Κρίσιμο τεστ για το ευρώ οι ολλανδικές εκλογές

01 Μαρτίου 2017 15:05

Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία και εν μέσω της ενίσχυσης του ευρωσκεπτικιστικού ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς, οι βουλευτές θα συζητήσουν μετεκλογικά τη μελλοντική σχέση της χώρας με το ευρώ.


Πρόκειται για αίτημα βουλευτών να καταρτιστεί αναλυτική έκθεση για το μέλλον του ευρώ, για το αν και κατά πόσον είναι εφικτή η αποχώρηση της χώρας από αυτό, καθώς και για το πώς το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να γίνει ισχυρότερο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα καταρτίσει αυτή την έκθεση, ωστόσο η γνώμη του δεν είναι δεσμευτική, «μπορεί όμως να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα εάν και κατά πόσο είναι εφικτό η Ολλανδία να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα και, εάν ναι, πώς», τονίζει ο Πίτερ Ομζιχτ, βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για το ψήφισμα του Κοινοβουλίου με το οποίο ζητήθηκε η έκθεση - ενδεικτικό της όλο και πιο δεξιάς στροφής που παίρνουν τα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ακροδεξιάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πήρε την πρωτοβουλία εξαιτίας των ανησυχιών του για τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία πλήττουν τους Ολλανδούς αποταμιευτές, ειδικά τους συνταξιούχους, αλλά και οι αμφιβολίες του για το εάν είναι νόμιμο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ευρήματα
Τα ευρήματα πάντως της έκθεσης θα παρουσιαστούν σε ένα διαφορετικό από το σημερινό Κοινοβούλιο καθώς το κόμμα του Βίλντερς, Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έρχεται πρώτο, αν και οι περισσότεροι ψηφοφόροι δηλώνουν πως τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωζώνη, ενώ το κόμμα τάσσεται εναντίον του Ισλάμ, υποστηρίζει την επιστροφή της χώρας στο εθνικό της νόμισμα, θέλει να διαλύσει την Ευρωζώνη και επιθυμεί την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ωστόσο, και όπως όλα τα... αδελφά κόμματα στην Ευρώπη, το PVV ευνοείται κυρίως από την αδυναμία επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, από τις ανησυχίες μιας μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη, από την αποτυχία των πολιτικών αφομοίωσης των προσφύγων και από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Παρ' όλα αυτά, δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό ψήφων που θα του επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση και εξάλλου κανένα άλλο κόμμα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Βίλντερς για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το πλέον πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο θεωρείται ο σχηματισμός μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας κεντρώων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών, που όπως και άλλα κόμματα εκδηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους στην πολιτική της ΕΚΤ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos