Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ: Έτοιμος να αλώσει την εξουσία

30 Ιουνίου 2018 13:30

Στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου οδεύει αύριο Κυριακή το Μεξικό με τον «Μεξικανό Ντόναλντ Τραμπ» φαβορί για να αναλάβει τα ηνία της χώρας και να τη φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τον βόρειο γείτονα.

Ο αριστερός λαϊκιστής Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ έχει πείσει πολλούς απηυδισμένους από την εγκληματικότητα, τη διαφθορά και την κακή πορεία της οικονομίας συμπατριώτες του ότι θα φέρει την αλλαγή στη χώρα δίνοντας μάχη με τη «μαφία της εξουσίας» για λογαριασμό της εργατικής τάξης. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείτο μέχρι και 20 μονάδες, αλλά οι επικριτές του τού προσάπτουν δημαγωγία που θυμίζει Τραμπ και θεωρούν ότι θα γονατίσει το Μεξικό, όπως ο Ούγκο Τσάβεζ τη Βενεζουέλα, αν και κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι είναι πιο επιτυχημένη σύγκρισή του με τον Λούλα ντα Σίλβα, τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας...

Τι υπόσχεται ο AMLO

Ο 65χρονος πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικό και ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος Morena, του «Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση», έχει αναγάγει σε κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας του την ταπεινότητα και την επαναφορά της ηθικής στην πολιτική.

 «Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τη μεταμόρφωση του Μεξικό και να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα πολλών Μεξικανών», υποσχέθηκε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον 80.000 οπαδών του στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο AMLO, όπως είναι γνωστός στη χώρα του, είναι γόνος μιας οικογένειας της εργατικής τάξης από τη νοτιοανατολική πολιτεία του Ταμπάσκο. Ζει σε μια μεσοαστική συνοικία της πρωτεύουσας κι αν κερδίσει τις εκλογές, έχει υποσχεθεί να μετατρέψει το προεδρικό μέγαρο Λος Πίνιος σε δημόσιο πάρκο αφιερωμένο στις Τέχνες και τον Πολιτισμό.

Επίσης έχει δεσμευτεί να μειώσει τις τιμές των καυσίμων, να διπλασιάσει τις συντάξεις, να μειώσει το κόστος της εκπαίδευσης, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την ατιμωρησία. Μια από τις προτάσεις του προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας σε κάποιους «narcos» -μέλη των καρτέλ των ναρκωτικών- τακτική που απέδωσε κάποιους καρπούς για την ειρήνευση στην Κολομβία.

Το Μεξικό έτοιμο για αριστερή στροφή

Το σλόγκαν του συνασπισμού του - «Μαζί θα γράψουμε ιστορία»- δεν είναι υπερβολικό, αφού το κυβερνών κόμμα -το PRI- βρίσκεται στην εξουσία τα 77 από τα τελευταία 90 χρόνια. Ο υποψήφιος του PRI, Χοσέ Αντόνιο Μεάντε βρίσκεται στην τρίτη θέση τις δημοσκοπήσεις, πίσω από τον Ρικάρντο Ανάγια του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN).

Αν επικρατήσει ο AMLO θα είναι η πρώτη φορά από το 1934 που η κεντροαριστερά θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη χώρα. Η μετακίνηση προς τα αριστερά των Μεξικανών ψηφοφόρων έρχεται σε αντίθεση με τη στροφή προς τα δεξιά που σημειώθηκε την τελευταία διετία σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Οι ελίτ προειδοποιούν ότι με τον AMLO το Μεξικό θα κινδυνεύσει με οικονομική κατάρρευση. Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, ο Αλμπέρτο Μπαγιέρες, προειδοποιεί ότι το οικονομικό σύστημα στο Μεξικό θα καταρρεύσει αν αναλάβει τα ηνία ο AMLO, άποψη που συμμερίζονται πολλοί επιχειρηματίες και η οικονομική ελίτ της χώρας. Ο πρόεδρος του PRI, Ενρίκε Οτσόα Ρέζα, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το μονοπάτι που προτείνει ο AMLO δεν έχει αποδώσει σε καμιά χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο AMLO και η δημοφιλής τραγουδίστρια Μπελίντα (Φωτογραφία: ΑΡ) Ο AMLO και η δημοφιλής τραγουδίστρια Μπελίντα (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αλλά η δημοφιλής τραγουδίστρια Μπελίντα, που εμφανίστηκε στη συγκέντρωση του Λόπεζ Ομπραντόρ στην Πολη του Μεξικό συνόψισε τους λόγους που πολλοί συμπατριώτες της έχουν στρέψει τα βλέμματά τους στον αριστερό πολιτικό: «Θέλω μια χώρα μπου να μπορώ να βγαίνω στους δρόμους χωρίς φόβο... όπου όλοι θα έχουμε το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη. Μια χώρα όπου η Παιδεία και ο Πολιτισμός θα είναι το βασικό εργαλείο προόδου για όλους», είπε.

Το Μεξικό δεν θα είναι η «πινιάτα» του Τραμπ

Ο AMLO έχει δεσμευτεί ότι θα σταματήσει κάθε πολιτική του Τραμπ που βλάπτει τη χώρα του, από το τείχος στη μεθόριο μέχρι το μεταναστευτικό και τους δασμούς κι ελάχιστοι αμφιβάλλουν ότι σκοπεύει να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ο Τραμπ κι οι σύμβουλοί του μιλούν για τους Μεξικανούς, όπως ο Χίτλερ κι οι Ναζί για τους Εβραίους προτού ξεκινήσουν το διαβόητο πογκρόμ», είχε γράψει στο βιβλίο του με τίτλο “Oye Trump!” («Άκου, Τραμπ!», που κυκλοφόρησε μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικανού. Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και στην τελευταία του συγκέντρωση, αν και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικός ο σεβασμός για τις άλλες χώρες. «Δεν θα δείξουμε έλλειψη σεβασμού προς την αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos