Ο Τραμπ δεν τα κατάφερε: Το Obamacare δεν καταργείται

28 Ιουλίου 2017 14:06

Τρεις γερουσιαστές έδωσαν αρνητική ψήφο στην κατάργηση του προγράμματος - Η πρώτη αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου ήρθε μέσω Twitter: «Τρεις Ρεμπουμπλικανοί και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό»

Ηχηρό χαστούκι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ήταν η καταψήφιση από τη Γερουσία του σχεδίου για την απόρριψη του Obamacare, του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Τρεις γερουσιαστές, ο Τζον Μακέιν (Αριζόνα), η Σούζαν Κόλινς (Μέιν) και η Λίζα Μουρκόφσκι (Αλάσκα) έδωσαν αρνητική ψήφο στην κατάργηση του προγράμματος και έτσι η κατάργηση απορρίφθηκε με ψήφους 49-51.

Μετά την ψηφοφορία δημοσιογράφος ρώτησε τον Μακέιν γιατί ψήφισε αρνητικά και εκείνος απάντησε: «Γιατί θεώρησα ότι αυτό ήταν το σωστό».

Η στιγμή που ο Μακ Κέιν καταψηφίζει

Λίγο μετά την ψηφοφορία, ήρθε η πρώτη αντίδραση από Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter: «Τρεις Ρεμπουμπλικανοί και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό. Οπως είπα από την αρχή, αφήστε το ObamaCare να καταρρεύσει, μετά διαπραγματευτείτε. Δείτε!».

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου ήταν ένα τεράστιο πλήγμα και για τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανκής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ο οποίος επί τρεις μήνες προσπαθούσε να καταρτίσει ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση του Obamacare, το οποίο θα τύγχανε της υποστήριξης της ομάδας του.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι πρόκειται για άμεσο πολιτικό πλήγμα κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που σημαίνει και τον τερματισμό της επτάχρονης προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare, από το 2010.

Αδύναμοι να ξεπεράσουν τις διαμαρτυρίες τόσο από τα πιο μετριοπαθή, όσο και από τα πιο συντηρητικά μέλη τους, τόνισαν ότι ο σκελετός του σχεδίου ήταν απλά το όχημα για να ανοίξει ο διάλογος με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία πέρασε το νομοσχέδιο στις αρχές Μαΐου.

Μιλώντας αμέσως μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο Μακόνελ έδειχνε σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα εκδηλώνοντας την απογοήτευσή του, αλλά και την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να τηρήσουν την πολιτική υπόσχεσή τους, εδώ κι επτά χρόνια.

«Πρόκειται για μία πραγματικά απογοητευτική στιγμή. Οι ψηφοφόροι μας έχουν υποφέρει πολλά από την εφαρμογή του Obamacare. Πιστεύουμε ότι αξίζουν το καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ και οι συνάδελφοί μου πράξαμε όπως υποσχεθήκαμε και ψηφίσαμε για την κατάργηση αυτού του αποτυχημένου νόμου. Είπαμε στους ψηφοφόρους μας ότι θα ψηφίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κι όταν έφτασε η ώρα, όταν έφτασε αυτή η ώρα, οι περισσότεροι από εμάς ψηφίσαμε» σύμφωνα με την υπόσχεσή μας δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να βαδίσουν μπροστά, δηλώνοντας εμφατικά «Πρέπει να προχωρήσουμε», καθώς η Γερουσία πρέπει να ψηφίσει το νόμο που σχετίζεται με την άμυνα.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos