Φιλί της ζωής για την οικονομία η ακυβερνησία... στην Ισπανία

02 Νοεμβρίου 2016 10:01

Προτού καλά καλά προλάβει να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι, Κομισιόν και ΕΚΤ είχαν σπεύσει να ζητήσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της χώρας, που κατά τη γνώμη τους είχε περιέλθει σε τέλμα λόγω της ακυβερνησίας.


Η εικόνα που δίνουν τα οικονομικά στοιχεία, όμως, είναι εντελώς διαφορετική: οι δέκα μήνες ακυβερνησίας ωφέλησαν την ισπανική οικονομία και την έφεραν στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η ανεργία έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 20%, στο 19,5%, από το 26% που ήταν το 2013. Η ανάπτυξη έχει πάρει μπροστά και το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 3,3%, ο τουρισμός ανθεί και οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 54%. Ακόμη και από τα χρέη της μπορεί να έχει κέρδος η Μαδρίτη, καθώς δανείζεται ξανά με αρνητικό επιτόκιο.

Το αυτονόητο ερώτημα είναι γιατί η ακυβερνησία ενίσχυσε την οικονομία, αφού όλο αυτό το διάστημα δεν εφαρμόστηκε κανένα από τα μέτρα που είχε προαναγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση Ραχόι.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υπήρξε άλλωστε από τους πιο επιμελείς μαθητές του Βερολίνου καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης και είχε εφαρμόσει σειρά περικοπών και λαμπρό παράδειγμα success story για τους θιασώτες της λιτότητας.

Απάντηση
Η απάντηση που δίνουν οικονομολόγοι είναι ότι ακριβώς η απουσία νέων μέτρων λιτότητας ήταν η κινητήριος δύναμη για την επανεκκίνηση της ισπανικής οικονομίας. Το σχέδιο προϋπολογισμού προέβλεπε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η Μαδρίτη να καταφέρει να συγκρατήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3%, εντός δηλαδή των πλαισίων των ευρωπαϊκών συμφωνιών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ, και άρα δεν επηρέασαν αρνητικά το ΑΕΠ, που θα οδηγούσε σε έναν νέο φαύλο κύκλο μέτρων και λιτότητας.

Το πολιτικό αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο, δε, είχε άλλη μια σημαντική επίπτωση, καθώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να μειώσει τις δαπάνες, όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός, και άρα δεν έγιναν περικοπές, οπότε αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό η ιδιωτική κατανάλωση, κάτι που είχε χρόνια να συμβεί. Οι προοπτικές για ανάπτυξη το 2017 φαίνονται, δε, ακόμη καλύτερες.

Φιλί της ζωής για την οικονομία η ακυβερνησία... στην Ισπανία
Το δημοσιονομικό έλλειμμα σαφώς θα βρίσκεται άνω του προβλεπόμενου 3%, αλλά ο μόνος που φαίνεται να ενοχλείται είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ακόμη και η Κομισιόν, που προειδοποίησε την Ισπανία ότι θα υπάρξουν κυρώσεις, τελικώς τον Ιούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επιβολή των σχετικών προστίμων. Αλλωστε η νέα κυβέρνηση στη Μαδρίτη δεν πρόκειται να ασχοληθεί άμεσα με την εφαρμογή νέων μέτρων, καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή, και δύσκολα μπορεί να βασιστεί στη στήριξη των Σοσιαλιστών για άλλον έναν γύρο λιτότητας.
Αρκετοί οικονομολόγοι στην Ισπανία παροτρύνουν την κυβέρνηση να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας με υψηλότερες κρατικές δαπάνες και επενδύσεις, κάτι για το οποίο πιέζουν εδώ και αρκετό καιρό Γαλλία και Ιταλία, όπου κυβερνούν σοσιαλιστές. Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι ίσως το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα του «λόμπι» κατά της λιτότητας που έχει αρχίσει να σχηματίζεται εντός της Ευρωζώνης...

ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ
Αύριο θα παρουσιάσει ο Ραχόι τη νέα κυβέρνηση
Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα παρουσιάσει αύριο ο Μαριάνο Ραχόι και πολύ γρήγορα θα βρεθεί στην αρένα, χωρίς καμιά περίοδο χάριτος. Η πρώτη σκληρή δοκιμασία που τον περιμένει είναι ο προϋπολογισμός του 2017.
Με δεδομένο ότι η οικονομία σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις χωρίς περικοπές αλλά και την έλλειψη της απαιτούμενης πλειοψηφίας, είναι μάλλον αμφίβολο ότι ο Ραχόι θα θελήσει να περάσει έναν σκληρό προϋπολογισμό. Οσο και αν η Κομισιόν αξιώνει περικοπές ύψους 5,5 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 3,1%, όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση φέτος η Μαδρίτη να καταφέρει να τιθασεύσει το έλλειμμά της - ούτε καν θα προσπαθήσει.
Οι Σοσιαλιστές δέχτηκαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος, γνωρίζοντας ότι εάν στείλουν τη χώρα και πάλι στις κάλπες, θα υποστούν μια νέα ήττα. Αυτό, πλέον, σημαίνει ότι ως αντιπολίτευση δεν πρόκειται να στηρίξουν αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν το προφίλ του κόμματός τους. Αρα είναι πολύ δύσκολο να περάσει ένας σκληρός προϋπολογισμός και οι Σοσιαλιστές το έχουν ήδη προαναγγείλει.

Η συνταγή
Ενάντια σε οποιοδήποτε μέτρο λιτότητας θα είναι και οι Podemos, οι οποίοι αποτελούν την τρίτη πολιτική δύναμη στο ισπανικό Κοινοβούλιο. Οπότε κάθε προσπάθεια του Λαϊκού Κόμματος να ακολουθήσει την ίδια συνταγή με τα προηγούμενα χρόνια θα «σκοντάφτει» σε ατέρμονες και πιθανότατα άκαρπες διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Ραχόι, από την πλευρά του, θα καταβάλει μεν φιλότιμες προσπάθειες, ωστόσο η προτεραιότητά του είναι άλλη και συγκεκριμένα η εξεύρεση κάποιας λύσης με την Καταλονία, που προωθεί αυτονομιστικά σχέδια και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στον επόμενο χρόνο.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos