Η Μέρκελ πάλι στον 'θρόνο' της

20 Μαϊος 2017 14:11

Τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές οι Γερμανοί ψηφοφόροι ανεβάζουν την Ανγκελα Μέρκελ και πάλι στον «θρόνο» της, χαρίζοντάς της την απόλυτη πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, ενώ δείχνουν την προτίμησή τους σε μια συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού, χωρίς τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια που το έγκυρο Politbarometer του καναλιού ZDF καταγράφει αυτή την τάση στο εκλογικό σώμα, η οποία φαίνεται ότι έρχεται να επιβεβαιώσει τα κακά μαντάτα για τον Σουλτς από τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, το προπύργιο του υποψηφίου του SPD.

Βάσει της τελευταίας σφυγμομέτρησης, το CDU/CSU της Μέρκελ θα ελάμβανε το 38% των ψήφων εάν οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν αυτή την Κυριακή, ενώ το SPD θα υποχωρούσε κατά δύο μονάδες στο 27%.

Το FDP θα αύξανε το ποσοστό του κατά δύο μονάδες, στο 8%, οι Πράσινοι και το AfD, με απώλειες μίας μονάδας το καθένα, θα έφταναν το 7%, ενώ η Αριστερά παραμένει αμετακίνητη στο 9%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.
Το «φλερτ» των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους έχει αρχίσει εδώ και καιρό και δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερη έκπληξη εάν αποφασίσουν τελικά να στραφούν στην Ανγκελα Μέρκελ αντί του Μάρτιν Σουλτς και των Σοσιαλδημοκρατών, που είναι οι παραδοσιακοί κυβερνητικοί τους εταίροι. Αναπάντεχη είναι όμως η άνοδος των Φιλελευθέρων, οι οποίοι, μετά τη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, κυριολεκτικά έσβησαν από τον εκλογικό χάρτη και στις προηγούμενες εκλογές δεν κατάφεραν καν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Υπεύθυνος για την «αναστήλωση» του σχεδόν παρηκμασμένου κόμματος είναι ο νέος ηγέτης του, ο 38χρονος Κριστιάν Λίντνερ, ο οποίος έχει αλλάξει τη στόχευση του FDP, απευθυνόμενος σε μεγαλύτερη μερίδα των Γερμανών πολιτών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Λίντνερ έχει βάλει νερό στο κρασί του για τη φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ επέκρινε μεν, διακριτικά δε, τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ για την οποία η καγκελάριος... μαστιγώθηκε άγρια από το ίδιο της το κόμμα. Οπότε θα μπορούσαν να συνυπάρξουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Η Μέρκελ πάλι στον 'θρόνο' της
Οι ψηφοφόροι, πάντως, δείχνουν ότι θέλουν να τους δώσουν μια ευκαιρία. Στο ερώτημα σχετικά με τους κυβερνητικούς εταίρους που θα προτιμούσαν να δουν στην εξουσία το 43% θεωρεί ως καλύτερη λύση για τη χώρα τη συγκυβέρνηση CDU/CSU και FDP, ενώ οι θιασώτες του Μεγάλου Συνασπισμού, με τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, μειώθηκαν στο 39%.
Οι υπόλοιπες εκδοχές δεν ενθουσιάζουν τους ψηφοφόρους, και λιγότερο μια πιθανή συνεργασία SPD, Πράσινων και Αριστεράς.
Δημοφιλία
Σύμφωνα, δε, με το Politbarometer, η Μέρκελ κατάφερε να ξανακερδίσει τις καρδιές των Γερμανών δύο χρόνια μετά το ράπισμα που είχε δεχθεί για τη μεταναστευτική της πολιτική και, φυσικά, μετά το πέρασμα του «τυφώνα» Σουλτς, που αρχικά έδειχνε ότι μπορεί να σαρώσει τα πάντα και να κατακτήσει την καγκελαρία.
Τον Απρίλιο το 50% ήθελε τη Μέρκελ εκ νέου καγκελάριο. Σήμερα το ποσοστό αυτό φτάνει το 57%. Μάλιστα η Μέρκελ άφησε στη δεύτερη θέση τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν σταθερά ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία.
Αντιθέτως ο Σουλτς συγκέντρωνε τον περασμένο μήνα το 37% και τώρα μόλις το 33% των προτιμήσεων. ?


ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΣΟΥΛΤΣ
Το κλίμα είναι αρνητικό για τους Σοσιαλδημοκράτες και τον Μάρτιν Σουλτς. Το 73% των ερωτηθέντων δηλώνει βέβαιο πως οι Χριστιανοδημοκράτες θα κερδίσουν τις εκλογές, ενώ μόλις το 9% πιστεύει ότι το SPD θα μπορέσει να έρθει πρώτο στην κάλπη.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos