Σκληρή επίθεση στον σουλτάνο από Σουλτς και Λάμερτ

10 Ιουνίου 2016 09:45

Το Βερολίνο είχε φροντίσει να κρατά χαμηλά τους τόνους απέναντι στην Αγκυρα και τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του όλο το προηγούμενο διάστημα, είτε για το προσφυγικό είτε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα της Ανγκελα Μέρκελ, ήταν υποτονικές, σε σημείο... παρεξηγήσεως, όπως στην περίπτωση της μήνυσης εναντίον του Γερμανού παρουσιαστή για τη σατιρική «ωδή» προς τον Ερντογάν.

Οταν, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να ζητήσει «τεστ αίματος» για τους Γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής που ενέκριναν το ψήφισμα για τη Γενοκτονία, το ποτήρι ξεχείλισε και η Μπούντεσταγκ αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά. «Θεωρούσα αδύνατο να εκφραστεί έτσι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης τον 21ο αιώνα» είπε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, στη χθεσινή συνεδρίαση που έγινε ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Θεωρούσα αδύνατο πως στον 21ο αιώνα ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος θα συσχέτιζε την κριτική του στη στάση δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών με την καταγωγή τους, πως θα χαρακτήριζε μολυσμένο το αίμα τους» τόνισε ο Λάμερτ, που απέρριψε κατηγορηματικά την υποψία που εξέφρασαν οι Τούρκοι ότι μέλη της Μπούντεσταγκ είναι φερέφωνα τρομοκρατών.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, που μίλησε εκ μέρους όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, καταχειροκροτήθηκε για την ομιλία του. Ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ και ο Τόμας ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Εσωτερικών, χειροκρότησαν από τα κυβερνητικά έδρανα, κάτι που δεν αποτελεί συνήθη πρακτική.

Παρά τα χειροκροτήματα, πάντως, η καγκελάριος δεν γλίτωσε την κριτική, καθώς «κρύβεται» πίσω από τον εκπρόσωπό της και τον πρόεδρο της Βουλής και δεν έχει προχωρήσει η ίδια σε σκληρή καταδίκη της τουρκικής στάσης. «Οποιος ασκεί πίεση σε βουλευτές μέσω απειλών θα πρέπει να ξέρει ότι επιτίθεται σε ολόκληρο το κοινοβούλιο» ξεκαθάρισε ο Λάμερτ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η υπόθεση δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ, ιδιαίτερα μετά τις προαναγγελίες της Αγκυρας για «τουρκικό σχέδιο αντίδρασης» και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε «αντίποινα».

Στην αντιπαράθεση έλαβε μέρος και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος απέστειλε επιστολή σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

Απάντηση
Ο Σουλτς είχε ήδη ασκήσει σφοδρή κριτική στην τουρκική ηγεσία για τη στάση της στο θέμα της βίζας και τους «εκβιασμούς» προς τις Βρυξέλλες. «Βουλευτές οι οποίοι παίρνουν θέση ως προς ένα θέμα στο πλαίσιο της εντολής τους δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες παρά τις τυχόν διαφορετικές απόψεις τους» γράφει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «μια τέτοια ενέργεια αποτελεί απόλυτη παραβίαση ενός ταμπού την οποία καταδικάζω απερίφραστα».

Ο Σουλτς υπογράμμισε ακόμη ότι «η ελεύθερη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών είναι καθοριστικός πυλώνας των ευρωπαϊκών Δημοκρατιών μας», ενώ σε άλλο σημείο κάνει έμμεση αναφορά και στην άρση ασυλίας μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos