Ο Τραμπ εγκαταλείπει τους Κούρδους της Συρίας στο έλεος των Τούρκων εισβολέων

24 Δεκεμβρίου 2018 13:59

Λεπτομέρειες για το τηλεφώνημα της 14ης Δεκεμβρίου μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν που οδήγησε στην ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία έφερε στο φως το CNN.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ ο Τούρκος πρόεδρος εξηγούσε τα προβλήματα που είχε με την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και συζητούσε πιθανή αποχώρηση όταν ο Αμερικανός ομόλογός του τού είπε: «ΟΚ, είναι όλη δική σου. Εμείς τελειώσαμε».

 

Σύμφωνα με το CNN ο Ερντογάν είπε στον Τραμπ ότι το «Ισλαμικό Κράτος» έχει σχεδόν ηττηθεί και του έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να το πολεμά.

Ο Τραμπ σόκαρε την περασμένη εβδομάδα τους συμμάχους των ΗΠΑ όταν ανακοίνωσε σχέδια για την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, που βοηθούσαν στο συντονισμό της μάχης κατά του ISIS. Ο Τραμπ αιφνιδίασε τους υπουργούς του, τον πολιτικό κόσμο στην Ουάσιγκτον και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη με την απόφαση αυτή, που έλαβε παρά τις αντίθετες συμβουλές κορυφαίων συνεργατών του.

Τι θα απογίνουν οι Κούρδοι της Συρίας;

Πολλοί παρατηρητές διερωτώνται τι θα απογίνουν οι κύριοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στη Συρία, οι Κούρδοι μετά το δώρο του Τραμπ στον Ερντογάν. Υποστηρίζοντας τη συμμαχία κουρδικών πολιτοφυλακών και μετριοπαθών Αράβων ανταρτών γνωστή ως SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) οι ΗΠΑ είχαν άμεση πρόσβαση στις μισές στρατηγικές πηγές πόρων της Συρίας. Τώρα, όμως, οι SDF βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο κι οι Κούρδοι αντιμετώποι με δύο πιθανά σενάρια καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για εισβολή στα εδάφη που ελέγχουν ανατολικά του Ευφράτη.

Όταν ο τουρκικός στρατός και οι ντόπιοι σύμμαχοί του εξαπέλυσαν επίθεση στην Αφρίν πριν από περίπου ένα χρόνο, οι Κούρδοι αντιστάθηκαν για δύο μήνες προτού υποχωρήσουν σε περιοχές που βρίσκονταν αμερικανικά στρατεύματα. Τώρα, όμως, δεν έχουν που να πάνε. Oι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις διαθέτουν πάνω από 60.000 μαχητές, αλλά χωρίς την απειλή μιας αμερικανικής επέμβασης ο Ερντογάν θεωρεί ότι ο τουρκικός στρατός με την αεροπορική υπεροπλία που διαθέτει μπορεί να τους διώξει πολύ μακριά από τα σύνορα και ίσως ελπίζει να απομονώσει τους Κούρδους από τους μετριοπαθείς συμμάχους τους.

Το δεύτερο σενάριο είναι να επιχειρήσουν οι SDF να συνάψουν κάποια συμφωνία με την Δαμασκό, εφόσον ο Άσαντ -οι δυνάμεις του οποίου δεν έχουν τη στρατιωτική ισχύ να καταλάβουν από μόνες τους τα εδάφη που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις- κρίνει ότι η συμμαχία αυτή συνιστά για την εξουσία του μικρότερη απειλή από μια μακρόχρονη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βόρεια Συρία. Οι SDF είναι ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις -το επιχείρησαν φέτος ανεπιτυχώς δύο φορές - αλλά ίσως το καθεστώς Άσαντ αλλάξει στάση αν καταρρεύσουν οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας που επιδιώκουν όπως λένε μια πολιτική λύση στον εμφύλιο.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos