Ο Μακρόν διόρισε τον στενό του σύμμαχο Κριστόφ Καστανέρ στο υπουργείο Εσωτερικών

16 Οκτωβρίου 2018 11:46

Στον αφοσιωμένο σύμμαχό του και επικεφαλής του κόμματός του Κριστόφ Καστανέρ ανέθεσε τελικά το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών ο Εμανουέλ Μακρόν.

O πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός, που καθυστέρησε και λόγω των πρόσφατων πολύνεκρων πλημμυρών στη χώρα, αποσκοπεί στην επανεκκίνηση μιας κυβέρνησης που κλυδωνίστηκε από τις παραιτήσεις υπουργών και βλέπει τη δημοτικότητά της να υποχωρεί, αλλά και στην αναβίωση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του Γάλλου προέδρου που εμφάνισε σημάδια κόπωσης από το πρώτο κιόλας στάδιό της.

Δεν είναι όμως τόσο ευρύς όσοι οι περισσότεροι περίμεναν καθώς ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ που ηγήθηκε της ώθησης του Μακρόν για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Υβ Λε Ντριάν παραμένουν στις θέσεις τους ενώ οι περισσότερες αλλαγές αφορούν σε ήσσονος σημασίας χαρτοφυλάκια, όπως το Γεωργίας και το Πολιτισμού.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, είναι ένας από τους στενούς συμμάχους του Μακρόν. Υπήρξε σοσιαλιστής για σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν ενταχθεί στην καμπάνια του Γάλλου προέδρου.

Ο Μακρόν κι ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μελετούσαν εδώ και μερικές εβδομάδες τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά την αποχώρηση τριών υπουργών από τα τέλη Αυγούστου, μεταξύ των οποίων του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ

Οι υπουργοί περίμεναν τα μαντάτα να ανακοινωθούν από την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Μακρόν -η εξουσία του οποίου αμφισβητείται μετά την αποχώρηση του Κολόμπ- είπε ότι ήθελε να το σκεφτεί σοβαρά και με ηρεμία. «Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται ήρεμα, μεθοδικά και με το σωστό βηματισμό. Η κυβέρνηση λειτουργεί. Δεν υπάρχουν άδειες θέσεις», είχε τονίσει την περασμένη Παρασκευή.

Ο 40χρονος πρόεδρος της Γαλλίας αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος καθώς έπρεπε να τηρήσει τις ισορροπίες αριστεράς-δεξιάς και να βρει δυνατά ονόματα από μια βάση σχετικά άπειρων συνεργατών.

Στην ανακοίνωσή του για τον ανασχηματισμό ο Μακρόν αναφέρει ότι στόχος ήταν να συγκροτήσει «μια ανανεωμένη ομάδα, μ’ έναν δεύτερο άνεμο αλλά με την ίδια πολιτική εντολή. Αυτή η κυβερνητική ομάδα θα λειτουργήσει ως συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής και της μεταρρυθμιστικής ατζέντας για τους προσεχείς μήνες».

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos