Όλο και πιο κοντά στην παραμονή στη θέση του υπ. Οικονομικών ο Σόιμπλε

12 Σεπτεμβρίου 2017 13:41

Οι μόνοι που μπορούν να σταθούν απέναντί του είναι οι σύμμαχοί της Μέρκελ στην επόμενη κυβέρνηση γιατί το μικρότερο κόμμα κάθε κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία διαλέγει πρώτο υπουργείο

Όλο και πιο σίγουρη φαίνεται η παραμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Οι πολιτικοί αντίπαλοί του συνειδητοποιούν πως είναι πολύ δύσκολο να απομακρύνει κανείς τον βετεράνο πολιτικό από τη συγκεκριμένη θέση.

Ο Σόιμπλε, που συμπληρώνει το 75ο έτος της ηλικίας του την ερχόμενη εβδομάδα, είναι το μακροβιότερο μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι επικριτές του βλέπουν σε αυτόν το πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με τις γερμανικές πολιτικές λιτότητας και εμβάθυνε την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως σκοπεύει να είναι και πάλι στη θέση του μετά τις εκλογές. Μάλιστα, λέγεται πως οι επιτελείς του υπουργείου του ήδη σχεδιάζουν να κάνουν κράτηση σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2018, το οποίο να μπορεί να εξυπηρετήσει το αναπηρικό καροτσάκι του γερμανού υπουργού. Οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από το υπουργείο.

Οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν να σταθούν απέναντι στον κ. Σόιμπλε είναι η Ανγκελα Μέρκελ, που διεκδικεί την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία, και οι σύμμαχοί της στην επόμενη κυβέρνηση. Γιατί, όπως εξηγεί το Reuters, το μικρότερο κόμμα κάθε κυβερνητικού συνασπισμού, διαλέγει πρώτο υπουργείο.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος από τους εταίρους της Μέρκελ θα μπορούσε να διεκδικήσει τη θέση, αλλά κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να το πράξει, καθώς μάλλον εποφθαλμιούν το υπουργείο Εξωτερικών.

Σουλτς και Γκάμπριελ από το SPD, Πράσινοι και FDP διεκδικούν το ανώτατο πόστο της γερμανικής διπλωματίας, σύμφωνα με πηγές από τα κόμματα που επικαλείται το Reuters, ωστόσο επισήμως δεν υπάρχει καμία σχετική τοποθέτηση.

Εξάλλου, η παραμονή του Σόιμπλε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών βοηθά τη Μέρκελ να διατηρήσει τη συντηρητική ψήφο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο προέρχονται και οι δύο (CDU-CSU).

Η Μέρκελ εξάλλου θέλει τη βοήθεια του Σόιμπλε στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης που θα ξεκινήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς στο πρόσωπο του βετεράνου γερμανού πολιτικού βλέπει το κατάλληλο πρόσωπο για να προχωρήσει έναν συμβιβασμό με το Παρίσι.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos