Με δασμό 20% στις εισαγωγές... απαντά ο Τραμπ στο «δεν πληρώνω» του Μεξικού

27 Ιανουαρίου 2017 08:40

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, με τον Λευκό Οίκο να διαμηνύει ότι θα επιβληθεί ένας νέος δασμός 20% σε όλες τις εισαγωγές από την γειτονική χώρα με στόχο να χρηματοδοτηθεί η ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα της χώρας.


Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει οι δασμοί αυτοί να ενταχθούν σε ένα πακέτο φορολογικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο εξετάζει το αμερικανικό Κογκρέσο.
Δεν έδωσε, όμως, περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που θα επιβαλλόταν ένας τέτοιος δασμός.
«Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βγάζουμε 10 δισ. το χρόνο και να πληρώσουμε εύκολα για το τείχος, μόνο μέσω αυτού του μηχανισμού» είπε ο Σπάισερ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Τετάρτη το διάταγμα που ανοίγει το δρόμο για την ανέγερση του τείχους, κάνοντας πράξη μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προεκλογικές δεσμεύσεις του.
Σε συνέντευξή του στο ABC News, επανέλαβε ότι τον... λογαριασμό για την ανέγερση αυτού του τείχους θα πληρώσει το Μεξικό –ένα ενδεχόμενο που η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει πολλάκις αποκλείσει.
Με δασμό 20% στις εισαγωγές... απαντά ο Τραμπ στο «δεν πληρώνω» του Μεξικού -
Τα πνεύματα οξύνθηκαν εκ νέου το πρωί της Πέμπτης μετά από tweet του Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα 60 δισεκ. δολαρίων με το Μεξικό. Ήταν μια μονόπλευρη συμφωνία από την αρχή της NAFTA με μεγάλους αριθμούς ... χαμένων θέσεων απασχόλησης και εταιρειών. Αν το Μεξικό είναι απρόθυμο να πληρώσει για το τείχος το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη, τότε είναι καλύτερα να ματαιωθεί η επικείμενη επίσκεψη», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Ο μεξικανός πρόεδρος... σήκωσε το γάντι, ανακοινώνοντας λίγη ώρα αργότερα ότι δεν σκοπεύει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ την ερχόμενη Τρίτη.
«Σήμερα το πρωί ενημερώσαμε τον Λευκό Οίκο ότι δεν θα παραστώ στη συνάντηση εργασίας που προγραμματιζόταν για την ερχόμενη Τρίτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ», ανέφερε ο Πένια Νιέτο σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Το Μεξικό επαναλαμβάνει ότι έχει τη βούληση να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να επιτευχθούν συμφωνίες που ωφελούν και τα δύο έθνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

www.ethnoss.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos