Ο Τραμπ κάνει την έκπληξη: Θα πάει στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

10 Ιανουαρίου 2018 13:59

Σε μια απόφαση έκπληξη για έναν Πρόεδρο που έχει κάνει σήμα κατατεθέν της κυβέρνησής του τις μονομερείς πολιτικές ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να πάει φέτος στο Νταβός.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, στόχος του Ρεπουμπλικανού προέδρου είναι να προωθήσει πολιτικές για την ενίσχυση «των αμερικανικών επιχειρήσεων, των αμερικανικών βιομηχανιών και των Αμερικανών εργαζομένων» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Ελβετία, που θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η παρουσία του στο Νταβός ίσως είναι ένας τρόπος για τον Τραμπ να απαντήσει στις κριτικές ότι παραχωρεί την ηγεμονική θέση της χώρας του στην υφήλιο, καθώς η Κίνα επιδιώκει να αναδειχθεί σε κυρίαρχο παίκτη.

Οι εργασίες της περσινής ετήσιας συνάντησης ηγετών χωρών και εκπροσώπων της οικονομικής ελίτ στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο που θα είχε στην παγκόσμια οικονομία η εκλογή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.
Φέτος στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι αιτίες και οι λύσεις της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διάσπασης της κοινωνίας.

Η παρουσία του Τραμπ σ’ ένα φόρουμ συνώνυμο του πλούτου και του υψηλού κύρους συμπίπτει με την είσοδό του στο δεύτερο έτος μίας θητείας που κέρδισε με ένα μήνυμα οικονομικού λαϊκισμού, σημειώνουν οι New York Times.

O Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός Πρόεδρος που θα μετάσχει στο φόρουμ από το 2000, όταν είχε δώσει το παρών ο Μπιλ Κλίντον. Μέχρι σήμερα οι πρόεδροι των ΗΠΑ σπάνια πήγαιναν στο Νταβός για να μη στείλουν λάθος μήνυμα λόγω της παρουσίας εκεί ορισμένων εκ των πλουσιότερων ατόμων του πλανήτη.

Ο Σι Τζινπίνγκ έγινε πέρυσι ο πρώτος Κινέζος πρόεδρος που παρέστη στο φόρουμ, όταν ο Τραμπ έστειλε ως εκπρόσωπό του τον Άντονι Σκαραμούτσι, τον μετέπειτα διευθυντή επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, που έμελλε να απολύσει λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τελευταίου.

Η Σάντερς απέρριψε την ιδέα ότι η απόφαση του Τραμπ να πάει στο Νταβός σηματοδοτεί μια υπαναχώρηση από το μήνυμα του οικονομικού εθνικισμού. «Το μήνυμα του Προέδρου είναι το ίδιο εδώ όπως κι εκεί. Είναι η ατζέντα “Πρώτα η Αμερική”. Ο πρόεδρος παραμένει 100% προσηλωμένος στην προώθηση πολιτικών που ενισχύουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τον Αμερικανό εργαζόμενο», είπε.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ελβετικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι αναμένεται «εισβολή» Αμερικανών πρακτόρων συνοδεία μαχητικών ελικοπτέρων και θωρακισμένων λιμουζίνων.

Λένε δε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πρωτοφανή, όπως έγινε και τον Ιανουάριο του 2016 κατά την επίσκεψη του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όταν επιστρατεύτηκαν χιλιάδες αστυνομικοί από όλα σχεδόν τα καντόνια της χώρας και το Λιχτενστάιν, καθώς και μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ αποκλείστηκε ο εναέριος χώρος.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos