Παραλήρημα Ερντογάν: «Σμύρνη, που έριξες τους γκιαούρηδες στη θάλασσα»

17 Μαρτίου 2019 19:50

Με προκλητικά, εθνικιστικά μηνύματα για την Ελλάδα και τους Έλληνες ξεκίνησε την προεκλογική του ομιλία του στη Σμύρνη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην πόλη αυτή απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης δήλωσε «Σμύρνη!Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας».

Για να συνεχίσει αναφερόμενος στην Μικρασιατική καταστροφή: «Σμύρνη! Που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!».

Παράλληλα, ο Ερντογάν προέβαλε στην συγκέντρωσή του, αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία και αλλοιωμένες εικόνες από το υλικό που κινηματογράφησε ο Μπρέντον Τάραντ κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης,

Ο Τάραντ είχε επισκεφθεί δύο φορές την Τουρκία και είχε απειλήσει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη, σημείωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του. Συμπλήρωσε ότι οι αρχές της χώρας του κάνουν έρευνα για τις επισκέψεις που έκανε εκεί ο 28χρονος δράστης του μακελειού και τις επαφές που είχε.

«Δεν θέλουμε να δούμε ξανά μια σύγκρουση ανάμεσα στον σταυρό και στην ημισέληνο», είπε ο Ερντογάν στους υποστηρικτές του, αναφέροντας ότι ο δράστης είχε πει ότι θέλει οι Τούρκοι μουσουλμάνοι να απομακρυνθούν από την αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας. Χαρακτήρισε τον 28χρονο μοχθηρό άτομο και πρόσθεσε: «Λέει ότι μπορούμε να κατοικούμε στην ανατολική πλευρά, δεν μπορούμε να περάσουμε στην ευρωπαϊκή πλευρά. Ποιος νομίζεις ότι είσαι;».

Ο Τάραντ είχε ταξιδέψει δύο φορές στην Τουρκία το 2016. Είχε μείνει στη χώρα μία εβδομάδα τον Μάρτιο και πάνω από ένα μήνα τον Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή, λίγο μετά το μακελειό, ο Ερντογάν καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση, δηλώνοντας ότι αυτή είναι «ένα νέο παράδειγμα της αύξησης του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας».

«Με αυτή την επίθεση, η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ (...) ξεπέρασε τα όρια της ατομικής παρενόχλησης για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαζικού φονικού», είπε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι το όραμα του φονιά (...) κερδίζει έδαφος στη Δύση σαν ένας καρκίνος», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos