Ανησυχία στις ΗΠΑ για τον νέο τρομακτικό πύραυλο του Κιμ

12 Οκτωβρίου 2020 12:52

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις ΗΠΑ ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) που παρουσίασε η Βόρεια Κορέα.



Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ο νέος ICBM του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να καταστραφεί, εξοπλισμένος πιθανώς με αντίμετρα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε πόλη στις ΗΠΑ και να σκοτώσει μέσα σε δευτερόλεπτα τουλάχιστον ενάμιση εκατομμύριο κατοίκους.

Στη διάρκεια της παρέλασης για την 75η επέτειο από την ίδρυση του κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών στη Βόρεια Κορέα το καθεστώς του Κιμ παρουσίασε προ ημερών τον Hwasong-16 πάνω σε ένα τεράστιο όχημα μεταφοράς με 11 άξονες και σύμφωνα με τον αναλυτή του Open Nuclear Network, Xu Tianran, πρόκειται για τον μεγαλύτερο βαλλιστικό πύραυλο που διαθέτει η Πιονγιάνγκ και έναν από τους μεγαλύτερους του είδους του παγκοσμίως και εάν καταστεί λειτουργικός θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο της απειλής για της ΗΠΑ.
Play Video
«Στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και αντανακλά την επιθυμία της ηγεσίας [της Βόρειας Κορέας] για ακόμη μεγαλύτερα όπλα. Πιθανώς να μπορεί να πλήξει οποιοδήποτε σημείο των ΗΠΑ με μια μεγάλη πυρηνική κεφαλή ή δύο μικρότερες και ελαφρύτερες».

Γιατί θέλει ο Κιμ έναν τόσο μεγάλο πύραυλο
Εξηγώντας τους λόγους που ο Κιμ θέλει έναν τόσο μεγάλο πύραυλο αναλυτές της 38 North εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό «δηλώνει την τεχνολογική εξέλιξη της Βόρειας Κορέας, την ικανότητά της να απειλήσει τις ΗΠΑ, ενώ την κατοχυρώνει ως πυρηνική δύναμη. Ένας άλλος λόγος είναι η επιθυμία να μπορεί να μεταφέρει ικανά αντίμετρα για να διαπερνά την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα». Μόνον ο ρωσικός “Satan 2” (33,6 μέτρα μήκος) είναι μεγαλύτερος από τον Hwasong 16 των 25 μέτρων, που ξεπερνά με τη σειρά του σε μήκος τον αμερικανικό πύραυλο “Peacemaker” κατά πέντε μέτρα! Ο νέος πύραυλος του Κιμ πιστεύεται ότι μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές και με ισχύ 2.000 μεγατόνων μπορεί να καταστρέψει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάθε πόλη, ενώ το γεγονός ότι είναι μεταφερόμενος σε κινητή μονάδα καθιστά σχεδόν αδύνατη την καταστροφή του πριν την εκτόξευσή του.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει το νέο πύραυλο και το υπόλοιπο οπλοστάσιό του αν δεχθεί η χώρα του απειλές / Φωτογραφίες: KRT via AP
Όπως τόνισε ο Μάρκους Γκαρλάουσκας, πρώην στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, στο Reuters ο πύραυλος παραμερίζει τις τυχόν εναπομείνασες αμφιβολίες ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ. «Αν ο Hwasong-15 μπορούσε να μεταφέρει μια πολύ μεγάλη πυρηνική κεφαλή οπουδήποτε στις ΗΠΑ, τότε το ερώτημα που προκύπτει είναι τι μπορεί να μεταφέρει αυτός ο μεγαλύτερος πύραυλος», είπε. Ο πρώην αναλυτής της CIA, Μπρους Κλίνγκερ λέει ότι η παρουσίαση του νέου πυραύλου στέλνει «ένα σαφές μήνυμα, ότι αντίθετα με τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, το ζήτημα της πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας δε έχει διευθετηθεί». Ενώ ο Μάικλ Έλμαν του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών εκτιμά ότι ο πύραυλος του Κιμ μπορεί να μεταφέρει φορτίο δύο έως τρεισήμισι τόνων «σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας των ΗΠΑ», γεγονός που τον καθιστά μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι ήταν οι σοβιετικοί πύραυλοι.

Λίγες ώρες μετά τη στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει οργιστεί πραγματικά». Όπως ανέφερε πηγή στο Vox o Ρεπουμπλικανός πρόεδρος «είναι πραγματικά απογοητευμένος» με τον Κιμ Γιονγκ ουν κάτι που εξέφρασε σε αρκετούς αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap η Ουάσιγκτον είναι σε επαφές με τους συμμάχους της μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos