Σε νέα πυρηνική δοκιμή προχώρησε η Βόρεια Κορέα - έντονες αντιδράσεις

09 Σεπτεμβρίου 2016 12:49

Την επιτυχή διεξαγωγή της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Νωρίτερα, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), είχε αναφέρει ότι ο σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη», σημειώνοντας ότι αυτή έγινε στην επιφάνεια και όχι υπογείως, σε κάποιο βάθος.

Εντονη αντίδραση Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες», δίνοντας έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Tην ίδια ώρα, το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα, επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Ο Ομπάμα και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε, είχαν τηλεφωνική συνομιλία νωρίτερα το πρωί, ενώ συμφώνησαν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μεταξύ των μέτρων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νότια Κορέα: Η «πιο ισχυρή» πυρηνική βόμβα ως σήμερα

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, την «πιο ισχυρή» ως τώρα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η πρόεδρος της χώρας.

Ιαπωνία: Επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα.

Αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές ζήτησε η Κίνα, τονίζοντας ότι η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής «δεν αποτελεί σοφή επιλογή» από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η απόφαση της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία.

Την δοκιμή καταδίκασε, με ανακοίνωση της προεδρίας και η Γαλλία, καλώντας παράλληλα το «Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos