300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

DW για Ερντογάν: «O σουλτάνος βλέπει την ισχύ του να φθίνει στην Τουρκία»

06 Ιανουαρίου 2020 14:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
DW για Ερντογάν: «O σουλτάνος βλέπει την ισχύ του να φθίνει στην Τουρκία»

test2

test2

Επί 16 συναπτά έτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερνε να αυξάνει σταδιακά την δύναμή του στην Τουρκία, αλλά από τον περασμένο χρόνο «η επιρροή του σουλτάνου φθίνει», σημειώνει η Deutsche Welle.

Ο Ερντογάν ανέλαβε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα πριν από 17 χρόνια ως ένας «φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής» που απέβλεπε στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη. «Αλλά ακόμη και τότε ορισμένοι επικριτές του τον αποκαλούσαν λύκο με προβειά, που απλώς παρίστανε τον δημοκράτη . Κι όπως φαίνεται είχαν δίκιο», σχολιάζει το άρθρο γνώμης της DW θυμίζοντας πώς ο Τούρκος πρόεδρος ξεφορτώθηκε τους αντιπάλους του στις ένοπλες δυνάμεις και το δικαστικό σώμα με κύματα διώξεων και απογύμνωσε την τουρκική δημοκρατία για να εξελιχθεί σε «κάτι σαν σύγχρονος σουλτάνος βάσει του παλιού οθωμανικού μοντέλου».

Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν κατάφερε να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια που ανέκυπταν στο διάβα του, από τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι τα σκάνδαλα διαφθοράς και την απόπειρα ανατροπής του με το πραξικόπημα του Ιουλίου προ τριετίας. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά με τη μετατροπή του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας σε προεδρικό ενίσχυσε τις προεδρικές του εξουσίες μετατρέποντας τη χώρα σε «ενός ανδρός αρχή».

«Σήμερα ο Ερντογάν κατευθύνει τις τύχες της χώρας του σαν Οθωμανός σουλτάνος από το Λευκό Παλάτι των χιλίων δωματίων στην Άγκυρα, αλλά εξουσία δείχνει να γλιστρά απ’ τα δάχτυλά του ακριβώς την ώρα που ετοιμαζόταν να υλοποιήσει το όραμά του», γράφει η DW.

Ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης
Η απήχηση του Ερντογάν άρχισε να ξεθωριάζει το καλοκαίρι του 2018, καθώς έγινε ορατός στους πολλούς ο αντίκτυπος της κακοδιαχείρισης της οικονομίας. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δώσει έμφαση στην επέκταση του κατασκευαστικού τομέα της Τουρκίας συνεχίζοντας παράλληλα να ευνοεί ένα σύστημα ευνοιοκρατίας, που είχε ως αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να υστερεί σήμερα σε παραγωγικότητα και να περιδινίζεται σε μια σοβαρή κρίση. Η ανεργία, ειδικά στις τάξεις των νέων, καλπάζει και οι συνέπειες του πληθωρισμού γίνονται αισθητές στις τσέπες του μέσου καταναλωτή.

Ο αντίκτυπος όλων αυτών φάνηκε στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, όταν το κόμμα του Ερντογάν γνώρισε την ήττα σε αρκετές μεγαλουπόλεις της χώρας, που πέρασαν στα χέρα της αντιπολίτευσης, όπως η Κωνσταντινούπολη. Ειδικά η ήττα εκεί σηματοδότησε ένα μεγάλο στραπάτσο για τον Τούρκο πρόεδρο, που υπολόγιζε στην εδραίωση της εξουσίας του μέσω της ανάθεσης σε ημέτερους μεγάλων έργων χρηματοδοτούμενων από τα ταμεία της Πόλης, που απορροφά το 25% των συνολικών δημοσίων δαπανών στην Τουρκία.

Το στραπάτσο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τα δεδομένα που διαμόρφωσε η κάλπη ο Ερντογάν πίεσε την ανώτατη αρχή εκλογών στη χώρα να διατάξει επανάληψη των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, που όμως κέρδισε και πάλι η αντιπολίτευση με το νέο της αστέρι, τον Εκρέμ Ιμάμογλου.
Ο τελευταίος κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να απαντήσει με μετριοπάθεια στις επιθέσεις μίσους που εξαπέλυσαν τα στελέχη του κυβερνώνοντος κόμματος, νικώντας τον αντίπαλό του και εκλεγκτό του Ερντογάν Μπιναλί Γιλντιρίμ. Κι όχι μόνον επικράτησε, αλλά ο λίαν δημοφιλής δήμαρχος της Πόλης θεωρείται από αρκετούς ότι θα χρησιμοποιήσει το αξίωμά του ως εφαλτήριο για να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας.

Με την πλάτη στον τοίχο το Ερντογάν

«Η οδυνηρή εκλογική ήττα του Ερντογάν προέκυψε επίσης και από την πόλωση της κοινωνίας, που ο ίδιος ευνόησε», σχολιάζει η DW. «Τώρα μια σειρά αντιπολιτευόμενων κομμάτων με διαφορετική πολιτική αφετηρία – περιλαμβανομένων των Ισλαμιστών, εθνικιστών, σοσιαλδημοκρατών και αριστερών φιλελεύθερων – ξεπέρασαν τις διαφορές τους για να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του Ερντογάν».

Το άρθρο σημειώνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει σταδιακά να φθίνει και η εσωκομματική υποστήριξη προς το πρόσωπό του, καθώς τον τελευταίο χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο μέλη εγκατέλειψαν το AKP του Ερντογάν, ενώ σημαίνοντα στελέχη και πρώην σύμμαχοί του, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλή Μπαμπατζάν και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποχώρησαν για να ιδρύσουν δικά τους κόμματα, που θα αντλούν ψήφους από την ισλαμοσυντηρητική δεξαμενή του ΑΚΡ.

Από το 2019 η ισχύς του Ερντογάν απειλείται, καταλήγει η DW. «Το 2023 οι Τούρκοι θα γιορτάσουν την εκατοστή επέτειο της ίδρυσης της σύγχρονης Τουρκίας και μαζί της και την κατάργηση του οθωμανικού σουλτανάτου»…

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Ιράν: Αποχωρεί από τη συμφωνία...
Επίδειξη δύναμης από ΗΠΑ σε Ιρ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Αύγουστος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα 23χρονος ηδονοβλεψίας – Αναγνωρίστηκε από δεκάδες γυναίκες – θύματα

Πάρος: Προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμ...

17 Μαϊος 2025
Πάρος: Πτώση δέντρου σε πολυσύχναστη περιοχή κεντρικού οδικού δικτύου

Πάρος: Πτώση δέντρου σε πολυσύχναστ...

16 Μαϊος 2025
Καρδιανή Τήνου: Το χωριό των 35 κατοίκων με νέους που δεν το εγκαταλείπουν (βίντεο)

Καρδιανή Τήνου: Το χωριό των 35 κατ...

17 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Γκάλοπ Opinion Poll: Επτακομματική Βουλή – Τι λένε οι πολίτες για τα Τέμπη (Bίντεο)

Γκάλοπ Opinion Poll: Επτακομματική...

22 Μαϊος 2025
Πάρος: Δράση της ΕΟΔ Κυκλάδων με συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου Νάουσας

Πάρος: Δράση της ΕΟΔ Κυκλάδων με συ...

22 Μαϊος 2025
«Ντου στο Άμπου Ντάμπι» – Με αυτό για «δόλωμα» η δημοσιογράφος έστησε την απάτη σε επιχειρηματίες (Βίντεο)

«Ντου στο Άμπου Ντάμπι» – Με αυτό γ...

22 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ