Ντράγκετα: Ξεκινάει στην Ιταλία η μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας εδώ και δεκαετίες!

13 Ιανουαρίου 2021 13:23

Στη δίκη μαμούθ με κωδικό όνομα «Rinascita» θα καταθέσουν 900 μάρτυρες, για 350 άτομα που κατηγορούνται ότι ήταν μέλη ή «βοηθοί» της πανίσχυρης οργάνωσης


Η μεγαλύτερη δίκη κατά της μαφίας εδώ και τρεις δεκατίες ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη, στην Ιταλία, και περίπου 350 άτομα (ανάμεσά τους πολίτικοί και αξιωματούχοι) θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με την κατηγορία ότι ήταν μέλη ή «βοηθοί» της πανίσχυρης Ντράγκετα.

Στη δίκη-μαμούθ, που αναμένεται να κρατήσει πάνω από δύο χρόνια, αναμένεται να καταθέσουν περίπου 900 μάρτυρες. Η διαδικασία θα διεξαχθεί σε μια δικαστική αίθουσα υψίστης ασφαλείας, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, στην οποία έχουν κατασκευαστεί ειδικά «κλουβιά» για τους κατηγορουμένους. Σύμφωνα με την Guardian, η αίθουσα αυτή βρίσκεται στην Λαμέτσια Τέρμε της Καλαβρίας, και έχει διαμορφωθεί ειδικά από τις ιταλικές Αρχές ώστε να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες απαιτήσεις της δίκης.

Εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, κάποιοι από τους κατηγορουμένους υποχρεωτικά θα δώσουν το παρών μέσω videolink από τη φυλακή, τουλάχιστον κατά τις πρώτες συνεδριάσεις. Όσοι βρίσκονται στο δικαστήριο θα φορούν μάσκες και θα κάθονται με επαρκή απόσταση ο ένας από τον άλλον στα ειδικά «κλουβιά».

Σχεδόν όλα τα πρόσωπα που θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2019, μετά απο εκτενή έρευνα που ξεκίνησε το 2016 και κάλυπτε τουλάχιστον 11 περιοχές της χώρας. Σχεδόν 2.500 αστυνομικοί συμμετείχαν σε εφόδους που εστίαζαν σε υπόπτους της περιοχής Βίμπο Λαμπέντια, την καρδιά της περιοχής που ελέγχεται κυρίως από την οικογένεια Μανκούζο της Ντράγκετα. Υπενθυμίζεται ότι με το όνομα «Ντράγκετα» είναι ευρύτερα γνωστή η ομάδα οργανωμένου εγκλήματος τύπου μαφίας που έχει την έδρα της στην Καλαβρία της Ιταλίας.

Μια ελίτ ομάδα καραμπινιέρων με το παρατσούκλι «Κατσιατόρι» (οι «κυνηγοί») συνέλαβαν αρκετούς υπόπτους που κρύβονταν σε αυτοσχέδια «καταφύγια» κάτω από σκάλες και καταπακτές ή πίσω από μυστικές πόρτες. Ένας πρώην γερουσιαστής, ένας αρχηγός αστυνομίας, δημοτικοί σύμβουλοι και επιχειρηματίες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παρείχαν βοήθεια στη μαφία, συνελήφθησαν επίσης σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Βουλγαρία.

Ο Νίκολα Γκρατέρι, επικεφαλής εισαγγελέας της έρευνας, είχε δηλώσει στην Guardian την περίοδο των εφόδων ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ενάντια σε συνδικάτο του οργανωμένου εγκλήματος από τη «Δίκη Μάξι» του 1986-92 στο Παλέρμο, στην οποία κάθισαν στο σκαμνί 475 μέλη της σικελικής μαφίας για πληθώρα εγκλημάτων.

Για τη δίκη που ξεκινά σήμερα, η ομάδα του Γκρατέρι έχει συλλέξει 24.000 καταγεγραμμένες και υποκλαπείσες συνομιλίες, που στηρίζουν τις κατηγορίες.

Ο Αντόνιο Νικάσο, ειδικός στην Ντράγκετα και σύμβουλος του Κέντρου Nathanson για το Έγκλημα και την Ασφάλεια στο York University του Τορόντο, υπογραμμίζει στη βρετανική εφημερίδα τη σημασία της συγκεκριμένης δίκης: «Οι προσδοκίες είναι υψηλές και είναι προφανές ότι οι ιταλικές Αρχές ευελπιστούν ότι θα εξελιχθεί σε ορόσημο στη μάχη κατά της Ντράγκετα. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια δίκη που θα γραφτεί στην ιστορία του οργανωμένου εγκλήματος... μέσω της οποίας η Ιταλία θα έχει επιτέλους την ευκαιρία να αποκαλύψει στον κόσμο τα μυστικά της Ντράγκετα, μιας οργάνωσης που τόσα χρόνια λειτουργούσε υπογείως και στις σκιές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ντράγκετα (που κάποτε ήταν αντικείμενο χλευασμού από την Κόζα Νόστρα της Σικελίας και την Καμόρα) αποτελεί σήμερα μακράν την πιο ισχυρή εγκληματική ομάδα στη χώρα, και μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Μια μελέτη του Demoskopita Research Institute το 2013 εκτιμούσε ότι ήταν πιο οικονομικά ισχυρή από την Deutsche Bank και την McDonald’s μαζί (!), με ετήσιο τζίρο 53 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ερευνητές, το μυστικό της επιτυχίας της βρίσκεται στις βαθιές ρίζες που έχει απλώσει παντού στην Καλαβρία μέσα στα χρόνια. Πλέον, τα «αφεντικά» σπάνια φεύγουν από τις απομονωμένες βίλες τους, αφού έχουν άλλους για να επιβλέπουν τις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης εντός και εκτός των συνόρων.

Για να προστατευτούν και να έχουν backup plan σε περίπτωση που τους αναζητούν οι αρχές, ή κάποιος εχθρός, τα «μεγάλα κεφάλια» της οργάνωσης ανοίγουν σήραγγες κάτω από τα σπίτια τους, φτιάχνουν περίτεχνα καταφύγια στα βουνά που είναι προσβάσιμα μόνο με τα πόδια και έχουν πάντα σε ετοιμότητα άνετες κρυψώνες στο δάσος.

Το γεγονός πάντως ότι κάποια «αφεντικά» της Ντράγκετα ζουν σαν ερημίτες στα βουνά της Καλαβρίας δεν τους εμποδίζει από το να μπορούν να ξεπλύνουν εκατομμύρια ευρώ από το εμπόριο ναρκωτικών που διεξάγεται μέσω εταιρειών-βιτρίνα. «Η δύναμή τους βρίσκεται στην ικανότητα να συνδέουν τον υπόκοσμο με τον κανονικό κόσμο. Χαρακτηριστικό των οικογενειών της Ντράγκετα είναι οι βαθιοί δεσμοί αίματος που μέχρι πρόσφατα δημιουργούσαν ένα αδιαπέραστο τείχος για τους ερευνητές. Σήμερα, επιτέλους, πολλά από αυτά τα αδέλφια, ξαδέλφια ή ακόμη και παιδιά αποφάσισαν να εμφανιστούν ως μάρτυρες και να καταθέσουν ενάντια στους συγγενείς τους».

Στην επερχόμενη δίκη με το κωδικό όνομα «Rinascita» («Αναγέννηση») όλα τα βλέματα θα είναι στραμμένα στον Εμανουέλε Μανκούζο, γιο του αφεντικού Λούνι Μανκούζο, ο οποίος αποκαλύπτει τα μυστικά της οικογένειας με αντάλλαγμα αστυνομική προστασία. Στο πλαίσιο της διαδικασίας θα καταθέσει ως μάρτυρας ενάντια στον θείο του, τον Λουίτζι Μανκούζο.

protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos