G20: Ο Τραμπ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με «δύσκολες» ερωτήσεις για τον Μαικλ Κόεν

30 Νοεμβρίου 2018 11:28

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου παραδέχτηκε την διάπραξη ψευδορκίας ενώπιον του Κογκρέσου, σχετικά με ένα αποτυχημένο σχέδιο για την κατασκευή ενός πύργου πολυτελείας στην Μόσχα


Τα στελέχη του Λευκού Οίκου αισιοδοξούν ότι η σύνοδος της ομάδας των χωρών-μελών της G20 θα είναι μία ευκαιρία για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιδείξει τις ικανότητές του στις διαπραγματεύσεις, σχολιάζει το “Politico.”

Τα ίδια στελέχη ανησυχούν ότι οι τελευταίες κινήσεις του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ θα σκιάσουν το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό, αλλά και την παρουσία του στην αναφερόμενη διεθνή διάσκεψη. Μερικοί από τους ίδιους αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο σκέφτονται επίσης, ότι κάτι τέτοιο θα ήθελε να συμβεί κι ο Μάλερ που διερευνά την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, ο δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι χαρακτήρισε ως “μία δύσκολη σύμπτωση” το γεγονός ότι ο Μάλερ έκανε μία δραματική νομική κίνηση “καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος αναχωρούσε για μία συνάντηση με τους διεθνείς ηγέτες,” προσθέτοντας ότι ο ανακριτής της υπόθεσης για την Ρωσία “έκανε ακριβώς το ίδιο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναχωρήσει για το Ελσίνκι.”

Ο Τζιουλιάνι αναφέρθηκε στην απαγγελία κατηγοριών από τον Μάλερ κατά 12 Ρώσων στρατιωτικών, αναφορικά με τις υποκλοπές ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έγιναν το 2016, λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος Τραμπ συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι, το περασμένο καλοκαίρι. Οι εξελίξεις στην έρευνα του Μάλερ καλλιέργησαν ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από την συνάντηση των δύο προέδρων, ενώ έφεραν τον Τραμπ αντιμέτωπο με δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την ενοχή της Ρωσίας.

Έτσι, είναι αναμενόμενο ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα κληθεί να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις αναφορικά με την απόφαση του πρώην προσωπικού δικηγόρου του, Μάικλ Κόεν να παραδεχτεί την διάπραξη ψευδορκίας ενώπιον του Κογκρέσου, σχετικά με ένα αποτυχημένο σχέδιο για την κατασκευή ενός πύργου πολυτελείας στην Μόσχα.

Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι ο Μάλερ προσπάθησε να επισκιάσει την επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η τελευταία κίνηση του Μάλερ ανάγκασε τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκηρύξει τον πρώην προσωπικό δικηγόρο του ως “ψεύτη” σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, πριν από την αναχώρησή του, προδιαγράφοντας ένα δύσκολο κλίμα για την δημόσια εικόνα του Τραμπ, στην επικείμενη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Παράλληλα, η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται ενισχύει τις πιθανότητες ο Αμερικανός πρόεδρος, που είναι γνωστός για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των αντιδράσεών του, στις συζητήσεις του με τους ξένους ηγέτες, να κάνει μία απρόβλεπτη κίνηση στο Μπουένος Άιρες.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ προειδοποιούν ότι είναι ακόμη περισσότερο απρόβλεπτος όταν είναι θυμωμένος, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μία απρόβλεπτη αντίδραση εκτός πρωτοκόλλου από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο πρόεδρος Τραμπ είναι προγραμματισμένο να παραχωρήσει μία συνέντευξη Τύπου στην διάρκεια της διάσκεψης των χωρών της G20, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε παρόμοιες περιπτώσεις στο εξωτερικό, ο Αμερικανός πρόεδρος απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ενώ ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η αυτή η συνέντευξη Τύπου, μπορεί να είναι σύντομης διάρκειας.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος Τραμπ φτάνει στην διάσκεψη των G20 ως ένας καταστραμμένος κι αδύναμος ηγέτης,” δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ρωσία, Μάικλ ΜακΦάουλ που ασκεί συχνά κριτική στον Τραμπ.

Ωστόσο, το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζει ως ανοησία την όλη συζήτηση γύρω από τον Κόεν. Οι πιο στενοί σύμβουλοι του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειάς του αισθάνονται ότι ο Κόεν είναι ένας γλοιώδης χαρακτήρας και υποστηρίζουν ότι χθεσινή παραδοχή της ψευδορκίας του από τον ίδιο, έχει να κάνει με την προσωπική κατάσταση που αντιμετωπίζει, ενώ δεν αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει μία σειρά από παρόμοιες παραδοχές μαρτύρων για ψευδορκία στο Κογκρέσο, όπως δήλωσε μία πηγή που βρίσκεται κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την κίνηση του Κόεν, οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών φέρονται να επισκιάζουν την παρουσία του Τραμπ στην διάσκεψη των G20, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος ανέμενε, ως μία ευκαιρία απόδρασης από το πολιτικό κουτσομπολιό στην Ουάσινγκτον, αλλά και αντιστροφής της πολιτικής ατζέντας σε ζητήματα που χειρίζεται ο ίδιος με απόλυτη άνεση.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δίνουν αποφασιστική σημασία στο αυριανό δείπνο μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να αποκαταστήσει ή να επιδεινώσει κάθετα το πλαίσιο των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη υποβαθμίζουν την προοπτική δρομολόγησης σοβαρών εξελίξεων στην συνάντηση αυτή.

Η εφημερίδα WSJ ανέφερε χθες ότι Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει μία συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας, ο πρόεδρος Τραμπ θα καθυστερήσει την επιβολή πρόσθετων δασμών σε βάρος της Κίνας, ενώ οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελεί μία κίνηση συμβιβασμού, αλλά θα παρουσιαστεί από τον Λευκό Οϊκο ως μία σημαντική εξέλιξη, προκειμένου να εμφανιστεί ο πρόεδρος Τραμπ ως νικητής, μετά την συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Σι.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί για τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον και στην περίπτωση που υπάρξουν κι άλλοι μάρτυρες που θα παραδεχτούν ότι είπαν ψέματα στο Κογκρέσο.

Μεταξύ αυτών που έχουν καταθέσει στο Κογκρέσο συμπεριλαμβάνονται πρώην κι εν ενεργεία στενοί συνεργάτες του Τραμπ, αλλά κι ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ενώ οι ίδιοι αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν ανησυχούν από τις κινήσεις του Μάλερ.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos