«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας έβαλαν οι εκμυστηρεύσεις Ολάντ

15 Οκτωβρίου 2016 13:00

Οι εκμυστηρεύσεις του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές κλυδωνίζουν την χώρα κι επισκίασαν την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων των προκριματικών εκλογών της παράταξης της Δεξιάς.


Μπροστά στην θύελλα αντιδράσεων στον δικαστικό κόσμο από τις δηλώσεις του, ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε μια επιστολή σήμερα εκφράζει «τη βαθιά του λύπη» επιβεβαιώνοντας ότι δεν «συνάδουν με την πραγματικότητα της σκέψης του».
Σε ένα βιβλίο-εξομολόγηση, με τον τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να το πει αυτό...» ("Un président ne devrait pas dire ça...") που έγραψαν δημοσιογράφοι βασιζόμενοι σε συζητήσεις που είχαν με τον Γάλλο ηγέτη και δημοσιεύτηκε χθες Πέμπτη, ο Φρανσουά Ολάντ επικρίνει την Δικαιοσύνη, «έναν θεσμό δειλίας» αλλά και κρίνει ότι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας της χώρας του χρειάζονται «μποντιμπίλντινγκ στον εγκέφαλο».
«Αυτός ο θεσμός, είναι ένας θεσμός δειλίας... Διότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι όλοι αυτοί οι εισαγγελείς, όλοι αυτοί οι ανώτεροι δικαστές κρύβονται, παριστάνουν τους ενάρετους... Δεν αγαπούν την πολιτική. Η Δικαιοσύνη δεν αγαπά την πολιτική...» φέρεται να περιγράφει ο πρόεδρος αναφερόμενος στους εκπροσώπους του δικαστικού συστήματος.

Ο σάλος που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ οι οποίες– όπως τονίζουν και στελέχη του ίδιου του κόμματος– αποδυναμώνουν το σενάριο να θέσει υποψηφιότητα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, το ντιμπέιτ ενόψει των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς απ’ όπου ο Αλάν Ζιπέ βγήκε ενισχυμένος χθες, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις.

Συγκεντρώνοντας τη μερίδια του λέοντος της τηλεθέασης, την τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των υποψηφίων του συντηρητικού κόμματος την παρακολούθησαν 5,6 εκατομμύρια τηλεθεατές φθάνοντας έως τα 6,5 εκατομμύρια.
Αν και οι επτά διεκδικητές του χρίσματος της Δεξιάς– έξι άνδρες και μία γυναίκα– επιχείρησαν να αναδείξουν τις διαφορές τους κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, συγκρότησαν ταυτόχρονα ένα κοινό μέτωπο εναντίον του απερχόμενου προέδρου.
«Οι “ξεδοντιάρηδες” φτωχοί, οι “ανεγκέφαλοι” αθλητές, οι “δειλοί” δικαστές: αναρωτιέμαι σε ποιο βαθμό ο Φρανσουά Ολάντ θα κηλιδώσει και θα ισοπεδώσει το προεδρικό αξίωμα» είπε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί.
Ο πρόεδρος «αθετεί σε μεγάλο βαθμό τα καθήκοντα του λειτουργήματός του και αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος του αξιώματός του» επισήμανε ο Αλάν Ζιπέ πριν από την τηλεοπτική αναμέτρηση.
Χθες το βράδυ άλλωστε ο πρώην υπουργός και δήμαρχος του Μπορντό (νοτιοδυτική Γαλλία), δημοφιλής στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της Δεξιάς, του κέντρου αλλά κι ενός μέρους της Αριστεράς, δεν παρέλειψε επιπλέον να υπενθυμίσει ότι οι προκριματικές εκλογές είναι «ανοιχτές» προς τους «απογοητευμένους του Ολαντισμού».

Ο σάλος που προκάλεσε τον βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ κλονίζει το κυβερνών κόμμα και πολλά στελέχη του δεν κρύβουν πλέον τις ανησυχίες τους σχετικά με τις πιθανόν καταστροφικές συνέπειες και τη «βούληση» ακόμα του προέδρου να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία.
Η κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της Αριστεράς επιτείνει τη σημασία του διακυβεύματος των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς που θα διεξαχθούν την 20η και 27η Νοεμβρίου: ο νικητής θα έχει κατά συνέπεια μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος την Άνοιξη του 2017 μετά το δεύτερο γύρο, ενδεχομένως εναντίον της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων.
Την ίδια ώρα ο 71χρονος Αλέν Ζιπέ, που προηγείται ήδη του 61χρονου Σαρκοζί, θεωρήθηκε ότι έπεισε περισσότερο σε μια τηλεοπτική αναμέτρηση μάλλον άχρωμη, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις.
Κατά τη διάρκειας αυτής της αναμέτρησης για τις προκριματικές της Δεξιάς, ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί δέχθηκε τα βέλη των συνυποψηφίων του.

Οι αντίπαλοι του πρώην προέδρου του επιτέθηκαν για το θέμα της ταυτότητας, που εκείνος έχει ορίσει ως μείζον στην προεκλογική του εκστρατεία, κρίνοντας πως δεν αποτελεί μια προτεραιότητα για τους Γάλλους.
Ο Νικολά Σαρκοζί, πιστός στη γραμμή του με την ελπίδα να προσελκύσει μια μερίδα των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς, αναφέρθηκε εκ νέου στο «πρόβλημα του πολιτικού Ισλάμ» και τον «υποβιβασμό της Γαλλίας».
Αντιθέτως ο Αλάν Ζιπέ, που επιχειρεί να εμφανιστεί ενωτικός, προέταξε την «ελπίδα» πεπεισμένος πως «η Γαλλία θα ξαναγίνει μια μεγάλη χώρα, ένας ελκυστικός τόπος για να ζει κανείς» κι ενώ η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλά ποσοστά ανεργίας (10%) και υπό το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων από το 2015 (συνολικά 238 νεκροί).
Άλλες δύο τηλεμαχίες μεταξύ των 7 υποψηφίων έχουν προγραμματιστεί για την 3η και 17η Νοεμβρίου και μία τελευταία, μεταξύ των επικρατέστερων, την 24η Νοεμβρίου.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos