Ανοιχτός πόλεμος Τραμπ – FBI για την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές

03 Φεβρουαρίου 2018 11:39

Ο αμερικανός πρόεδρος αποχαρακτήρισε αμφιλεγόμενο απόρρητο υπόμνημα πυροδοτώντας σειρά αντιδράσεων – Τι περιλαμβάνει το έγγραφο – Οι Δημοκρατικοί υπενθυμίζουν τι έγινε με τους χειρισμούς του Νίξον στο Watergate

Έντονη αντιπαράθεση προκαλεί το αμφιλεγόμενο υπόμνημα που αποχαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ και αμφισβητεί τις μεθόδους του FΒΙ στη διερεύνηση της υπόθεσης της ενδεχόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Οι κινήσεις του, αλλά και η αμφισβήτηση της ακεραιότητας στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ομοσπονδιακής υπηρεσίας έχουν προκαλέσει τα πυρά των Δημοκρατικών, που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο συνταγματικής κρίσης.

Το έγγραφο συνέταξε Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντέβιν Νούνες. Πρόκειται για ένα τετρασέλιδο υπόμνημα, σύμφωνα με το οποίο αμφισβητoύνται τα στοιχεία που χρησιμοποίησε το FBI για να πάρει άδεια παρακολούθησης συμβούλου του προέδρου, Κάρτερ Πέιτζ. Σύμφωνα με το υπόμνημα, το FBI στηρίχθηκε κυρίως στα στοιχεία που βρίσκονται στο «φάκελο» του πρώην πράκτορα της ΜΙ6, Κρίστοφερ Στιλ.

«Είναι ντροπή» δήλωσε ο Τραμπ

Λίγο πριν χαρακτηρίσει τα έγγραφα, ο Τραμπ χαρακτήρισε «ντροπή» αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ. «Οι πλέον ανώτεροι αξιωματούχοι και ερευνητές του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης πολιτικοποίησαν την ιερή διαδικασία της έρευνας υπέρ των Δημοκρατικών και κατά των Ρεπουμπλικάνων», έγραψε στο Twitter.

Η κατηγορία θεωρείται πρωτοφανής για αμερικανό πρόεδρο, που έχει ως ρόλο το διαχωρισμό εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Στόχος του Τραμπ είναι να δείξει ότι ορισμένοι δικαστές θέλουν να υπονομεύσουν την προεδρία του, μέσω της έρευνας για την ανάμειξη του Κρεμλίνου στις εκλογές. Αρχικά, την έρευνα διεξήγαγε το FBI και τώρα ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερ Μιούλερ. Το αποχαρακτηρισμένο υπόμνημα δίνει ένα μικρό πάτημα, ωστόσο οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν ότι πολλά γεγονότα παραλείπονται.

Οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο για «Σφαγή το Σαββατόβραδο»

Οι Δημοκρατικοί, σε επιστολή τους σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων προειδοποιούν τον Τραμπ να μην απολύσει συνταγματική κρίση, απολύοντας τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν ή να χρησιμοποιήσει το υπόμνημα ως αφορμή για να αποπέμψει τον Μάλερ.

Ειδικότερα, θεωρούν μια τέτοια ενέργεια απόπειρα παρακώλυσης της Δικαιοσύνης, ενώ επισημαίνουν ότι μια τέτοια αποπομπή«θα μπορούσε να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου συνταγματική κρίση μετά τη Σφαγή το Σαββατόβραδο».

Η «Σφαγή το Σαββατόβραδο» είναι το όνομα που δόθηκε στην απόφαση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον να αποπέμψει το 1973 τον ειδικό εισαγγελέα Άρτσιμπαλντ Κοξ που ερευνούσε το σκάνδαλο Watergate, γεγονός που ώθησε τον υπουργό και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης να παραιτηθούν.

Αντιδράσεις για τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων υπήρξαν και από Ρεπουμπλικάνους. «Οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν εξυπηρετούν κανένα αμερικανικό συμφέρον, ούτε του κόμματος ούτε του προέδρου. Μόνο το συμφέρον του Πούτιν», κατήγγειλε ο Τζον Μακέιν

Τι αναφέρει το τετρασέλιδο υπόμνημα

Σύμφωνα με το υπόμνημα, που συνέταξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νούνες «προκύπτουν ανησυχίες αναφορικά με τη νομιμότητα και τη νομιμοποίηση κάποιων ενεργειών» του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δύο θεσμοί, αναφέρει, διέπραξαν κατάχρηση εξουσίας για να πάρουν άδεια από ομοσπονδιακό δικαστή, με στόχο να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες του πρώην συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, του Κάρτερ Πέιτζ. Η διαδικασία επιτρέπεται μόνο εφόσον υποβληθούν πειστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, για να πάρουν άδεια, το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης βασίστηκαν στις πληροφορίες που του πρώην πράκτορα της ΜΙ6 Κρίστοφερ Στιλ. Ο Στιλ ενήργησε στο πλαίσιο μιας αποστολής, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα και την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, γεγονός που καταδεικνύει μεροληψία κατά του Τραμπ.
Επίσης, το αίτημα για την έκδοση εντάλματος έφερε την υπογραφή τεσσάρων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, που παρέλειψαν να αναφέρουν τα πολιτικά κίνητρα του Στιλ. Οι υπογραφές ανήκουν στον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κομεϊ, τον πρώην αναπληρωτή του Άντριου Μακέιμπ, την πρώην αναπληρώτρια υπουργού Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς και τον νυν υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν.
Σύμφωνα με το υπόμνημα, το αίτημα για την έκδοση εντάλματος προκειμένου να παρακολουθείται ο Πέιτζ βασίστηκε κυρίως στον «φάκελο» που συνέταξε ο Στιλ.
Ο Στιλ έχει αμφισβητούμενη αξοπιστία, αν και πηγή του FBI, καθώς είχε πει ψέματα στην ομοσπονδιακή αστυνομία για τις επαφές του και είχε κάνει δηλώσεις στον Τύπο παραβιάζοντας τους κανόνες περί εμπιστευτικότητας που διέπουν τον κόσμο των Πληροφοριών.

Τι παραλείπει το υπόμνημα

Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν από κοντά τις εξελίξεις, αναφέρονται σε όσα δεν αναφέρονται στο υπόμνημα. Ειδικότερα:

Το FBI είχε υποψίες για τον Κάρτερ Πέιτζ από το 2013, πολύ προτού ξεκινήσει η έρευνα του Στιλ.
Η έρευνα για την πιθανή συνέργεια του προεκλογικού επιτελείου Τραμπ με τη Μόσχα είχε ξεκινήσει πριν το φάκελο Στιλ, από τον Ιούλιο του 2016, όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών παρατήρησαν πολλές συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, κυρίως με τον σύμβουλό του Τζορτζ Παπαδόπουλος.
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η χρήση πληροφοριών που προέρχονται από ανθρώπους που έχουν τη δική τους ατζέντα ή μεροληψίες, καθώς τα στοιχεία εναπόκεινται στην κρίση του δικαστή.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos