Ο Ερντογάν προαναγγέλλει επίσκεψη Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο

27 Ιουνίου 2019 10:38

Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ την Τουρκία τον Ιούλιο, όταν η Άγκυρα αναμένεται να παραλάβει τους S-400 από τη Ρωσία, άφησε ανοικτό ο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της συνάντησης των δύο προέδρων στην Οσάκα της Ιαπωνίας το ερχόμενο Σάββατο.


Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες - συμμάχους στο NATO, έχει κλιμακωθεί εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400. Η Άγκυρα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, ενώ κινδυνεύει επίσης να εξοβελιστεί από το πρόγραμμα κατασκευής του προηγμένου αεροσκάφους F-35 και να μην της παραδοθούν τα μαχητικά του τύπου που έχει παραγγείλει.

Ερντογάν: Δεν έχω ακούσει από τον Τραμπ κάτι για κυρώσεις
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως μπορεί να πείσει τον Τραμπ στη συνάντησή τους στην Οσάκα να μην επιβάλει κυρώσεις στη χώρα του, ο Ερντογάν απάντησε στη συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Νikkei: «Πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον πρόεδρο Τραμπ στη διάρκεια της Συνόδου της G20 θα είναι σημαντική για την άρση του αδιεξόδου στις διμερείς σχέσης μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας». Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως «συζητείται μια επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο».

O Ερντοτγάν επέμεινε παράλληλα ότι η Άγκυρα δεν θα ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος και ότι δεν έχει ακούσει κάτι από τον Τραμπ όσον αφορά τις κυρώσεις. «Τους έχουμε ήδη πληρώσει 1,25 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35. Εάν κάνουν μια τόσο λαθεμένη κίνηση, θα το πάμε σε διεθνές επιδιαιτητικό δικαστήριο, διότι θα ζητήσουμε να μας δώσουν πίσω τα χρήματα που έχουμε δαπανήσει ως τώρα», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos