Ανοίγει η ισπανική Βουλή, αν και τρεις μήνες μετά τις εκλογές κυβέρνηση δεν υπάρχει

29 Ιουλίου 2019 11:37

Παρ' ότι έχουν παρέλθει τρεις μήνες από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, η πολιτική παράλυση συνεχίζεται, καθώς η χώρα εξακολουθεί να στερείται κυβέρνησης.

Το Κοινοβούλιο, ωστόσο, ξεκινά τις εργασίες του, προκειμένου να παρακαμφθεί η κυβερνητική απραξία. Μία απραξία που έχει επηρεάσει και τις εργασίες του ίδιου του Κοινοβουλίου, καθώς από τα τέλη Απριλίου δεν έχει συνεδριάσει κανένα από τα όργανά του για την παραγωγή καθαρά κοινοβουλευτικού έργου, παρά μόνον για να εξετάσει παραπληρωματικά ζητήματα -όπως εάν θα ακυρωθεί η εκλογή των κρατουμένων Καταλανών βουλευτών της ERC και PxCat).

Κοινοβουλευτικό έργο που επείγει να διεκπεραιωθεί
Μολονότι από τον Ιούλιο, το Ισπανικό Κοινοβούλιο τυπικά έχει εισέλθει στην θερινή περίοδο των «εκτάκτων συνεδριάσεων», κατά τις οποίες δεν ασκεί όλες του τις αρμοδιότητες και ενώ και ο μήνας του Αυγούστου συνήθως είναι εκείνος με τις λιγότερες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, φέτος οι μέρες που απομένουν έως την κανονική έναρξη των εργασιών θα αποτελέσουν μία εξαίρεση. Η καθυστερημένη εκλογή των οργάνων του Κοινοβουλίου, η αποτυχία του Πέδρο Σάντσεθ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και η καθυστέρηση του σχηματισμού μίας κυβέρνησης συμμαχίας, έχει συσσωρεύσει κοινοβουλευτικό έργο, που επείγει να διεκπεραιωθεί.

Βέβαια, χωρίς ουσιαστική κυβέρνηση στην Ισπανία, οι κοινοβουλευτικές ομάδες είναι δύσκολο να παράξουν νομοθετικό έργο, όμως υπάρχουν άλλες δραστηριότητες -όπως ο έλεγχος προς τις κυβερνητικές αποφάσεις, οι επερωτήσεις που απαιτούν την παρουσία υπουργών κλπ.

Ξεκινά η συνεδρίαση της Ολομέλειας

Ηδη από αύριο, Τρίτη ξεκινά επισήμως η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος στην Ισπανία, έχοντας στην ημερήσια διάταξη τη συζήτηση τριών επερωτήσεων που απαιτούν την παρουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών Τζουζέπ Μπορέλ και Εσωτερικών Φερνάνδο Γκράνδε-Μαρλάσκα.

Ο Σάντσεθ καλείτει να εξηγήσει γιατί διατήρησε στη θέση του τον υπουργό Εσωτερικών μετά την εκτροπή των εκδηλώσεων των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ, που στράφηκαν κατά συγκεκριμένων πολιτικών ηγετών και εξετράπησαν σε επεισόδια. Ο Μπορέλ θα κληθεί να απαντήσει στην επερώτηση των ERC και PxCat σχετικά με τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση από τις κρατικές υπηρεσίες των οργάνων εξωτερικών σχέσεων της καταλανικής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ). Παράλληλα, ο Μαρλάσκα θα πρέπει να απαντήσει στην επερώτηση των Compromis και ERC για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης Ξένων (CIE) στη Βαλένσια.

Πηγές προσκείμενες στα όργανα του Κοινοβουλίου της Ισπανίας τονίζουν πως η συνεδρίαση με την παρουσία του Σάντσεθ και των υπουργών του ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου, δεδομένης της επείγουσας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί -ιδίως υπό το φάσμα της διεξαγωγής νέων εκλογών μετά την αποτυχία της ψήφου εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ, αλλά και υπό το βάρος των επικρίσεων για το γεγονός ότι η κυβέρνηση για όλο αυτό το διάστημα δεν είχε απαντήσει εντός του Κοινοβουλίου στον έλεγχο των άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Ωστόσο, οι εργασίες του Κοινοβουλίου ενδέχεται να μην περιορισθούν μόνον στον απλό κοινοβουλευτικό έλεγχο της, μεταβατικής, κυβέρνησης. Μετά την αποτυχία του Σάντσεθ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, είναι πολύ πιθανόν να συγκληθεί και μία νέα συνεδρίαση για δεύτερη ψηφοφορία στα τέλη Αυγούστου. Άλλωστε, αυτό έχει υπαινιχθεί και ο ίδιος ο Σοσιαλιστής ηγέτης. Εξάλλου, τόσο το κόμμα του (PSOE), όσο και το ERC, έχουν δηλώσει πως δεν είναι δυνατόν να περιμένουν έως τον Σεπτέμβριο μία συνεδρίαση για ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ και από τους Unidos Podemos έχει ανακοινωθεί πως «θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά» προκειμένου να συσταθεί μία κυβέρνηση πριν τα τέλη Αυγούστου.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos