Σαλβίνι εναντίον Ρέντσι: Η κόντρα των δύο Ματέο στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία

15 Αυγούστου 2019 13:20

Μπορεί ο Ματέο Σαλβίνι να έχασε μετά από αλλεπάλληλους θριάμβους την πρώτη μάχη και να αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι τις 20 Αυγούστου για να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, που όπως πιστεύει θα οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές και σε αυτοδυναμία το κόμμα του, αλλά τον πόλεμο δεν τον έχασε ακόμη.

Απέναντί του βρήκε έναν άλλο Ματέο, τον πρώην πρωθυπουργό Ρέντσι, που όρθωσε το ανάστημά του στα σχέδια του Σαλβίνι για ανάρρηση στην εξουσία προειδοποιώντας ότι η Ιταλία κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και προωθώντας μια άτυπη συνεργασία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Εξ’ ου και η επίθεση που εξαπέλυσε ο αρχηγός της Λέγκα στον γερουσιαστή από τη Φλωρεντία από το βήμα της Γερουσίας, τον οποίο χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου και αποκομμένο από το εκλογικό σώμα, κάνοντας λόγο για τον «πλανήτη Γη και τον πλανήτη Ρέντσι». «Δεν δίνω το χέρι μου στον Ρέντσι, αλλά στον ιταλικό λαό», είπε ο Σαλβίνι. Από την πλευρά του ο Ρέντσι, που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα «καπετάνιο ναυάγιο» τον Σαλβίνι, πέταξε μπηχτές εναντίον του για την αναβολή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής μέσω Twitter: «Όταν χάνει κανείς, παραιτείται. Έχω περάσει απ’ αυτή την κατάσταση, ξέρω πόσο πονάει, αλλά αυτό είναι το σωστό», σχολίασε...

Οι πολιτικές διαφορές των δύο Ματέο είναι τεράστιες, αλλά έχουν αρκετά κοινά σημεία. Αμφότεροι είχαν περίπου την ίδια ηλικία όταν ανέλαβαν το 2013 τα ηνία των κομμάτων τους, το Δημοκρατικό Κόμμα ο Ρέντσι και την ακροδεξιά Λέγκα ο Σαλβίνι, δύο λίαν φιλόδοξοι νέοι πολιτικοί, πανταχού παρόντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με την ίδια εκπεφρασμένη επιθυμία να ανατρέψουν την παραδοσιακή πολιτική στην Ιταλία.
Όταν ανέλαβε η κεντροαριστερά την εξουσία το 2014, ο Ρέντσι κατάφερε να εκτοπίσει τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα -υπ’ αριθμόν δύο τότε του κόμματος- και να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας σε ηλικία 39 ετών.

Ο σύντομος πολιτικός μήνας του μέλιτος του Ρέντσι
Παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας διέθετε, ωστόσο, πενιχρή πολιτική εμπειρία. Με τον δυναμισμό του, την ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την καλή του εμφάνιση και τη ρητορική του δεινότητα σαγήνευσε πολλούς ψηφοφόρους με αποτέλεσμα το Δημοκρατικό Κόμμα να αποσπάσει το 40% των ψήφων στις ευρωεκλογές του 2014. Αλλά ο μήνας του μέλιτος για τον Ρέντσι αποδείχθηκε πολύ σύντομος με τα συνδικάτα να κατεβαίνουν στους δρόμους καταγγέλλοντας το πρόγραμμά του. Οι επικριτές του τον κατηγορούσαν για «αλαζονικό» και «αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης» και ο Ρέντσι δεν κατάφερε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του να απαλλάξει επί των ημερών του την Ιταλία από την παλιά φρουρά της πολιτικής σκηνής, αν και υλοποίησε κάποιες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και επανέφερε την οικονομία της χώρας σε τροχιά μέτριας ανάπτυξης.

Ο άλλος Ματέο
Ο Σαλβίνι από την πλευρά του μετέτρεψε την αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά σ’ ένα εθνικιστικό πολιτικό κίνημα και τα έβαλε ευθύς εξ’ αρχής με τον Ρέντσι. Η σύγκρουση εξελίχθηκε σε μετωπική όταν τον Δεκέμβριο του 2016 οι Ιταλοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα τα φιλόδοξα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Ρέντσι, που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, αλλά παρέμεινε στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου του 2018, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα καταποντίστηκε πιάνοντας ένα ποσοστό μικρότερο του 19%. Ο Ρέντσι φρόντισε, όμως, πριν την αποχώρησή του, να μη συμμαχήσει το κόμμα του με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο στράφηκε στη Λέγκα του Σαλβίνι για να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαϊου η Λέγκα κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά της στο 34%, ενώ οι Πεντάστεροι «βούλιαξαν». Ως απλός γερουσιαστής πλέον ο Ρέντσι έγινε στην Ιταλία γνωστός ως «ο άλλος Ματέο» την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι «βομβάρδιζε» τους ψηφοφόρους με τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις πυκνότατες εμφανίσεις του στις τηλεοπτικές οθόνες. Μολαταύτα ο Ρέντσι έχει σήμερα 3,4 εκατ. ακολούθους στο Twitter, ενώ ο Σαλβίνι 1,1 εκατ.

Όταν ο Σαλβίνι τράβηξε την περασμένη εβδομάδα την πρίζα από τη συγκυβέρνηση με τους Πεντάστερους ελπίζοντας να ωθήσει τη χώρα σε εκλογές και να αναδειχθεί αυτός πρωθυπουργός, ο Ρέντσι κατάπιε την περηφάνια του και επεδίωξε μια συμφωνία συνεργασίας με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Τα ανοίγματα αυτά ωστόσο κρύβουν κινδύνους -ακόμη και εκείνον ενός ρήγματος στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος- αφού ο νέος ηγέτης του, ο πρώην κομμουνιστής Νικόλα Τζινγκαρέτι -απών από το πολιτικό δράμα που εκτυλίχθηκε στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα- θεωρεί ότι μια συμμαχία με το κόμμα του Λουίτζι Ντι Μάιο μόνον τον Σαλβίνι θα ωφελήσει. Αν επιμείνουν στις ενστάσεις τους ο Τζινγκαρέτι και όσα στελέχη του PD συμφωνούν μαζί του, ο Ρέντσι φαίνεται διατεθειμένος ακόμη και να δημιουργήσει δικό του κόμμα, που θα ενώσει προσωρινά τις δυνάμεις του με τα Πέντε Αστέρια. Ό,τι κι αν συμβεί ο Σαλβίνι δεν πρόκειται να αλλάξει το στόχο των επιθέσεών του. Στα 10΄που μίλησε στη διάρκεια της ταραχώδους συνεδρίασης της Γερουσίας την Τρίτη ανέφερε 13 φορές το όνομα του Ρέντσι. «Είτε είναι ερωτευμένος μαζί μου είτε έχει εμμονή», σχολίασε δηκτικά ο τελευταίος...

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos