Ανησυχία στις Βρυξέλλες: Απειλή για την ελευθερία του Τύπου ο νέος ρωσικός νόμος

26 Νοεμβρίου 2017 14:40

Οι Βρυξέλλες αντιδρούν στον νέο ρωσικό νόμο που επιτρέπει να καταχωρίζονται διεθνή ΜΜΕ ως πράκτορες εξωτερικού.

Ο νόμος απειλεί τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εξωτερικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η νομοθεσία για τους ''πράκτορες του εξωτερικού'' αντιβαίνει στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Ρωσίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η επέκταση της εμβέλειάς της σε ξένα μέσα ενημέρωσης (...) είναι μια επιπλέον απειλή για τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και για την πρόσβαση στην ενημέρωση», δήλωσε εκπρόσωπος των εξωτερικών υπηρεσιών της ΕΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι πρόκειται για νέα απόπειρα να μειωθεί ο χώρος για τις ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το Σάββατο τον σχετικό νόμο, αντιδρώντας στο γεγονός ότι έτσι καταχωρήθηκε στις ΗΠΑ το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) και Διεθνής Αμνηστία, υποχρεώνει τις οντότητες στις οποίες αφορά να δίνουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική κατάστασή τους και να διευκρινίζουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι είναι καταχωρισμένες ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Το κείμενο αυτό επεκτείνει στα μέσα ενημέρωσης έναν νόμο που χρονολογείται από το 2012 και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στην ανακοίνωσή τους, οι εξωτερικές υπηρεσίες της ΕΕ υπενθυμίζουν πως η θέση της ΕΕ για τον νόμο περί «πρακτόρων του εξωτερικού» είναι «ξεκάθαρη» από καιρό: «ενισχύει τους περιορισμούς στην άσκηση θεμελιωδών ελευθεριών στη Ρωσία, αναλώνει τους ισχνούς πόρους των μη κυβερνητικών οργανώσεων και αποτελεί εμπόδιο για την ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών μέσα στη χώρα».

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos