Ένοχη χωρίς ελαφρυντικά και... ποινή η Κριστίν Λαγκάρντ

20 Δεκεμβρίου 2016 13:23

Επιμελώς... αμελής στις κινήσεις που έκανε στην υπόθεση Ταπί, χρεώνοντας το Δημόσιο με 400 εκατομμύρια ευρώ την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κρίθηκε από το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR) η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.


Παρότι η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη, το δικαστήριο δεν επέβαλε ποινή, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η αμέλεια της τότε υπουργού δεν ήταν ως προς την επιλογή της να αναζητήσει έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον Μπερνάρ Ταπί (που ήταν η βασική κατηγορία), αλλά ως προς το ότι δεν προσπάθησε να σταματήσει την καταβολή του ποσού των 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Οπως είναι αναμενόμενο, η απόφαση αυτή, ακόμη κι αν δεν επιβλήθηκε ποινή στην κ. Λαγκάρντ, δημιούργησε ένα δυσάρεστο για την ίδια κλίμα όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και στις ΗΠΑ, με το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ανακοινώνει ότι θα εξετάσει την κατάσταση και θα ενημερώσει για το εάν υπάρχουν κάποιες επιπλοκές από αυτήν.

Η απόφαση του δικαστηρίου, εν αναμονή της οποίας η διευθύντρια του ΔΝΤ είχε εγκαταλείψει τη Γαλλία, σε περίπτωση που έχει συνέχεια, σε περίπτωση δηλαδή που γίνει έφεση από την πλευρά του δικηγόρου της κ. Λαγκάρντ, δεν είναι απίθανο να κηλιδώσει ακόμη πιο πολύ τη δημόσια εικόνα της ίδιας αλλά και του Ταμείου. Η υπόθεση του επίσης Γάλλου Ντομινίκ Στρος Καν, παρότι διαδραματίστηκε το 2011, είναι ακόμη νωπή στη μνήμη πολλών.
Τα σκάνδαλα
Βέβαια οι δύο περιπτώσεις διαφέρουν σε αρκετά σημεία, καθώς το ένα ήταν ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, ενώ η υπόθεση Λαγκάρντ είναι ένα πολιτικό σκάνδαλο, «λάιτ» μεν, αλλά με 400 εκατομμύρια κόστος για το γαλλικό Δημόσιο δε. Το ενδιαφέρον στην απόφαση για το σκάνδαλο Ταπί είναι πως το δικαστήριο αναγνώρισε στην κ. Λαγκάρντ τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, της καλής φήμης και του διεθνούς της κύρους εξαιτίας της θέσης της. Στην απόφαση μάλιστα αναφέρεται ότι εξαιτίας αυτών των λόγων δεν επιβλήθηκε ποινή στη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιπλέον σύμφωνα με τη δικαστή Μαρτίν Ρακτ Μαντού, «υπ' όψιν λάβαμε και το πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εντός του οποίου βρέθηκε η Μαντάμ Λαγκάρντ».

Ο πολυπράγμων
Ο επιχειρηματίας, ηθοποιός, τραγουδιστής και παρουσιαστής Μπερνάρ Ταπί εξειδικεύεται στην αναζωογόνηση χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Εχει υπάρξει ιδιοκτήτης αθλητικών ομάδων, εταιρειών καλλυντικών και υπουργός.
Ο πολυπράγμων Ο επιχειρηματίας, ηθοποιός, τραγουδιστής και παρουσιαστής Μπερνάρ Ταπί εξειδικεύεται στην αναζωογόνηση χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Εχει υπάρξει ιδιοκτήτης αθλητικών ομάδων, εταιρειών καλ
Σημειώνεται εδώ ότι η γαλλική κυβέρνηση έβγαλε σχετική ανακοίνωση μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, στην οποία ανέφερε συγκεκριμένα ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Κριστίν Λαγκάρντ να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει ως διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πράγματι η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά της χθες, μιλώντας μάλιστα στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, για τις τελευταίες κινήσεις του στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο συμβιβασμός
Το σκάνδαλο Ταπί ξεκινά το μακρινό 1993, όταν ο επιχειρηματίας πούλησε τις μετοχές της εταιρείας Adidas στην Credit Lyonnais. Η τράπεζα μεταπώλησε τις μετοχές του με υψηλότερο τίμημα και ο Ταπί έκανε μήνυση για απάτη. Η υπόθεση σερνόταν για χρόνια στα δικαστήρια, μέχρι η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργός Οικονομικών τότε, να ζητήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το γαλλικό Δημόσιο κατέβαλε 400 εκατομμύρια ευρώ στον Μπερνάρντ Ταπί μαζί με τόκους και έμμεση ζημία.

Ο πολυπράγμων
Ο επιχειρηματίας, ηθοποιός, τραγουδιστής και παρουσιαστής Μπερνάρ Ταπί εξειδικεύεται στην αναζωογόνηση χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Εχει υπάρξει ιδιοκτήτης αθλητικών ομάδων, εταιρειών καλλυντικών και υπουργός.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos