πολωνικής κυβέρνησης κάθε άλλο παρά συμβιβαστική ήταν, αναγκάζοντας την Κομισιόν να εξετάσει ακόμη σοβαρότερα μέτρα.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Βίτολντ Βατσικόφσκι, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αντιμετωπίζει «το έγγραφο αυτό ως μια άποψη, μια πρόταση, που δεν μας υποχρεώνει σε τίποτε», προσθέτοντας ότι μέσα σε μερικές ημέρες θα έχει την ευκαιρία να το διαβάσει, ίσως όταν θα έχει «μια στιγμή ελεύθερη».

Ο μηχανισμός
Με την αποστολή της γνωμοδότησης, η ΕΕ ενεργοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία της έναν μηχανισμό που ορίζει ότι εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από το κράτος-μέλος, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις και να ληφθούν άλλα μέτρα.

Η προκλητική στάση από πλευράς Πολωνίας, η οποία αγνοεί συστηματικά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ από τον περασμένο Ιανουάριο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις Βρυξέλλες παρά να καταφύγουν ακόμη και στη λεγόμενη «ατομική βόμβα».

Πρόκειται για το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει ότι «σε βαρύτατη και διαρκή παραβίαση» των αξιών που περιγράφονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, μπορεί να επιβληθεί η υπέρτατη τιμωρία της στέρησης ψήφου.

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι τώρα, ούτε σε βάρος της Ουγγαρίας, όταν το 2010 η Κομισιόν ζήτησε αναθεώρηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων εκεί. Τρίζοντας τα δόντια στους Πολωνούς, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε ότι κατά την άποψή του η πολωνική κυβέρνηση θέτει σε «συστηματικό κίνδυνο» τις αρχές κράτους δικαίου, που αποτελούν βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η απόφαση της Κομισιόν να δείξει «άγριες διαθέσεις» έχει βεβαίως διττή ερμηνεία, ανάλογα με το ποιος την ερμηνεύει: για τους ευρωπαϊστές είναι μια κίνηση αναγκαία, για τους ευρωσκεπτικιστές είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να καταφερθούν εναντίον του «κράτους των Βρυξελλών», που παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας μέλους.

Τα περιθώρια
Το πιθανότερο, σύμφωνα με αναλυτές, είναι το ζήτημα να λυθεί... αναίμακτα, καθώς υπάρχουν ακόμη κάποια χρονικά περιθώρια. Η Βαρσοβία έχει δύο εβδομάδες για να απαντήσει και στη συνέχεια απαιτούνται αρκετοί μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 7. Εάν η πολωνική κυβέρνηση αποφασίσει να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η υπόθεση θα τραβήξει σε μάκρος, δίνοντας χρόνο και στις δύο πλευρές να έρθουν σε κάποιον συμβιβασμό.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos