Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Σίνζο Αμπε για το Ιράν

11 Ιουνίου 2019 08:50

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το Ιράν, μία ημέρα πριν ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης αρχίσει την τριήμερη επίσκεψή του στην Ισλαμική Δημοκρατία εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη.

 

Οι Τραμπ και Αμπε «αντάλλαξαν απόψεις» για διάφορα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου «του Ιράν», είπε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

Πρώτη επίσκεψη μετά από 41 χρόνια
Ο Αμπε, ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί το Ιράν έπειτα από 41 χρόνια, αναμένεται πως θα συναντηθεί τον ανώτατο ηγέτη αγιατολά Αλί Χαμενεΐ και με τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, επιβεβαίωσε ο Σούγκα.

Το ταξίδι του ιάπωνα πρωθυπουργού καταγράφεται καθώς φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια αφότου οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις, θύμισε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Αμπε είναι διατεθειμένος να αποπειραθεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, καθώς το Τόκιο έχει καλές σχέσεις με την Τεχεράνη. Η Ιαπωνία εισήγαγε επί σειρά ετών μεγάλες ποσότητες αργού από το Ιράν.

Θετικός ο Τραμπ
Οταν επισκέφθηκε την Ιαπωνία τον Μάιο, ο Τραμπ φάνηκε να ενθαρρύνει το σχέδιο του Αμπε να συναντηθεί με την ιρανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Ενας εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, ο Αμπάς Μουσαβί, χαρακτήρισε την επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη «σημείο καμπής».

Στα μέσα του Μαΐου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ταξίδεψε στην Ιαπωνία και προέτρεψε την ασιατική χώρα να αναλάβει δράση για να προασπίσει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επισήμως γνωστή με την ονομασία Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πέρυσι τον Μάιο ότι αποσύρονται μονομερώς από το ΚΟΣΔ, με την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επικαλείται διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων την ιρανική φερόμενη εμπλοκή σε ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή. Οι βαριές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και στις χώρες που συναλλάσσονται μαζί του επανήλθαν κατόπιν σταδιακά σε ισχύ, δυσχεραίνοντας σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό τις προσπάθειες των υπόλοιπων συμβαλλόμενων μερών, ειδικά των Ευρωπαίων, να κρατήσουν τη συμφωνία αυτή ζωντανή.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos