«Αντίο» Ομπάμα στον ΟΗΕ με επίθεση στους εθνικιστές

22 Σεπτεμβρίου 2016 10:12

Το δικό του, ηχηρό μήνυμα ενάντια σε «χυδαίους και επιθετικούς»... φράκτες, εθνικισμούς και λαϊκισμούς έστειλε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την τελευταία του ομιλία, ως αρχηγός κράτους, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Μπορούμε να επιλέξουμε να κινηθούμε προς τα εμπρός, με ένα νέο μοντέλο ενσωμάτωσης, ή να πάμε πίσω σε έναν κόσμο βαθιά διχασμένο και σε σύγκρουση». Αυτό ήταν το δίλημμα που έθεσε ο Ομπάμα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, κοιτώντας ο ίδιος προς πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα: Προς το εσωτερικό των ΗΠΑ και την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και προς το εξωτερικό, προς όλους εκείνους που υψώνουν τείχη αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες «όχι ως θύματα, αλλά ως απειλές για την εθνική ασφάλεια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κανέναν λαϊκιστή πολιτικό, ούτε καν στον Ντόναλντ Τραμπ. Τους έσφαξε, ωστόσο, όλους με το βαμβάκι, όταν αποκήρυξε τον «επιθετικό εθνικισμό» και τον «χυδαίο λαϊκισμό» ως αδιέξοδους και... το ίδιο επικίνδυνους με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Ο Ομπάμα «αποχαιρέτησε» τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία: Εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων (στη Συρία αλλά και αλλού), στη σκιά της ισλαμικής τρομοκρατίας, ενώ η Βόρεια Κορέα βρυχάται απειλητικά, και με τη διεθνή κοινότητα να καλείται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση των τελευταίων 70 ετών.

Το καλό παράδειγμα
Η παγκόσμια πρόκληση του Προσφυγικού βρέθηκε στο επίκεντρο ειδικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στον ΟΗΕ, με τον Ομπάμα να εκμεταλλεύεται κι αυτό το βήμα για να δώσει... το καλό παράδειγμα, έστω σε επίπεδο συμβολισμών και προθέσεων.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ σε 110.000 το 2017, από 85.000 που ήταν φέτος. Εχει επίσης στο πλευρό του 51 αμερικανικές εταιρείες που προτίθενται να συμβάλουν στην ενσωμάτωση αυτών των προσφύγων μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, απασχόλησης αλλά και μέσα από δωρεές (ύψους 650 εκατ. δολ.).

Την Τρίτη στον ΟΗΕ, ηγέτες από περίπου 50 χώρες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν συνολικά 4,5 δισ. δολ. επιπλέον ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες, να στείλουν 1 εκατ. περισσότερα προσφυγόπουλα στα σχολεία της υφηλίου, να βρουν δουλειά σε 1 εκατ. περισσότερους πρόσφυγες, καθώς και να διπλασιάσουν τον αριθμό των προσφύγων που δέχονται (ο οποίος ωστόσο δεν ξεπερνάει τις 360.000 για φέτος, ενώ οι εκτοπισμένοι ήταν μόνο πέρυσι σχεδόν 65 εκατ.).

Οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές «χρωμάτισαν», όπως ήταν αναμενόμενο, την τελευταία ομιλία του Ομπάμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ορίζοντας το πλαίσιο αναφοράς.

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στον Τραμπ ονομαστικά. Τον φωτογράφισε ωστόσο σε διάφορες αποστροφές της ομιλίας του, μέσα από αναφορές στο μεταναστευτικό κ.α. «Ενα έθνος περικυκλωμένο από τείχη, το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να αυτοεγκλωβιστεί», σημείωσε κοιτώντας προς... τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

Μιλώντας χωρίς διπλωματικές αναστολές, ενδεχομένως επειδή δεν έχει πλέον τίποτα να χάσει, ο Ομπάμα επιτέθηκε στον Πούτιν «που επιχειρεί να αναβιώσει χαμένες δόξες μέσω της ισχύος», αλλά και στην Κίνα «που στρατιωτικοποιεί βράχους και υφάλους» στη Νότια Σινική Θάλασσα. Αναφερόμενος στη Συρία, είπε ότι η λύση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική παρά μόνο διπλωματική-πολιτική.

Κατά τα λοιπά, υπερασπίστηκε την κληρονομιά του: την επαναπροσέγγιση με την Κούβα, τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τη συμφωνία για το κλίμα με το Πεκίνο κ.ά.

Ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι αντιδράσεις του ακροατηρίου κατά την τελευταία ομιλία του Ομπάμα ήταν μάλλον υποτονικές. Ενδεχομένως επειδή όλοι περιμένουν σε 48 ημέρες την εκλογή ενός νέου Αμερικανού προέδρου...

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos