Δύο δισεκατομμυριούχοι διεκδικούν την προεδρία των ΗΠΑ

02 Δεκεμβρίου 2019 14:44

Σε αναμέτρηση δύο δισεκατομμυριούχων ίσως εξελιχθεί η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου στις ΗΠΑ, εφόσον ο Μάικλ Μπλούμπεργκ καταφέρει να νικήσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του και να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.


Ο Μπλούμπεργκ είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη και αποφασισμένος να εμποδίσει πάση θυσία μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ό,τι κι αν αυτό του στοιχίσει.

 

Ο Μπλούμπεργκ δεν κουράζεται να διακηρύττει λάμποντας από αυτοπεποίθηση πόσο πιο επιτυχημένος είναι από τον Τραμπ. Κι ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος, φιλάνθρωπος και πολιτικός – ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ - έχει κάθε λόγο να καυχάται ποζάροντας ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του Forbes η περιουσία του των 53 δισ. δολαρίων είναι 17 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των 3,1 δις. δολαρίων του Τραμπ. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του θύμιζε κήρυξη πολέμου στον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλα τέσσερα χρόνια με τους ανεύθυνους, ανήθικους χειρισμούς του Ντοναλντ Τραμπ. Αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη χώρα και τις αξίες μας», είπε.
Τα χρήματα δεν αρκούν για να «αγοράσει» κανείς την προεδρία

Ο Μπλούμπεργκ ποντάρει μαζικά στην τεράστια περιουσία του, αφού μπορεί να στρατολογήσει στρατιές επαγγελματιών συμβούλων, ειδικών στις δημόσιες σχέσεις κ.α. ενώ έχει ήδη αγοράσει τηλεοπτικό χρόνο αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και ετοιμάζεται να βομβαρδίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σποτ κατά του Τραμπ αξίας εκατό εκατομμυρίων δολαρίων. Κι αυτά είναι μόνον η αρχή, αφού όπως λένε σύμβουλοί του δεν έχει ορίσει κάποιο πλαφόν οροφής στο πόσα θα ξοδέψει για να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο. Αλλά πέρα από τον πακτωλό των χρημάτων του ο Μπλούμπεργκ έχει αποδείξει με τις ενέργειές του την εποχή που διετέλεσε δήμαρχος της Νέας Υόρκης, αλλά και με τον ακτιβισμό του ως ιδιώτης ότι παθιάζεται με διάφορα ζητήματα, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή και ίσως μπορέσει έτσι να βρει σημεία επαφής με τη βάση των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στις προκριματικές εκλογές.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, τα χρήματα δεν αρκούν για να «αγοράσει» κάποιος την προεδρία στις ΗΠΑ. Το δείχνει άλλωστε και η πρόσφατη ιστορία. Ο Τραμπ επικράτησε το 2016 έχοντας ξοδέψει περίπου τα μισά απ’ όσα η Χίλαρι Κλίντον. Το σημαντικότερο για να επικρατήσει κανείς στις εκλογές είναι τα επιχειρήματά του να είναι αρκετά πειστικά ώστε να συγκεντρώσει γύρω του έναν πυρήνα ψηφοφόρων που δεν θα τον εγκαταλείψει μέχρι την μάχη των προεδρικών. Είναι αυτό που κατάφερε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008 και ο Τραμπ στην προεκλογική κούρσα, όταν κατάφερε να συγκεντρώνει μεγάλα, παθιασμένα πλήθη υποστηρικτών στις συγκεντρώσεις του ενόψει των προκριματικών. Φυσικά, ούτε ο Ομπάμα θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο χωρίς ικανό ποσοστό χρημάτων που συγκέντρωσε από δωρεές, αλλά ούτε κι ο Τραμπ θα ήταν σε θέση να συσπειρώσει ένα κίνημα βάσης για να γεμίζει τις συγκεντρώσεις του χωρίς τη δωρεάν διαφήμιση που έλαβε από ΜΜΕ τη χρονιά που προηγήθηκε των εκλογών.

Ο Μπλούμπεργκ δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του, αλλά πρωτίστως για το πως θα πείσει τους ψηφοφόρους και θα τους εμπνεύσει με το πάθος του. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το μένος μεγάλης μερίδας του πληθυσμού κατά του Τραμπ, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πείσουν πραγματικά γιατί θα πρέπει να ψηφίσουν εκείνους οι ψηφοφόροι κι όχι τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της χώρας. Στην ίδια παγίδα έπεσε και ο Μπλούμπεργκ όταν ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει υποψήφιος για να σταματήσει τον Τραμπ και θα πρέπει σύντομα, όπως σχολιάζουν αναλυτές σε μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, να καταθέσει αντιπροτάσεις, οράματα για τη χώρα και φιλόδοξα, υλοποιήσιμα σχέδια, που να πείσουν έναν πυρήνα παθιασμένων ψηφοφόρων, αν δεν θέλει να αντλήσει το πιο ακριβό μάθημα αποτυχίας σε προεκλογική καμπάνια.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos