Αγγλία: Τρίτο καθολικό lockdown ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον

05 Ιανουαρίου 2021 00:10

Το τρίτο εθνικό lockdown στην Αγγλία, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, στοχεύοντας στον περιορισμό της μετάδοσης της μετάλλαξης του κορωνοϊού.

 

«Πρέπει να μπούμε σε εθνικό lockdown», ανακοίνωσε σε διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα ανησυχητικά στοιχεία, έχει γίνει «σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να θέσουμε υπό έλεγχο τη μετάλλαξη κορωνοϊού, που διαδίδεται με ταχύτητα, αλλά και να βοηθήσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε το διάγγελμά του λέγοντας ότι όταν η χώρα πολεμούσε τον κορωνοϊό «οι συλλογικές προσπάθειες δούλευαν και συνέχιζαν να λειτουργούν». Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι «τόσο απογοητευτικό όσο και ανησυχητικό» να βλέπουμε την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη του ιού. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νέο στέλεχος είναι μεταξύ 50% και 70% πιο μεταδοτικό, έτσι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν, πρόσθεσε. Παράλληλα, τα νοσοκομεία δέχονται μεγαλύτερη πίεση από τον Covid από ό,τι οποιαδήποτε στιγμή από την έναρξη της πανδημίας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Μπόρις Τζόνσον.
Μπόρις Τζόνσον: Τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσουν ως φορείς μετάδοσης

Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε την ταλαιπωρία που υφίστανται γονείς και μαθητές. «Κατανοώ πλήρως την ταλαιπωρία και το άγχος» που θα προκληθεί σε γονείς και μαθητές. Ωστόσο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά «λόγω της σημασίας της εκπαίδευσης για τις ευκαιρίες ζωής των παιδιών».

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή για παιδιά», επισήμανε, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ειδικών ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι πολύ απίθανο να νοσήσουν σοβαρά ακόμη και από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ο Μπόρις Τζόνσον εξήγησε, όμως, ότι τα σχολεία μπορεί να λειτουργούν ως «φορείς μετάδοσης», προκαλώντας την εξάπλωση του ιού μεταξύ των νοικοκυριών.

Τζόνσον: «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι πιο δύσκολες»
Μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «δύσκολες» τις εβδομάδες που έρχονται, εκφράζοντας, όμως, την ελπίδα ότι αυτή είναι η τελευταία φάση της μάχης. Οι επόμενες εβδομάδες «θα είναι πιο δύσκολες ακόμη. Αλλά πιστεύω πραγματικά ότι μπαίνουμε στην τελευταία φάση της μάχης γιατί με κάθε τσίμπημα στους ώμους μας γέρνουμε τις πιθανότητες εναντίον του κορωνοϊού και υπέρ του βρετανικού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι εάν το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εμβολιασμού εφαρμοστεί βάση σχεδιασμού και τα μέτρα του νέου lockdown συμβάλουν σε μείωση του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, θα είναι δυνατόν να ξεκινήσει η έξοδος από το lockdown από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο, συνέστησε προσοχή για το χρονοδιάγραμμα αυτό.

Αγγλία: Κλειστά σχολεία, μετακίνηση για πέντε λόγους

Κατά τη διάρκεια του lockdown οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι και να εργάζονται εξ αποστάσεως. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα καταστήματα εξαιρουμένων εκείνων που εμπορεύονται αγαθά πρώτης ανάγκης. Η μετακίνηση από το σπίτι θα επιτρέπεται μόνο για πέντε λόγους:

Μετακίνηση στην εργασία, μόνο εάν είναι αδύνατη η εργασία από το σπίτι
Αγορά βασικών τροφίμων και φαρμάκων
Άσκηση με ένα ακόμη άτομο, μία φορά την ημέρα
Παροχή φροντίδας σε τρίτο πρόσωπο
Αναζήτηση ιατρικής φροντίδας
Είναι χειρότερη η κατάσταση σήμερα στην Αγγλία;
Καθώς ο Μπόρις Τζόνσον αναλαμβάνει περαιτέρω δράση στην Αγγλία, είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό, τι πριν από την έναρξη του δεύτερου lockdown στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με το BBC. Τότε, στις 5 Νοεμβρίου, το ποσοστό κρουσμάτων ήταν 247 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα. Τώρα είναι διπλάσιο από αυτό με 519 περιπτώσεις ανά 100.000.

Και εξετάζοντας την ταχύτητα αύξησης πριν το lockdown, το ποσοστό κορωνοϊού έχει αυξηθεί κατά 70% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με το 10% στην προηγούμενη περίοδο. Όπως πάντα, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πηγές δεδομένων, καθώς τα ποσοστά περιπτώσεων μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τα μαζικά τεστ. Εξετάζοντας τα δεδομένα των νοσοκομείων, η κατάσταση είναι - και πάλι - πιο σοβαρή. Σήμερα, υπάρχουν σήμερα κατά μέσο όρο 2.550 νέες εισαγωγές καθημερινά, ενώ ο αριθμός στις 5 Νοεμβρίου ήταν 1.327.

iefimerida/.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos