Ιταλική ανταρσία κατά Βρυξελλών και Βερολίνου

24 Οκτωβρίου 2016 11:17

Υψηλούς τόνους προς τις Βρυξέλλες για να «ακούει» το Βερολίνο υιοθετεί η Ρώμη, επιμένοντας στην απαίτησή της για δημοσιονομική ευελιξία και προειδοποιώντας ότι εάν η ΕΕ επιλέξει «τον δρόμο που ακολουθεί η Ουγγαρία», αυτό θα ήταν «η αρχή του τέλους για την Ευρώπη».


Την ίδια στιγμή η απάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού περί «σοβιετοποίησης των Βρυξελλών» επιβεβαιώνει το βαθύ χάσμα μέσα στην Ευρώπη, με αφορμή το Προσφυγικό και ταυτόχρονα το δίλημμα «λιτότητα ή ανάπτυξη» που προσλαμβάνουν απολύτως πολιτικές διαστάσεις.

Τον συγκρουσιακό τόνο έδωσε την Παρασκευή ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στην ΕΕ και να αλλάξει τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει, τονίζοντας παράλληλα ότι θέλει να «ικανοποιήσει τις ανάγκες των Ιταλών πολιτών και όχι της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Πιερκάρλο Πάντοαν, που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη έκδοση της «La Repubblica», και θίγει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον προϋπολογισμό του 2017 και τη θέση που έχουν πάρει τα ευρωπαϊκά όργανα.

Στην ουσία, βέβαια, τα βέλη που εκτοξεύουν οι Ιταλοί απευθύνονται και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, τόσο δημοσίως όσο και παρασκηνιακά, ασκεί πιέσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να μην επιτρέψουν παρεκκλίσεις από την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και να πάψουν να δείχνουν επιείκεια στις χώρες του Νότου που παραβιάζουν με τους προϋπολογισμούς τους τις ευρωπαϊκές συμφωνίες. Οσο, όμως, και αν ο Σόιμπλε χτυπάει «καμπανάκια» και η Κομισιόν εκφράζει «ανησυχία» για την Ιταλία -όπως και την Ισπανία και την Πορτογαλία- η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να τους αγνοήσει και να συνεχίσει να διεκδικεί ευελιξία.

Βέλη από Πάντοαν
Ανεβάζοντας την ένταση με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο Πάντοαν είπε χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ «πρέπει να διαλέξει με τίνος το μέρος είναι» και προσέθεσε: «Μπορεί να αποδεχθεί να περάσει στο 2,3% από το 2% το έλλειμμά μας για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες του σεισμού και της προσφυγικής κρίσης ή μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της Ουγγαρίας, αυτόν που στους μετανάστες υψώνονται τείχη και ο οποίος δρόμος πρέπει να κατακριθεί. Ετσι όμως θα ήταν η αρχή του τέλους». «Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι να πούμε "ναι" ή "όχι" στην Ευρώπη, αλλά να πούμε "ναι" σε μια διαφορετική Ευρώπη, που αντί να μένει στάσιμη και αμήχανη, κινείται», είπε, απηχώντας τις δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο Ματέο Ρέντσι, ζητώντας αλλαγή νοοτροπίας στην ΕΕ και μεγαλύτερη συνεργασία αντί για την περιχαράκωση κάθε χώρας στα εθνικά της σύνορα και συμφέροντα.

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν κατ’ αρχάς ότι βαθαίνει το ρήγμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης με φόντο το Προσφυγικό, που αναπόφευκτα έχει και πολιτικοοικονομικές προεκτάσεις. Από την πλευρά του, πάντως, και ο Βίκτορ Ορμπαν δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη: «Οσοι αγαπούν την ελευθερία τους πρέπει να σώσουν τις Βρυξέλλες από τη σοβιετοποίηση, από τους ανθρώπους που θέλουν να μας πουν με ποιον θα ζούμε στη χώρα μας. Θέλουμε να είμαστε ένα ευρωπαϊκό έθνος, όχι μια εθνικότητα μέσα στην Ευρώπη», δήλωσε χθες σε εκδήλωση για την εξέγερση του 1956 κατά του κομμουνισμού.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, πάντως, αναφέρθηκε και στον διάλογο που έχει ανοίξει διεθνώς όχι μόνο στην ΕΕ για το δίλημμα λιτότητα ή ανάπτυξη. «Οι ενδείξεις που έρχονται από το G20 προσανατολίζονται όλες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης έναντι στη λιτότητα και στοχεύουν στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων», υπογράμμισε, λέγοντας πως «από αυτή την άποψη η Ιταλία μπορεί με αυτό τον ελιγμό να γίνει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη».

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos