Τα βρήκαν στη Γερμανία: Ετοιμοι για κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού

12 Ιανουαρίου 2018 15:38

Το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης -ενός μεγάλου συνασπισμού - έδωσαν Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς μετά τις διερευνητικές επαφές που είχαν τα τρία κόμματα

Το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού έδωσαν οι ηγέτες των Χριστιανοδημοκρατών, των Βαυαρών εταίρων τους -Χριστιανοκοινωνιστών - και των Σοσιαλδημοκρατών μετά το πέρας των πολυήμερων διερευνητικών επαφών που είχαν τα κόμματά τους.

Πάνω από 109 ημέρες χρειάστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για να βρει μία λύση στο θέμα της «ακυβερνησίας» στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Μετά την αποτυχία των διερευνητικών επαφών των Χριστιανοδημοκρατών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους για τον σχηματισμό της κυβέρνησης "Τζαμάικα», η σιδηρά κυρία προσέγγισε τους Σοσιαλδημοκράτες.
Όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «Bild», στις διερευνητικές επαφές που είχαν τα κόμματα επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού»- «Groko».

Ωστόσο το τελικό «ok» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα δοθεί από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στις 21 Ιανουαρίου. Εκεί ο ηγέτης του SPD, Μάρτιν Σουλτς θα ζητήσει από τα μέλη του κόμματος να εγκρίνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει τα τρία κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 7 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες των αρχηγών των τριών κομμάτων Μέρκελ-Ζεεχόφερ και Σουλτς.Οι διερευνητικές επαφές ολοκληρώθηκαν σήμερα- ύστερα από έξι μέρες -προκειμένου τα τρία κόμματα να αποφασίσουν σχετικά με την συμμετοχή τους σε διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση ενός «μεγάλου συνασπισμού».

Οι τρεις ηγέτες θα ενημερώσουν σήμερα τα επιτελεία τους για το έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων των συνομιλιών. Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι οι διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνηση "μεγάλου" συνασπισμού, θα διαρκέσουν ως την άνοιξη.Tα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι αυτή την ώρα τα κόμματα εξετάζουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας των διερευνητικών επαφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν τους τρόπους χρηματοδότησης διάφορων καθοριστικών τομέων όπως είναι η φορολογική και η κοινωνική πολιτική αλλά και η υγεία.

Οι γερμανικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι το «μπαλάκι» τώρα βρίσκεται στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών με τα μέλη του SPD να καλούνται να εγκρίνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα σε έκτακτο συνέδριο στη Βόννη.

Ήδη πάντως η «Juso», η κομματική οργάνωση της νεολαίας του SPD, που από την αρχή τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλει αντίσταση στο συνέδριο. Ο πρόεδρος της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αναμενόμενο αίτημα του Μάρτιν Σουλτς για «πράσινο φως» σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos