«Όχι» του Σεμπάστιαν Κουρτς στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν

19 Μαϊος 2020 12:04

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων και τηλεδιασκέψεων, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, την Δευτέρα 18 Μαίου, κοινή πρόταση για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας που επλήγη από τον κορωνοϊό.

 

Η κοινή γαλλο-γερμανική πρόταση προβλέπει ότι η Κομισιόν θα χρεωθεί κατά 500 δις ευρώ και θα μεταφέρει αυτά τα χρήματα στα Κράτη-μέλη, στις περιφέρειες και στους τομείς που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντλήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, με την ακριβή διαμόρφωση του πλαισίου να καθορίζεται τις επόμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τα χρήματα θα διατεθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού και μάλιστα ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια», αναφέρει.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα, αναφέρεται, θα πρέπει να εγκριθεί με ομοφωνία. Η διεύρυνση του πλαισίου του προϋπολογισμού της Ε.Ε. πρέπει επιπλέον να κυρωθεί από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και στην Γερμανία από την Bundestag. Σύμφωνα με την FAZ, υπάρχει ερωτηματικό στο εάν όλα τα κράτη – μέλη θα δεχθούν τελικά αυτή την πρόταση. Από την πλευρά της Κομισιόν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έλεγαν ότι «πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά προκειμένου να πειστούν» όλοι, καταλήγει η εφημερίδα.

Ήρθαν τα πρώτα «όχι»
Ήδη ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς απέρριψε το γαλλο-γερμανικό σχέδιο και ετάχθη κατά των επιχορηγήσεων προς τα πλέον πληττόμενα από την πανδημία του κορωνοϊού κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, αντιπρότεινε βοήθεια μέσω δανείων, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε χθες το βράδυ με τους ομολόγους του, πρωθυπουργούς της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

 «Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων με τους πρωθυπουργούς Δανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας εν όψει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον αναθεωρημένο Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης μέσω Twitter.

iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos