Ακουσαν με... συμπάθεια τις απόψεις της Σκοτίας

30 Ιουνίου 2016 10:14

Με... συμπάθεια και κατανόηση -οι περισσότεροι τουλάχιστον- άκουσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την πρωθυπουργό της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον να δηλώνει στις Βρυξέλλες την πρόθεση της χώρας να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρά τη βρετανική ψήφο για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά πέραν τούτου ουδέν.


Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατά τα άλλα δήλωσε πως «ευχαρίστως και με συμπάθεια άκουσε τις απόψεις της Σκοτίας που έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες».

Η Στέρτζον συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δηλώνοντας μετά τη συνάντησή τους πως «η Σκοτία είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ εξέθεσε την επιθυμία της Σκοτίας να προστατευθεί η σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Δεν υποτιμώ τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας στην προσπάθεια να βρούμε ένα μονοπάτι», δήλωσε, για να προσθέσει πως θέλει «όλοι να κατανοήσουν ότι η Σκοτία, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση». Σύμφωνα με δημοσκόπηση των «Sunday Times», το 52% των Σκοτσέζων θέλει η χώρα τους να ανεξαρτητοποιηθεί από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκοτία να παραμείνει μέλος της ΕΕ.

Σουλτς: Ακουσα και έμαθα
Από την πλευρά του, ο Σουλτς περιορίστηκε να δηλώσει πως «άκουσε κι έμαθε». Αυτός πάντως που δεν θέλει καν να ακούσει, λόγω των αποσχιστικών τάσεων της Καταλονίας, είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, που τόνισε ότι η Σκοτία δεν μπορεί να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Μαδρίτη», δήλωσε, «αντιτίθεται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σκοτία για την πιθανή ένταξή της στην ΕΕ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η Σκοτία δεν έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ισπανία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε άλλον πέραν της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Ραχόι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Τάσσομαι κατηγορηματικά κατά (μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης), οι συνθήκες είναι κατά και πιστεύω ότι όλοι είναι κατά. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει, τότε φεύγει και η Σκοτία».

Παρόμοια αρνητική στάση αναμένεται να κρατήσει και το Βέλγιο που ανησυχεί για αποσχιστικές τάσεις εντός, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αρνήθηκε να συναντηθεί με τη Στέρτζον λέγοντας πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

Εξάλλου, προτεραιότητα των 27 θα είναι να επιδείξουν ότι η ΕΕ μπορεί να ξεπεράσει το σοκ του Brexit κι όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, «χρειαζόμαστε περισσότερο ένα ενωμένο έθνος, παρά ένα διαλυμένο βασίλειο».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos